Hebban vandaag

Column /

Vintage Vrijdag: Kook eens iets anders! Een keur van buitenlandsche recepten

Welke oude kookboeken staan er bij jou in de kast? Zowel Marlene Bijlsma als Sia Vogel hebben een kast vol oude kookboeken. Hieruit kiezen ze iedere Vintage Vrijdag een uniek exemplaar en schrijven er een column over. Natuurlijk delen ze ook een recept uit het culinaire juweeltje. Deze week schrijft Marlene over het kookboek 'Kook eens iets anders! een keur van buitenlandsche recepten' uit 1935.

Iedere dag iets anders koken
 
Ruim tachtig jaar geleden is de keuken nog onbetwist het domein van de (huis)vrouw. Aan haar de schone taak om iedere dag weer te verzinnen wat er op tafel moet komen. En o wee als ze te vaak hetzelfde opdient: "Dit eten is wel goed, maar vervelend. Een groot gevaar voor het huwelijksgeluk."

De echtgenoot van de degelijke Hollandsche huisvrouw mòet wel op zekeren dag verdwalen in een of ander restaurant met vreemde naam, waar buitenlandsche koks, of geheimzinnige Chineezen achter het fornuis staan, en waar de dure kippen drijven in aromatische sauzen, de visch in een leemkleurige soep is verwerkt, en de eeuwig blanke en kruimige Hollandsche aardappel haar gedaante verliest in alles wat maar niet blank en kruimig is. 

Een uitdaging

Nou het zal je maar gezegd worden! Ook al delen we de keuken tegenwoordig ruimhartig met onze partners en zorgt internet voor inspiratie, toch blijft het een uitdaging om iedere keer iets lekkers te verzinnen. Vandaar vandaag een vintage recept uit 'Kook eens iets anders! een keur van buitenlandsche recepten' (1935) Nu is veel uit dat bijna een eeuw oude kookschrift inmiddels ingeburgerd dus echt exotisch zijn de gehaktballetjes met pruimen niet, maar wel errug lekker.Recept voor gehaktballetjes met pruimen


Oorspronkelijk recept
Neem een gelijke hoeveelheid kalfsgehakt en gedroogde pruimen. Week de pruimen eenige uren en kook ze in weinig water met een citroenschil en wat suiker zacht. Maak ondertusschen het kalfsgehakt aan met in water geweekt en daarna uitgedrukt oud brood, ei, zout, peper, nootmuskaat en wat fijngehakte peterselie, knoflook en komijn. Vorm van het gehakt kleine balletjes, zoo groot als een noot. Braad deze mooi lichtbruin en voeg gedurende het braden wat fijngesnipperde ui, een lepel tomatenpurée of een versche tomaat en een weinig tijm toe. Giet een scheutje van het water waarin de pruimen gekookt hebben erbij, en laat het geheel niet langer dan vijf minuten zachtjes stoven. Voeg dan de afgegoten pruimen erbij en dien alles samen op een grootte platte schotel voor. Droge rijst kan er desgewenscht bijgegeven worden.

Aanpassingen
Er staan geen hoeveelheden in het originele recept vermeld dus hierbij een indicatie voor 4 personen:
- 500 gram kalfsgehakt of rundergehakt
- 500 gram gedroogde pruimen
- reepje citroenschil
- 1 à 2 beschuiten, verkruimeld of 1 oude boterham geweekt in melk of water
- 1 ei
- 2 eetlepels fijngehakte (platte) peterselie
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 tomaat in stukjes
- ½ eetlepel verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm

Zet naast gekookte rijst ook een groene salade met verse kruiden op tafel en je hebt een moderne vintage maaltijd.
Eet smakelijk!

En wil je meer (vintage) recepten & kookboeken reviews kijk dan eens op www.kitchentablehappiness.nl Over de auteur

Kitchen Table Happiness

15 volgers
27 boeken
0 favorieten


Reacties op: Vintage Vrijdag: Kook eens iets anders! Een keur van buitenlandsche recepten

Gesponsorde boeken