Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Vlogboek haalt schrijvers in nieuwe rubriek uit de vergetelheid

door Hebban Crew 3 reacties
Jörgen Apperloo, de man achter het YouTube-kanaal Vlogboek, start komende maandag met een nieuwe rubriek: De Vitrine. In deze documentaire-achtige reeks video’s licht de vlogger schrijvers uit die niet zo bekend zijn, om zo te onderzoeken hoe literatuur door de tijd heen werkt.


De nieuwe rubriek De Vitrine draait in tegenstelling tot de reguliere video’s van Vlogboek niet om het doen van aanbevelingen. In iedere aflevering zal Jörgen Apperloo een schrijver uitlichten uit het verleden. Geen schrijvers die je per se gelezen moet hebben, maar schrijvers met een interessant verhaal of een opvallend werk. Schrijvers die ooit veel werden gelezen, maar in de vergetelheid zijn geraakt. Maar ook schrijvers die nooit veel zijn gelezen, maar wél worden geprezen. Het zijn video's over bijzonder, opvallende en obscure schrijvers.  

‘Schrijvers en werken die in de vergetelheid raken, intrigeren me. Werken worden gedateerd en het oeuvre van vroegere schrijvers, die ooit populair waren, voldoet vaak niet meer aan onze esthetische eisen,’ verklaart Jörgen tegenover Hebban. ‘Toch is het interessant af en toe zo’n schrijver of werk te lezen en te analyseren. De literaire canon is een beschermer van de klassieken, van de Multatuli’s, de Vondels en De Grote Drie, maar in de tijd van deze schrijvers waren er ook andere opvallende en populaire schrijvers. In De Vitrine combineer ik de nieuwsgierigheid naar zulke schrijvers en werken met een biografische anekdotes en een cultuurhistorische beschrijving. Ik zoek naar mogelijke verklaringen waarom deze werken niet meer worden gelezen of überhaupt nooit veel zijn gelezen. Het gaat me niet om eerherstel, om liefdesverklaringen of om het canoniseren van dergelijke werken. De Vitrine toont zowel parels als eenvoudige sieraden uit de Nederlandse literatuur.’   

Maandag is de eerste aflevering in de nieuwe rubriek te zien op Vlogboek. De video’s komen onregelmatig online. Bekijk ook hier de aankondigingsvideo.  

Vlogboek  

Onder de naam Vlogboek begon Jörgen Apperloo, docent Nederlands, bijna drie jaar geleden een YouTubekanaal waar hij wekelijks Nederlandse romans bespreekt die leerlingen op hun literatuurlijst mogen zetten.   

Begin mei 2017 startte Hebban.nl een samenwerking met Vlogboek. Op Hebban zijn de inmiddels meer dan negentig video’s van Vlogboek te vinden van de afgelopen jaren. Naast zijn bekende en originele boekbesprekingen laat Jörgen het boek in toekomstige vlogs voor Hebban ook op andere manieren aan de orde komen.       Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Vlogboek haalt schrijvers in nieuwe rubriek uit de vergetelheid

 

Gesponsorde boeken