Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Voor geweigerden, gelouterden en andere belangstellenden

Op toegangsbewijzen voor een show van Adele na is een uitnodiging voor het Boekenbal het meest gewilde entreebewijs in de culturele sector. Als de CPNB je niet inviteert voor de met drank overgoten fuif in de Stadsschouwburg, hoor je er gewoon niet bij in de boekenbranche. Zo simpel is dat.

Uit protest tegen het onnavolgbare toelatingsbeleid werd een jaar of tien geleden voor het eerst een Bal der Geweigerden georganiseerd, als tegenhanger van het bal. De initiatiefnemers vonden dat er op het officiële Boekenbal steeds meer sponsors, hoge ambtenaren en andere figuren van buiten de literaire wereld een kaartje kregen, terwijl veel schrijvers en dichters van de rode loper werden geweerd. Het Bal der Geweigerden, dat steevast werd gehouden in Paradiso, is inmiddels van naam veranderd en heet nu Bal der Gelouterden. Komende donderdag zou het plaatsvinden, maar de agenda van de poptempel meldt dat het evenement is afgelast. 

Tja, dan zit er voor de niet-genodigden niets anders op dan zich donderdag met een zak chips voor de tv te nestelen, want dan zendt de VPRO het eerste deel van een tweeluik over het Boekenbal uit. Het bal wordt 65 jaar. Speciaal voor het jubileum gaan de deuren één keer wagenwijd open. Schrijver Abdelkader Benali neemt de kijker mee in een tweeluik over het ontstaan, de geschiedenis en het belang van het meest besproken en meest gewilde feest van Nederland.

De organisatie van het bal wordt op de voet gevolgd in de voorbereiding op de jubilieumeditie. We zien niet alleen wat zich achter de schermen afspeelt op de 65e editie van het feest, prominente schrijvers als Tommy Wieringa, Connie Palmen, Arthur Japin, Jessica Durlacher, Peter Buwalda en Saskia Noort vertellen ook over hun ervaringen op het bal. Naar verwachting zullen reeds bekende voorvallen de revue passeren, zoals de knokpartij van Beau van Erven Dorens in de gangen van het theater, Harry Mulisch die steevast op de trappen van de schouwburg audiëntie hield en Connie Palmen die thrillerschrijvers toesiste vooral uit het land van de literatuur te blijven. Maar de kijker hoopt natuurlijk ook op nieuwe, sappige verhalen. 

Aan de hand van anekdotes en archiefbeelden wordt een verhaal beloofd over wat er zich daadwerkelijk voor- en achter de schermen afspeelt op dit schrijversfeest. CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer en zijn team worden op de voet gevolgd tijdens de voorbereiding op het Boekenbal 2016 met het bijzondere thema: Duitsland.

In het eerste deel, getiteld De Voorpret – Kaarten voor het bal, maken we een reis langs voorgaande edities van het bal met opwindende verhalen van graag geziene gasten. Geïllustreerd met archiefbeelden. Schrijvers doen een boekje open over de magie van het Boekenbal en spreken vrijuit over het uitnodigingsbeleid, de bal-tradities, drankgebruik en kortstondige liefdes. En de programmamakers zoemen in op de vraag van het jaar in de schrijfwereld: heb ik een kaartje voor het Boekenbal?

Het tweede deel wordt een week na het Boekenbal uitgezonden. Het vijfenzestigste Boekenbal heeft haar deuren geopend. Het wordt duidelijk wie een kaart voor Het Boekenbal heeft bemachtigd. Gelukkige genodigden vieren feest tot in de late uurtjes. Of de kijker nog beelden voorgeschoteld krijgt van auteurs die in compromitterende situaties verzeild raken, is de vraag. Is er een camera bij, zul je net zien dat ze zich allemaal netjes gedragen.... 

UITZENDINGEN

Deel 1: Donderdag 10 maart om 22.55 uur op NPO 2
Deel 2: Vrijdag 18 maart om 21.15 uur op NPO 2Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Voor geweigerden, gelouterden en andere belangstellenden

 

Over

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel e...

Gesponsorde boeken