Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Voorpublicatie Vegatopia kookboek

Vegatopia.com is de website voor onder meer vegetarische recepten en tips voor goede vegetarische restaurants. Om het 20-jarig bestaan te vieren, verschijnt op 20 maart 'Vegatopia - het kookboek'. Op Hebban Culinair alvast een voorproefje!

Over Vegatopia - het kookboek
Vegatopia – Het kookboek staat boordevol inspirerende recepten zonder vlees en vis. Naast originele gerechten, zoals een pastinaak tarte tatin, een bietenburger, bitterballen van rookkaas en een wilde tiramisu, vind je in dit boek ook gerechten die je snel en makkelijk maakt, zoals een risotto met lentegroenten, een zoete-aardappelcurry en een avocado-komkommersoep met pecannoten.
De redactie van Vegatopia weet als geen ander hoe je koken zonder vlees en vis voor iedereen toegankelijk en aantrekkelijk maakt. Van makkelijke maandag en vrijdag snackdag tot een feestelijke zaterdag en zoete zondag: voor elke dag is er een Vegatopia-recept!

Een paar voorproefjes uit Vegatopia -het kookboek

Vlammetjes
[optioneel vegan]
Voor 24 stuks
Bereidingsduur: 45 minuten
Vlammetjes zijn een pittige klassieker op de borrelkaart, die voor de waard als bijkomend voordeel hebben dat ze gegarandeerd tot extra drankomzet leiden. Wij maken onze vlammetjes met tempeh. Het vouwen van de loempiavellen vergt wat handigheid en tijd, maar de slag krijg je snel te pakken.

Ingrediënten

12 loempiavellen van 12,5 bij 12,5 cm
150 g tempeh
1 grote sjalot (ca. 50 g)
1 teen knoflook
2 el zonnebloemolie
1 el zoete chilisaus
1 el sambal
1 ei

keukenmachine
frituurpan

Bereidingswijze
Laat de loempiavellen ontdooien terwijl je de vulling maakt.
Snijd de tempeh in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm - dit hoeft niet heel nauwkeurig. Snijd de sjalot in stukken die even groot zijn als de tempeh. Snijd de knoflook in plakjes.
Doe de tempeh, sjalot en knoflook in een keukenmachine en maal deze grof.
Verwarm de zonnebloemolie in een wok op hoog vuur en voeg tempeh, sjalot en knoflook toe. Bak 3 minuten tot de tempeh licht begint te kleuren. Roer regelmatig. Voeg de zoete chilisaus en de sambal toe, en zet het vuur middelhoog. Bak het geheel nog 3 minuten, terwijl je regelmatig blijft roeren. Zet het vuur uit en laat de vulling 10 minuten afkoelen.
Klop het ei in een kommetje los.
Leg een loempiavel op je werkblad en snijd deze doormidden. Je hebt nu twee lange repen. Besmeer de randen van het loempiavel met ei. Schep ½ eetlepel vulling onderaan iedere reep. Vouw één van de hoeken diagonaal over de vulling en maak er een driehoekje van. Vouw dit driehoekje dan omhoog en blijf het steeds vouwen tot aan het einde van de reep bent. Je hebt nu een driehoekig pakketje. Herhaal dit met alle loempiavellen en de vulling.
Verwarm de frituurpan op 180 graden en frituur de vlammetjes 2 minuten.
De vlammetjes zijn lekker met een zoete chilisaus.

Tips
Wil je liever geen ei gebruiken? Plak de randjes dan vast met water. Je moet ze dan wel wat steviger aandrukken om de kans op lekken te verkleinen.
Je kunt de vlammetjes ook maken van filodeeg. In dat geval kun je ze ook in de oven afbakken (ca. 15 minuten op 200 graden) in plaats van in de frituur. Filodeeg is wel wat lastiger om mee te werken, omdat het veel sneller scheurt.

klik hier voor het recept voor de paddenstoelenbourguignon.

klik hier voor het recept voor tartelettes met zeekraal en geitenkaas.

De drie foto´s bij dit artikel zijn gemaakt door Annemieke Dubbeldeman



Over de auteur

Natascha van der Stelt

471 volgers
945 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Voorpublicatie Vegatopia kookboek

 

Gerelateerd