Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

VrijdagVraag: Hoe klein kan een bikini-maliënkolder?

door Debbie (Hebban Crew) 11 reacties
Het is Rokjesdag! Of zoals collega Peter Kuijt het vandaag noemde: "De melkflessen kunnen naar buiten." In de fantasy en sciencefiction hebben krijgersvrouwen het vaak erg moeilijk met hun bikini-maliënkolders en andere kostuums, waar het ontwerp net even het doel mist.

Gespireerd door Rokjesdag is hier een VrijdagVraag over de nietsverhullende kostuums en harnassen van vrouwelijke personages in fantasy en sciencefiction.

Red Sonja
Red Sonja
is een personage dat in de jaren zeventig een belangrijke bijrol had in Conan the Barbarian (denk aan de verfilming met Arnold Schwarzenegger), en later ook een hele serie eigen comics kreeg. Ze heeft verschillende outfits gehad, maar de meest populaire en herkenbare is die van de bikini-maliënkolder. Nu was Red Sonja een kick-ass dame die niet met zich liet sollen, maar heel veel kan ze niet gehad hebben aan haar maliënbescherming.

Xena
Xena, the warrior princess, werd 134 afleveringen lang geweldig gespeeld door Lucy Lawless. Elke zinnige persoon die Xena tegenkwam had ontzag voor haar of zou dat zeer snel krijgen, maar ook hier heeft haar outfit weinig toegevoegd aan Xena's vermogen om te overleven. Sidekick Gabrielle, die niet begon met talent in de vechtkunsten, maar dat wel ontwikkelde, werd door de kostuumafdeling nog minder bedekt. Brrr, koud.

Nipple-gate
Het vijfde seizoen van Game of Thrones start bijna op HBO. Vanaf aanstaande maandag kunnen we de eerste aflevering hier in Nederland zien. Dit nieuwe seizoen bevat de Sand Snakes, familie van de Red Viper, die in een van de meest ruige en onvergetelijke scènes in het vierde Tv-seizoen zat. De eerste foto's van de kostuums van de Sand Snakes lanceerde een nieuwe rel: de borstplaten van de dames toonden tepels. George R.R. Martin was er woest over, al schijnt het geen bewuste keuze van de kostuumontwerper te zijn geweest. Interessant...

Bloot vs. spandex
Bij comic dames geldt vaak: waar het blote bedekt is, ziet men spandex. Halle Berry's Catwoman keek geen man vanwege het verhaal. Batgirl Alicia Silverstone heeft haar kostuum moeten laten vermaken voordat het filmen kon beginnen omdat ze een pizza had gegeten. De volledige pers viel over de 'enorme gewichtstoename' van deze arme tiener destijds, wat regisseur Joel Schumacher woest maakte. Een alternatieve cover van een nieuwe Spider-Woman comicreeks startte een rel. De plaat van tekenaar Milo Manara kon niet anatomisch correct zijn, maar het voornaamste onderwerp van de discussie was natuurlijk de ethiek van een dergelijke 'pornoplaat'.

Brienne, Joan en Rita
Hebben we dan liever realistische geklede dames (en heren)? Zoals Brienne of Tarth in Game of Thrones, de door Milla Jovovich gespeelde Joan of Arc (1999) of Emily Blunts brute vertolking van 'Rita Vrataski' in Edge of Tomorrow?

VrijdagVraag: Wat vind jij van deze dames? Willen we realistische kostuums zien of hoort dit naakte gebeuren bij de genres? Is het alleen maar een uiterlijke vormgeving of zijn we hier ook iets vrouwonvriendelijks aan het doen? Wat zie jij het liefst op de cover van je boek, in de comics en in superhelden-, sciencefiction of fantasyfilms?

Lees het Rokjesdag-item van Peter Kuijt: De melkflessen naar buiten. En bekijk hieronder een instructievideo voor de schaars geklede krijgersvrouw.

Lendedoeken en toque-maten
Eerlijk is eerlijk, de mannen komen er soms ook bekaaid af. Conan the Barbarian bulkte uit zijn lendedoek en de diverse Batman-vertolkers in verfilmingen verschilden niet alleen in acteertalent, maar met name in toque-maat. De bekendste fantasykunstenaar aller tijden, Boris Vallejo (zie drieluik hieronder), staat bekend om zijn voorliefde voor bloot, maar duwt zijn mannelijke creaties net zo naakt de wijde wereld in als zijn vrouwelijke.

Bekijk de vorige VrijdagVragenOver de auteur

Debbie (Hebban Crew)

942 volgers
400 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: VrijdagVraag: Hoe klein kan een bikini-maliënkolder?