Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

‘Waar het licht is’ ontlokt enkele traan bij YA Leesclub

Realistische verhalen doen het goed in het YA-genre. Na romans over terminale ziektes ('Een weeffout in onze sterren') en het verlies van dierbaren ('Als ik blijf') komt in 'Waar het licht is' van Jennifer Niven het thema depressie aan bod. De YA Leesclub las en oordeelde!


Een combinatie van vrouwelijk en mannelijk hoofdpersonage: check! Personages die onder je huid kruipen en met wie je meeleeft: check! Een gezamenlijk probleem dat zij het hoofd moeten bieden: check! Waar het licht is bevat alle ingrediënten voor een ontroerende, meeslepende YA-roman. Maar maken de ingrediënten een lekker gerecht? In het nawoord van haar boek vertelt Niven, die met Waar het licht is haar eerste YA-verhaal schreef: ‘Ik wilde iets schrijven met rafelrandjes. Iets hedendaags. Iets wat hard, moeilijk, droevig, maar ook grappig was.’ Of dat haar gelukt is? Lees het hieronder.

Post-its
Met vijftien enthousiaste deelnemers ging de vijfde Hebban YA Leesclub van start. Allen stonden te trappelen om in het boek te beginnen wat niet vreemd is gezien de regelrechte hype rondom deze titel in de boekenwereld. Zo zei Joost Zuijderduin: “Dit boek trok al heel lang mijn aandacht bij de boekhandel. Gok dat het een flinke tranentrekker wordt aan de kaft te zien, hopelijk wordt dit ook werkelijkheid, ik heb namelijk wel zin in een boek die kan tippen aan Een weeffout in onze sterren.”

Ook de andere deelnemers waren unaniem enthousiast over de cover van Waar het licht is. De lichte pastelkleuren vallen op tussen de veelal donkergekleurde YA-boeken in de boekhandel en de afgebeelde post-it’s maken nieuwsgierig. Er werd gehoopt dat de lichte kleuren en de titel een sprankje hoop voorspelden voor het zware thema van het boek: “Ik hoop vooral dat er in dit boek een goede balans is gevonden tussen de depressiviteit en het liefdesverhaal. Te veel depressiviteit zou het boek erg somber maken, maar een te overheersend liefdesverhaal zou het mooie thema teniet doen. Ik hoop heel erg dat mijn verwachting uitkomt en dat dit boek heel veel indruk op mij gaat maken!”, schreef Roos Metselaar.

Perspectief
Waar het licht is wordt afwisselend verteld vanuit de twee hoofdpersonages Finch en Violet. Allebei worstelen zij met depressieve gevoelens en met de gedachte aan zelfmoord. Als zij samen aan de slag moeten voor een schoolproject ontstaat een vriendschap die hen een ander perspectief biedt op het leven en die hen beiden misschien kan helpen… Waar het licht is maakt hiermee een thema bespreekbaar dat zeker ook onder jongeren speelt.  

Tijdens het lezen waren de leesclubdeelnemers al onder de indruk van Waar het licht is, ook al werd het begin van het boek over het algemeen wat matig bevonden. Het had wat tijd nodig om de personages in het hart te sluiten. Roos Metselaar verwoordt het op een mooie manier: “Mijn eerste gedachte was dan ook: 'Ga ik ooit verliefd worden op Finch?' Want ik weet, verliefd worden op Finch betekent verliefd worden op het boek. En nu ben ik op pagina 164 en ik houd van Finch.”

Joost Zuiderduin is het daarmee eens: “Hoe verder je leest, hoe beter het wordt, want de band tussen Finch en Violet wordt steeds hechter en mooier. Vooral quotes zoals ''Jij bent alle kleuren ineen, op volle sterkte'' zorgden er echt voor dat ik dit boek veel mooier begon te vinden.” Berber verwoordt het op deze manier: “Het verhaal van Finch en Violet grijpt me beide aan, omdat je nooit weet hoe mensen zich van binnen voelen. Ik wil ze beiden in m'n armen nemen en al het slechte en verdriet eruit knuffelen.”

Bovendien is het boek gevuld met mooie quotes. Deze kennen echter ook een keerzijde: “Het begin van het verhaal pakte mij niet helemaal. Dit komt misschien zelfs wel omdat het boek zo vol staat met prachtige quotes dat bijna elke zin er een bevat. Niet dat dit iets slechts is, maar het kan wel afleidend werken, voor mij in elk geval”, zegt Romilde Labrijn.

Hakbijl
Naast de prachtige uitspraken zijn het vooral de personages die Waar het licht is de moeite waard maken. Zij wisten bij sommige deelnemers een traantje te ontlokken. De leesclubdeelnemers wisten hun meningen op prachtige wijze te verwoorden. Zo noemt Elise Puijk het een zowel vrolijk als tragisch en meeslepend liefdesverhaal en zou ze het zo nog eens willen lezen.

Ook LeesMonica werd diep geraakt door het boek, bouwde een band op met Violet en Finch en “ergens in mijn achterhoofd dacht ik: 'doe het niet, er gaat sowieso iets gebeuren en dat trek je je dan heel erg aan', maar ja, dat is juist het mooie aan een boek lezen; toelaten dat je je bindt met het boek en zijn personages en je hart hierdoor laten breken, lijmen, schudden, gloeien…”

En Lioba Wijlaars verwoordt het zo: “Het verhaal Waar het licht is pakt je langzaam als een sluipmoordenaar. Hij wacht af op het juiste moment en dan hakt het als een hakbijl op je emoties in. […] Het voelt alsof Jennifer Niven de personages haar hart en ziel heeft gegeven.”

De personages vormen het hart van het boek, dat is duidelijk. Ze zijn sterk neergezet, geeft Chantal de Vries toe, maar zij kon zich niet identificeren met Violet: “Ze vertelde vaak dat ze zich zo anders voelde dan de rest, maar toch vond ik altijd het populaire, arrogante meisje in haar gesprekken terug. Zo anders was ze dus niet, vergeleken met haar oude vriendinnen.” Marije is het daar niet helemaal mee eens: “Met Waar het licht is, is het Jennifer Niven gelukt levensechte personages te creëren met een hartverscheurend verhaal. Een absolute aanrader voor iedereen die houdt van prachtige realistische verhalen met een rauw randje."

Uiteindelijk hebben twaalf van de vijftien deelnemers een puntenwaardering gegeven aan Waar het licht is, waarmee het boek gemiddeld een 7,9 toegekend krijgt.


Verfilming

Een geslaagde leesclub met deze tranentrekker. Voor diegenen die er geen genoeg van kunnen krijgen: het YA-debuut van schrijfster Jennifer Niven zal net als vele andere populaire YA-boeken in de bioscoop te bewonderen zijn. De oorspronkelijke versie van Waar het licht is verscheen in januari, maar de filmrechten werden vóór publicatie al verkocht. Inmiddels is duidelijk dat actrice Elle Fanning, bekend van o.a. de film Maleficent, de rol van Violet zal spelen. Naar verluid had Jennifer Niven de jonge actrice al voor ogen toen ze haar boek schreef, de rol is Fanning dus bijna letterlijk op het lijf geschreven. Fans moeten nog wel even geduld hebben: de release van de film staat gepland voor 2017.  


Alle onderdelen van de leesclub teruglezen? Dat kan op de pagina van de Hebban Young Adult Leesclub. Alle recensies vind je hier.

Zin om zelf een keer deel te nemen aan de Leesclub? Volg dan de leesclubpagina om op de hoogte te blijven van de laatste informatie en mogelijkheden om je aan te melden voor een volgende editie.


 Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: ‘Waar het licht is’ ontlokt enkele traan bij YA Leesclub

 

Gerelateerd

Over

Jennifer Niven

Jennifer Niven

Jennifer Niven schreef eerder voor volwassenen. Waar het licht is is haar eerste...

Hebban Spots

Hebban YA Leesclub

495 volgers

De Hebban Leesclubs gaan verhuizen. Na de afronding van de laatste leesclub op deze pagina, vind je de leesclubs onder het menu-item 'Leesclubs' in het hoofdmenu. Klik op onderstaande link om alle...

Gesponsorde boeken