Hebban vandaag

Algemeen /

Wat voor effect hebben boeken op lezers? | Een onderzoek van Huygens ING

door Hebban Crew 25 reacties
Het Huygens ING doet onderzoek op het gebied van geschiedenis en cultuur. En jij kunt meehelpen aan een nieuw wetenschappelijk onderzoek dat te maken heeft met jouw favoriete hobby: lezen!

Op Hebban komen lezers samen om hun mening te delen over de boeken die zij lezen. Samen kun je alleen al uren besteden aan het doornemen van verschillende meningen rond een boek. Waarom wordt een bepaalde auteur wel hoog beoordeeld, maar blijft de andere schrijver wat achter en scoort hij gemiddeld? Zoveel boeken, zoveel verschillende meningen en juist dat maakt de discussie op deze website leuker. Bijzonder is het daarom ook dat de onderzoekers van het Huygens Insituut deze website graag wilden gebruiken in hun onderzoek en jij een belangrijk steentje kan bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoekers Peter Boot en Marijn Koolen delen graag de volgende oproep:

'Zoals lezers weten kunnen boeken je meeslepen in een fantastische wereld. Ze kunnen ook prachtig geschreven zijn en je daardoor ontroeren. Soms zetten ze je aan tot nadenken over het verhaal of over jezelf. Dat zijn allemaal vormen van impact van boeken op lezers. Niet alle boeken of genres hebben hetzelfde effect, en lezers verschillen in hun voorkeuren. De recensies op Hebban laten dat prachtig zien.

Wetenschappers van Huygens ING willen graag begrijpen welke boeken welke effecten hebben en analyseren daarvoor de Hebban reviews met de computer. Wie houdt zijn lezers het meest in de ban, is dat Dan Brown of is het Kluun? Wie zet ze het meest aan het denken? Misschien wel Astrid Holleeder.

Maar om te kijken of de computer de recensies goed begrijpt zijn er nog altijd mensen nodig die echt weten wat er in die recensies staat. Wij, Peter Boot en Marijn Koolen, zijn daarom op zoek naar Hebban-bezoekers die ons willen helpen door het invullen van een enquête. Deelnemers krijgen zinnen uit recensies op Hebban te zien en moeten aangeven welk lees-effect de recensent beschrijft. Was hij in de ban van het verhaal? Of vond hij de stijl zo prachtig? Je krijgt in eerste instantie tien zinnen te zien, maar als je er plezier in hebt help je ons door meer antwoorden te geven.

Dus besteed een aangenaam kwartiertje door te denken over wat boeken met je kunnen doen en help de wetenschap vooruit!'


Naar de enquête 

Over het Huygens ING

Het Huygens ING streeft er naar om de geschiedenis te onrafelen aan de hand van nieuwe technologieën. Het is de missie van dit onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur (gespecifieerd op het gebied van Geschiedenis, Letterkunde, Wetenschapsgeschiedenis en Digital Humanities). Het Huygens ING wil zowel wetenschappelijke als maatschappelijke impact hebben. Ze richten zich dus niet alleen op collega-onderzoekers, maar werken ook voor het onderwijs, erfgoedinstellingen, het bedrijfsleven, overheden en een breed in cultuur geïnteresseerd publiek. Hun onderzoeksresultaten komen in vele vormen en hebben een groot bereik.Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Wat voor effect hebben boeken op lezers? | Een onderzoek van Huygens ING

 


Gesponsorde boeken