Meer dan 6,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Week van de Klassieken: Te Wapen!

Vandaag begint de Week van de Klassieken, met deze editie als thema ‘Te wapen!’. Ook voor kinderen en jongeren zijn er vele leuke activiteiten georganiseerd. Voor het kind dat zich liever verdiept in een boek selecteerde Hebban Junior een aantal mooie titels van auteurs zich lieten inspireren door verhalen uit de Klassieke Oudheid.

Vandaag begint de Week van de Klassieken, die duurt van 19 tot en met 27 maart 2015. Deze achtste editie heeft als thema ‘Te Wapen!’: afgaande op de geschiedenisboeken zwaaide men in de klassieke oudheid voornamelijk met wapens naar elkaar. Van Homerus tot Caesar: vele auteurs schreven over heroïsche veldslagen uit een ver verleden en pronkten met eigen militaire prestaties van formaat. Waar komt die passie voor strijd en militaire roem bij de klassieken vandaan? Welke rol speelde dit wapengekletter in het dagelijkse leven van de gemiddelde Griek of Romein?

Activiteiten
Rond het thema zijn er vele activiteiten, waarvan sommige ook leuk zijn voor kinderen en jongeren. Zo vallen er in het Allard Pierson Museum oude wapens te bewonderen met een speciale rondleiding en is er een speurtocht langs de wapens uit de collectie. Kijk voor alle activiteiten op de week van de klassieken.nl.

Het leven van de Oude Grieken en Romeinen leverde veel stof voor verhalen. Simone Kramer maakt die in hervertellingen toegankelijk voor kinderen vanaf tien jaar. Bijvoorbeeld het onlangs herdrukte De Griekse tragedies, zestien verhalen naar toneelstukken die ± 500 v.Chr. door de Griekse schrijvers Aischylos, Sophokles en Euripides geschreven zijn. Sombere maar ook spannende vertellingen waar veel bekende figuren in voorkomen, zoals Herakles, Agamemnon, Ajas, Helena en Andromach.

Ook De strijd om Troje werd herdrukt, het verhaal van de Trojaanse oorlog, aangevuld met de lotgevallen van de Griekse helden op weg naar huis. Menelaos, Odysseus, Diomedes en de andere aanvoerders die de strijd hebben overleefd, verheugen zich op het weerzien met hun land en hun familie. De terugtocht naar Griekenland gaat echter niet van een leien dakje. De helden ondervinden afschuwelijke tegenslagen en enkele van hen bereiken nooit of te nimmer hun doel. Opperbevelhebber Agamemnon bereikt wel zijn paleis in Mykene en zijn vrouw Klytaemnestra, die helaas niet bepaald blij is met zijn terugkomst. De boeken werden door Els van Egeraat van illustraties voorzien en verschenen bij uitgeverij Ploegsma.

De avonturen van Odysseus inspireerden meer jeugdboekenauteurs, zoals Simon van der Geest die met Dissus een gouden Griffel won (2011); vorig jaar verscheen van dit boek voor 12 jaar en ouder, met tekeningen van Jan Jutte, alweer een vijfde druk bij uitgeverij Querido.

Imme Dros liet zich meerdere keren inspireren door de Griekse helden. Bijvoorbeeld in Ilios & Odysseus met illustraties van Harrie Geelen (uitgeverij Querido, 12+). Veldslag om een hart van Michael De Cock met illustraties van Gerda Dendooven mag ook niet onvermeld blijven: het verhaal van de Trojaanse oorlog vanuit het perspectief van Helena. Van dit duo verschenen meer uitgaven over de Oudheid bij uitgeverij Davidfonds/Infodok voor kinderen van 10-16 jaar.

Ook minder vlotte of minder grage lezers kunnen van de verhalen uit de Klassieke Oudheid genieten. In de trant van Het leven van een loser is er Het dagboek van Nurdius Maximus door Tim Collins met illustraties van Andrew Pinder. De twaalfjarige Nurdius zet alles op alles om een meedogenloze Romeinse held te worden, maar wordt gedwarsboomd door zijn omgeving en meer nog door zijn eigen stommiteiten. Lezers, vanaf ca. 10 jaar, krijgen het nodige mee van het Oude Rome ten tijde van Julius Caesar. Het nieuwste deel in de reeks is Het dagboek van Nurdius Maximus in Pompeï (uitgeverij Ploegsma).

Ook Geronimo Stilton, de ondernemende en reislustige muis, kent zijn klassieken. In Reis door de tijd 6 maakt hij onder meer kennis met Helena van Troje en in De avonturen van Odysseus maakt hij alle avonturen mee (uitgeverij De Wakkere Muis).

Het nieuwste boek van Simone Kramer, Over goden en reuzen. Verhalen uit de Edda, vertelt verhalen uit de Noordse mythologie. Het boek gaat over Odin, de oppergod, over dondergod Thor, over Freya, de godin van de liefde en nog heel wat andere goden, reuzen en dwergen. Er wordt behoorlijk in gevochten, hoewel de liefde, de streken van de sluwe god Loki en de ijzige natuur er ook volop plaats kregen. Al die spannende verhalen deden nog vóór de tijd van de Vikingen de ronde. Ze werden in kortere of langere vorm voor het eerst opgeschreven in het eeuwenoude IJslandse boek: De Edda. Dat vertelde over het ontstaan van de wereld, de strijd tussen reuzen en goden, en de sinds lang voorspelde ondergang van alles: Ragnarok. En natuurlijk over wat daartussenin gebeurde. Voor kinderen vanaf 11 jaar die van sprookjesachtige verhalen en onbekende werelden houden. Het boek, voor 11 jaar en ouder, werd mooi geïllustreerd door Els van Egeraat en verscheen bij uitgeverij Ploegsma.

Niet in de Griekse of Romeinse Oudheid, maar wel in lang vervlogen tijden speelt De vloek van het zwarte water van Hans Kuyper. Bij een bezoek aan een museum hoort Justin opeens een stem. Terwijl de tijd stil staat, vertelt Aak, een jongen uit de IJzertijd, zijn verhaal: hoe hij als peuter terecht kwam op Gageleiland en een koningszoon bleek te zijn. Het speelt zich af in de omgeving van Castricum op basis van de archeologische vondst van het ca. negen jaar oude ‘Jongetje van Uitgeest’. Breng om er meer over aan de weet te komen een bezoek aan het Huis van Hilde, archeologiecentrum Noord-Holland.

Boek Te Wapen!
Ter gelegenheid van de Week van de Klassieken verschijnt een speciaal boekje over oorlog in de klassieke oudheid onder de titel Te wapen!, geschreven door Fik Meijer, Hein van Dolen en Olivier Hekster (uitgeverij Athenaeum). Bij verschillende activiteiten in het kader van de Week van de Klassieken krijgen betalende bezoekers het boekje cadeau.

Gratis e-boek
Tussen 19 en 27 maart 2015 stelt uitgeverij Athenaeum speciaal ter gelegenheid van de Week van de Klassieken een gratis e-book beschikbaar: Tom Holland, Perzisch vuur (Athenaeum-Polak & Van Gennep). Het e-book komt tijdens de Week van de Klassieken als download beschikbaar op de website van de Week van de Klassieken. Kijk op weekvandeklassieken.nl.

De Week van de Klassieken wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson Museum, Athenaeum Boekhandel, en het Nederlands Klassiek Verbond.



Over de auteur

Julienne van den Heuvel

18 volgers
2 boeken
0 favorieten


Reacties op: Week van de Klassieken: Te Wapen!

 

Overig

Week van de Klassieken: Te Wapen!

op 19 maart 2015 door Hebban Crew 11 boeken 0 volgers 0 reacties