Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Welk type reekslezer ben jij?

door Hebban Crew 152 reacties
Series zijn in alle genres te vinden. Boeiende familiesaga bij de feelgoodromans, diep-traumatische levens in de literatuur, spannende reeksen in de thrillers, meeslepende Young Adult-avonturen en eindeloze fantasy-queestes. Maar ... hoe lees je nu een reeks? Welk type reekslezer ben jíj?

De afhaker

Nieuwe series zijn zo leuk om aan te beginnen. Een kakelverse, spannende wereld ligt klaar om te ontdekken, heerlijk! Na een geweldige leeservaring met het eerste deel van de serie heb je echter geen enkele behoefte het volgende boek op te pakken. Waarom zou je ook? Je kent de wereld al, je bent hier al geweest, je hebt deze personages al ontmoet. Been there, done that. Je gaat op vakantie toch ook zeker niet twee keer naar eenzelfde land?

Nadeel: Je komt nooit tot het einde van het verhaal.

Voordeel: Je ontdekt heel veel nieuwe werelden.

De spaarder

Niets vind je vervelender dan na een gelezen boek te moeten wachten op het vervolg. Vreselijk! Je doet jezelf dit dan ook niet aan. Je leest geen woord van een serie die je heel graag wilt lezen, maar wacht tot alle delen zijn verschenen, schaft dan de hele reeks in een keer aan en duikt een maand onder. Zelfs als je vijftien jaar moet wachten voor je eindelijk kan gaan lezen, ga jij al die tijd geduldig uitzitten. Een variant op dit type is de lezer die elk nieuw verschenen deel wel aanschaft, maar ongeopend in de kast zet tot de serie compleet is. Wat een zelfbeheersing!

Nadeel: Wat als deel 1 niet bevalt?

Voordeel: Je kunt in een ruk doorlezen en heel lang genieten.

De hangende

Je leest het eerste boek en vond het geweldig, gaat door met het vervolg en vond het fantastisch, maar zodra je het derde deel aan wilt schaffen, blijkt dat de uitgeverij dat deel niet vertaalt wegens tegenvallende resultaten van de eerste twee boeken. Je loopt rood aan en duikt het internet op om je onvrede te ventileren.

Voordeel: Je bent ineens ambassadeur van een serie en staat op de barricades om andere lezers te overtuigen van de kwaliteit van de reeks zodat ze gaan aanschaffen en jullie samen verdere vertaling kunnen stimuleren. Wat een uitdaging!

Nadeel: Overstappen naar Engels lukt niet iedereen en al die namen zijn ineens anders. Plus, je boeken passen dan niet bij elkaar.

De betrouwbare

Je leest het eerste boek zodra het uitkomt, wacht telkens geduldig en zonder mopperen enkele jaren op een volgend deel, schaft dat op de publicatiedag aan en leest het in twee dagen uit. Je wacht dan opnieuw vol tevredenheid enkele jaren. Je bent content met het laatste deel, zucht eens diep en gaat op zoek naar een nieuwe serie (en voelt zich maar eventjes enigszins verloren). Jij bent een modelreekslezer. Uitgeverijen en auteurs houden van jou en je betrouwbaarheid.

Voordeel: Je weet ver van tevoren wat je gaat lezen. Geen verrassingen voor jou!

Nadeel: Geen.

De niet-afmaker

Je hebt genoten van veertien delen in je favoriete reeks, maar leest het vijftiende, laatste, afsluitende boek niet uit, want dan blijft het verhaal open en spannend. Bovendien, zo blijf je in deze wereld leven en hoef je nooit je favoriete personages te verlaten. Je bent en blijft voor eeuwig in deze serie aan het 'lezen'.

Voordeel: Je wordt niet uit je favoriete wereld geschopt.

Nadeel: Je gaat niet ontdekken hoe de serie eindigt.

De jongleur

De jongleur heeft zich verbonden aan meerdere reeksen en is continu in een aantal delen uit verschillende series bezig. In een Excel-sheet wordt bijgehouden welke boeken van welke series in het bezit zijn, nu gelezen worden of binnenkort aangeschaft kunnen worden.

Voordeel: Je hebt werkelijk áltijd een nieuw deel om naar uit te kijken.

Nadeel: Die verhaallijnen beginnen misschien wel een beetje door elkaar te lopen.

De herreekser

Dit type reekslezer heeft één favoriete reeks en herleest die jaarlijks. Dat kan overzichtelijk zijn met een keurige trilogie en het is nog te doen met de zevendelige 'Harry Potter'-reeks, maar het kan je ook in de situatie doen belanden dat je enkel en alleen nog deze boeken leest. En leest, en leest, en leest ...

Voordeel: Eindeloze herhaling van je favoriete serie is wel heel erg comfortabel.

Nadeel: Je wordt niet meer verrast.

De puzzelaar

Deze reekslezer is geen fan van de reguliere trilogie, wel van het fenomeen 'trilogie van trilogieën' of erger. Vooral fantasy-auteurs hebben er een handje van. Na een keurig chronologisch begin springen ze ineens een zijpaadje in, liefst in samenwerking met een andere auteur. Ze doen een prequel, een proloogserie, een novellenreeks tussendoor of diepen ineens het leven van een bijpersonage uit. Je zult je aandacht erbij moeten houden. Geregeld sta je op een kruispunt en kun je kiezen: blijf ik chronologisch lezen, lees ik thematisch of volg ik de publicatievolgorde en lees ik überhaupt alle subreeksen? Keuzes, keuzes! Raymond E. Feist is een klassiek voorbeeld voor puzzelaars.

Voordeel: Jouw serie gaat niet van A naar B, maar raakt het hele alfabet aan en niet in de verwachte volgorde. Spannend!

Nadeel: Het is vrij makkelijk om de draad kwijt te raken. In welke eeuw zat je ook alweer?

De stalker

Dit type lijkt erg op type 4, maar mist de factor geduld en vormt zo toch zijn eigen type. Als stalker lees je een seriedeel in amper een dag, of vooruit, een week, uit, je zoekt gehaast het volgende boek in je lokale boekhandel of webshop, om tot de ontdekking te komen dat het pas volgend jaar verschijnt. Schrijven gaat toch echt langzamer dan lezen. Je gaat de auteur volgen op social media om nieuws over de schrijfvoortgang te volgen, maar de auteur tweet vooral over zijn hond, vriendin, tuin en vakantie. Woest over zo veel ellende en onbegrip, eis je dat de auteur niets anders meer doet dan schrijven aan jouw boek, euh pardon, zijn eigen boek! Wie denkt hij wel niet dat hij is, zomaar een beetje lanterfanten in jouw tijd.

Voordeel: Je hebt zo toch nog wat te doen de rest van het jaar.

Nadeel: Auteurs vinden je niet zo heel erg leuk en dit kan niet goed zijn voor je bloeddruk. Wellicht is het beter voor je om een type 2 te worden.



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Welk type reekslezer ben jij?