Hebban vandaag

Column /

Wijze woorden van Sinterklaas

Vandaag komt de Goedheiligman weer aan in Nederland! Een spannend moment voor duizenden kinderen. Maar voor sommige kids breekt er een andere periode aan: zij worden ingewijd in het geheim van Sinterklaas. Welke herinneringen hebben de Hebban-redacteuren aan De Grote Onthulling? Soraya: 'Met droge ogen zei ik dat de zwarte piet die ik over de daken zag rennen een groene veer op zijn muts had.'  


Sinterklaas bestaat niet. Een keihard feit waar ik als klein meisje op een grappige, maar achteraf gezien vrij logische manier zelf achter kwam. Want mijn Sinterklaas was Bram van der Vlugt, die jaarlijks trouw zijn rode pak en mijter aantrok om vele kinderen in Nederland de mooiste momenten van het kalenderjaar te laten beleven. Sinterklaas koos er zelfs een keer voor om met zijn stoomboot aan te meren in mijn woonplaats Wijk bij Duurstede, maar toen mijn ouders aanboden om me mee te nemen naar de haven vertelde ik hen resoluut dat ik het toch echter beter kon zien voor de televisie dan tussen al die mensen op de kade te dringen.  

De periode rondom Sinterklaas had iets magisch voor me. Pakjesavond vond ik geweldig en met droge ogen kon ik tegen mijn familieleden zeggen dat de zwarte piet die ik over de daken weg zag rennen een groene veer op zijn muts had. Of dat ons huis op een speciale lijst stond omdat wij geen schoorsteen hadden en Sinterklaas een sleutel van onze schuifpui had zodat hij mij toch een schoencadeautje kon brengen. Op jonge leeftijd fantaseerde ik er al op los.  

Totdat ik Sinterklaas opeens in een andere ‘gedaante’ op televisie zag. Het kwartje leek min of meer te vallen toen ik een keer tijdens het televisiekijken tegen mijn ouders zei dat ik Sinterklaas zag. Het was op dat moment geen december en er was ook geen man met rode mijter en een gouden staf te zien, maar Bram van der Vlugt die voor een andere filmrol toevallig ook een lange witte baard had. Voor mijn ouders het ultieme moment om in te haken op deze ontmaskering en uit te leggen hoe het verhaal van Sinterklaas precies in elkaar stak.  

Voelde ik me bedrogen? Een beetje. Mijn eerste ‘zorg’ was of dit ook het einde was van de cadeaus die ik op vijf december kreeg. Voor de rest vond ik het eigenlijk wel best, want ik kon het wel begrijpen dat meneer van der Vlugt als acteur meerdere rollen speelde. Toen ik deze column schreef, kwam ik de volgende uitspraak tegen. 'In Sinterklaas moet je geloven, dat is een spel waar je voor kiest. En als je in hem gelooft, bestaat hij.' Wijze woorden van Sinterklaas, uh, ik bedoel Bram van der Vlugt.
Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wijze woorden van Sinterklaas

Gesponsorde boeken