Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Winnende wielrentips

Wielrennen is een vak apart, iets tussen hobby en sport in. Dat deze hobbysport heel eigen regels heeft, maakte de winactie voor 'Draag nooit een gele trui' duidelijk.

We vroegen naar ieders beste wielrentip of -eigenaardigheid en ontvingen geweldige inzendingen. Uitgeverij Nieuw Amsterdam gaf drie boeken weg en die gaan naar:

  • Ruud Rooimans
  • Frank Biersteker
  • Johan Haegeman

Wie niet heeft gewonnen, kan een stukje uit het boek lezen en alsnog de winkel in (wiel)rennen voor dit leuke boek.

Opmerkelijk waren de inzendingen van niet-wielrenners die graag wat inzicht in het wereldje willen hebben omdat vriend/man/partner wielrenner is. Anderen waren vooral benieuwd naar de adviezen en verhalen van de profs. Veel inzenders vonden het belangrijk dat ze als wielrenner geen last vormden voor het overige (snellere of langzamere) verkeer. De mooiste ingezonden adviezen volgen hieronder:

"Ik fiets wel, maar ren niet wiel. Mijn vuistregel bij het fietsen is: Laat overstekende paaltjes altijd voor gaan ook al komen ze van links!"

"Een gele trui zal ik nooit aantrekken, een helm heb ik altijd op en mijn zadel en stuurlint zijn netjes in dezelfde kleur. Over sommige regels hoeven we niet moeilijk te doen. Maar benen scheren? Aan wie is dat voorbehouden? Plaats ik mezelf daarmee niet ongewild tussen een elitegroep waar mijn fietskwaliteiten nog niet aan kunnen tippen? Sommige wielerwetten zetten aan tot nadenken en het lijkt me heerlijk om te lezen over de afwegingen die dat oplevert."

"Ik ben zelf geen fietser maar lach me wel kapot met de zichzelf tot beroeps verklaarde amateurwielrenner met een pens als een ton, geperst in een wielrennersoutfit, inclusief witte sokken, zonnebril en gestroomlijnde helm - die bij het eerste cafe dat hij tegenkomt naar binnen wipt om bier en trappist te hijsen, daarna terug naar huis om moeder de vrouw, maar vooral zichzelf, wijs te maken dat hij goed gesport heeft, lekker gezweet. Vooral zo verder doen."

"Vraag nooit of iemand er even "een tandje af kan doen". Ploeter liever door in het wiel of los geruisloos."

"Als je ooit in de positie komt om met Joop Zoetemelk een stuk te mogen fietsen, grijp die kans dan en geniet met volle teugen. Daarna merk je pas hoe populair de Tour-winnaar is. Iedereen is stinkend jaloers."

"Ultieme regels die ik persoonlijk heb: - Fietsen? Helm op. - 10 Graden of meer? Armstukken uit. - 15 Graden of meer? Beenstukken uit. - Beenstukken uit? Dat betekent scheren, geen ongeschoren benen in de wind. - Overige kledingvoorschriften, zo anoniem mogelijk, bij mijn niveau past geen opvallende kledij. - Bel tijdig, want "verplichte" bel heb ik niet voor niets gemonteerd. - Steun de lokale fietsenmaker, ook al is internet soms goedkoper."

"Een tijdje geleden las ik ergens dat mannen het niet kunnen uitstaan als er een klein streepje wit been onder hun wielrenbroek uitkomt, dat ze altijd opletten dat de broek aansluit op het gebruinde gedeelte. Vrouwen zouden zich daar echter minder om bekommeren. Dat snapte ik echt niet. Als vrouw wil ik zo'n wit streepje evengoed niet en trek ik steeds weer mijn wielrenbroek recht als dat nodig is!"

"Het is niet echt als bijgeloof te beschouwen, maar eerder een soort ritueel: ik trek mijn wielerkleding altijd in een vaste volgorde aan: eerst linkersok, dan rechtersok..."

"Altijd blijven trappen, in weer en wind."

"Ik ben zelf geen wielrenner, maar mijn vriend wel en daarom zou ik graag dit boek voor hem willen winnen. Ikzelf kan wielrenners wel een beetje asociaal vinden, ze letten vaak niet op, blijven breeduit rijden als je erlangs wil en denken alleen aan zichzelf. Mijn vriend zegt zelf niet zo te zijn. Hij let altijd goed op het verkeer, gaat netjes aan de kant en steekt zijn hand op naar wielrenners (ons kent ons). Wel zegt hij geen bel te hebben op zijn fiets, dus dan moet hij af en toe wel schreeuwen dat hij eraan komt en erlangs wil. Dat zal waarschijnlijk wel een beetje als asociaal worden opgevat door mensen. Maar over het algemeen een nette fietser. :)"

"Ik hou me aan de verkeersregels en probeer geen gevaar te zijn voor de medeweggebruikers en ik draag een helm."

"Mijn motto als ik wielren: houd heel bewust rekening met andere weggebruikers, mensen hebben vaak niet in de gaten dat je zo hard gaat!"

"Als wielrenner vind ik dat je andere mensen nooit lastig mag vallen met je hobby, dus ik zoek rustige wegen op. Er gebeuren veel te veel ongelukken op de drukkere fietspaden!"

"Draag altijd schone en je best zittende kleren. Zonder dat stap ik niet op de fiets :)."

"Dit boek is niet voor mij maar voor mijn vader, hij is een erg fanatieke fietser en tikt volgens mij in een jaar makkelijk de 3.000 kilometertjes aan. Zo zit hij het liefst elke zaterdag ochtend en soms de hele zondag op zijn wielrenfiets. Met gemak kan hij 80 kilometer fietsen. Vaak klaagt hij dan weer over de irritante mensen die hij onderweg tegenkwam en daarom vind ik dit boek echt iets voor hem. Ook wordt hij deze maand 50 jaar en krijgt hij een nieuwe fiets, misschien kan ik hem dan ook gelijk dit boek geven."

"De enige twee regels die ik heb is "heb respect voor de omgeving en voor anderen": dus geen afval in de kant gooien, in groep ervoor zorgen dat iedereen kan volgen, en respect voor andere weggebruik en verkeersregels. De twee regel is verplicht genieten van de tocht."Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
407 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Winnende wielrentips

 

Gerelateerd

Over

Alex van der Hulst

Alex van der Hulst

Alex van der Hulst (Nijmegen, 1977) is freelancejournalist. Hij schrijft voor NR...

Gesponsorde boeken