Hebban vandaag

Dossier /

YA-robotica: Levensecht of goede imitatie?

door Hebban VIP Club 3 reacties
Wat ís nu eigenlijk Young Adult? De aanduiding zegt meer over de lezersdoelgroep dan over het genre, want binnen YA vind je van alles; van hedendaags tot fantasy en van graphic novels tot sciencefiction. De eerste twee domineerden lange tijd het genre, maar sciencefiction maakt intussen een echte opmars. Het is namelijk niet alleen maar space battles. Lees jij al mee?

Kunstmatige intelligentie, splinternieuwe technologie, robots en cyborgs; je komt ze steeds vaker tegen. Vooral binnen het Young Adult genre hebben deze boeken echte kans om op te bloeien. Ze zijn gericht op de mogelijke toekomst van onze wereld, en daar heeft iedere auteur (en lezer!) zo zijn of haar eigen ideeën over. Tijd voor een inhoudelijke discussie over deze robotica-trend. Een aantal van onze VIPs lazen Het koninkrijk van Jess Rothenberg om erover mee te kunnen praten.  

Het koninkrijk

Het tweede boek van Jess Rothenberg lijkt in eerste instantie op een sprookjesachtige YA volgens Fien, Kimberly en Maartje. De cover en beschrijving van een ‘fantasie-pretpark met androïde prinsessen’ geven hen het idee dat er ondanks een duistere kant toch flink wat romantiek voor zal komen. Dat het boek echter meer is dan het op het eerste gezicht lijkt, wordt al snel duidelijk. Minca: ‘Het verhaal brengt met de verschillende tijdsprongen, hoorzittingen, ondervragingen en verhaallijnen vanuit Ana’s perspectief een bijzonder beeld tot stand.’  

Het is juist de opgebouwde spanning waar Het koninkrijk het van moet hebben, een element dat Rothenberg knap opvoert en dat alle meelezende VIPs hebben gevoeld. Door het verhaal via verschillende bronnen en terugblikken te presenteren ‘creëert Rothenberg een soort spanning die je niet makkelijk loslaat. Als lezer wil je vurig weten wat er precies met Owen is gebeurd,’ verwoordt Elke. Maartje sluit zich daarbij aan. Het vlot lezende boek zette haar dankzij het format regelmatig op het verkeerde been, omdat de plot de onthullingen gedoseerd prijsgaf.  

Menselijk

De VIPs vinden het onderzoeken van menselijkheid een van de belangrijkste elementen in het boek. Zijn androïden levensecht met oprechte emoties, of zijn ze slechts een goede imitatie die niet in staat is moraliteit te doorgronden? Het koninkrijk weet hier goed gebruik van te maken om de spanning op te voeren, hoewel Elke ‘nogal wat aan spanning miste op het vlak van persoonlijke ontwikkeling’ bij de hoofdpersoon. Haar verhaalverloop en einde waren daarom voorspelbaar, terwijl het mysterie dat niet was.  

Het duurt niet lang voor de VIPs de vergelijking trekken met de sciencefiction klassieker Do Androids Dream of Electric Sheep? van Philip K. Dick. Dit boek zouden ze dan ook zeker aanraden. Hoewel het geen YA is, is het volgens Maartje een ‘grappig en goed doordacht verhaal over de vraag hoe menselijk androïden moeten worden om als mens behandeld te worden’. Elke voegt daaraan toe dat het een van haar favoriete boeken is, en zelfs het onderwerp van haar scriptie.  

Cyborgs & A.I.

YA-robotica heeft echter meer te bieden dan alleen androïden. Fien, Kimberly en Elke raden liefhebbers van Het koninkrijk aan te beginnen met de Lunar Chronicles, die ook verwijst naar sprookjes. Hoofdpersoon Cinder is oorspronkelijk een mens, maar in zoverre vervangen door mechanische onderdelen dat ze wordt gezien als cyborg – en dus tweederangsburger. In dit boek is de vraag: hoeveel technologie moet je toevoegen om minder dan mens te zijn? Elke: ‘Dit zijn duidelijk een ander soort hybriden, maar ook net zo intrigerend.’  

Ook kunstmatige intelligentie komt steeds meer voor. In dit geval is er geen lichaam dat een mens imiteert, maar een supercomputer die zonder oordeel beslissingen maakt. De vraag bij deze ‘personages’ is ook vaak of zij moraliteit en emoties kunnen ontwikkelen. Liefhebbers kunnen volgens Maartje en Kimberly hun hart ophalen aan Illuminae van Amie Kaufman en Jay Kristoff en Scythe van Neil Shusterman. Maartje voegt daar ook Skyward van Brandon Sanderson nog aan toe.  

Lees ook zelf

Ren je bij sciencefiction al snel de andere kant op? Vast nog niet, want je bent al bijna aan het einde van dit artikel. Ook voor niet-fans is Young Adult robotica een echte aanrader. Het gaat vooral om uitproberen, zegt Elke. ‘Niet alle sciencefiction boeken zijn hetzelfde.’ Voor Fien is het inderdaad slim om te beginnen met een YA als je van het genre wilt proeven. ‘Sciencefiction is niet per sé het overwegende genre. Het maakt gewoon deel uit van het verhaal, waardoor het niet overheerst.’ Minca en Maartje sluiten zich hierbij aan: ‘Deze boeken vliegen onderwerpen alleen aan via een andere kant’.

Heb jij de YA-robotica boeken die onze VIPs tippen al op je wil-ik-lezen lijstje staan? Misschien heb je zelf nog wel goede aanraders!

 

Powered by de Hebban VIP Club

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door de bijdragen van de leden van de Hebban VIP Club. De Hebban VIP Club is een exclusieve club voor leden met een roze Hebban-hart die het leuk vinden om Hebban te helpen de beste, fijnste en leukste plek te laten zijn en blijven voor liefhebbers van boeken. 

Meer over de Hebban VIP Club

 Over de auteur

Hebban VIP Club

27 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: YA-robotica: Levensecht of goede imitatie?

 

Gerelateerd

Over

Jess Rothenberg

Jess Rothenberg

Jess Rothenberg woont in Brooklyn, New York. Ze studeerde Children's and Young A...

Philip K. Dick

Philip K. Dick

Philip Kindred Dick (1928-1982) was een Amerikaanse sciencefiction schrijver. Zi...

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de ro...

Amie Kaufman

Amie Kaufman

Amie Kaufman is een Australische internationale bestsellerauteur van sciencefic...

Jay Kristoff

Jay Kristoff

Jay Kristoff (geboren 12 November 1973) is een Australische auteur van fantasy e...

Neal Shusterman

Neal Shusterman

Neal Shusterman is een Amerikaanse schrijver. In Nederland staat hij vooral beke...

Hebban Spots

Liefde voor YA

650 volgers

Welkom bij "Liefde voor Young Adult"! We zijn dol op YA-boeken en willen onze liefde hiervoor graag met jullie allemaal delen. Je kan hier samen met ons praten en discussiëren over alles wat met...

Scifi & Fantasy Club

493 volgers

Welkom bij de Sciencefiction en Fantasyclub. De plek om je leestips, leeservaringen, leeswensen en alle andere bijzonderheden rond SF&Fantasy boeken te delen. Deze club wordt gerund door Yvette,...


Gesponsorde boeken