Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Yay or Nay: Hét Young Adult-genre bestaat niet

door Lindy de Jong 4 reacties
Met de boekenweek voor jongeren in zicht trappen we de eerste Yay or Nay-discussie af op Hebban Young Adult. Want een discussie kun je over deze Literatour en het Young Adult-genre zeker voeren. Er lijkt nogal wat verwarring te bestaan over de definitie van het Young Adult-genre.

De boekenweek voor jongeren werd voornamelijk dankzij Lisa Snijders van Boekhandel Stevens in het leven geroepen. Zij pleitte voor een week waarin het YA-boek centraal zou staan. Die week komt er en inmiddels is de invulling bekend: de Literatour richt zich op jongeren tussen de 15 en de 18 jaar, waarbij een geselecteerde groep auteurs op middelbare scholen met hen in gesprek gaat en inspireert met leesplezier. Daarbij komen alle genres aan bod: literatuur, poëzie, korte verhalen en non-fictie.

De CPNB lijkt een breder uitgangspunt te hanteren, waardoor er minder aandacht is voor het momenteel populaire YA-genre, waaronder over het algemeen verstaan wordt: boeken geschreven voor jongeren, waarin jongeren centraal staan.

De Literatourweek richt zich dus op Young Adults, en niet zozeer op het zogenaamde YA-genre zelf. De Literatour is bedoeld om jongeren, of jongvolwassenen, aan het lezen te krijgen, of dat nu door middel van een specifiek YA-boek is of een poëziebundel. Daardoor lijkt het niet de week te worden waar velen op hoopten.

Maar: bestaat het YA-genre eigenlijk wel zoals het bedoeld is? Want worden YA-boeken niet ook door enorm veel mensen buiten de doelgroep gelezen, namelijk volwassenen? Die lezers worden die week niet of nauwelijks bereikt. Is dat een gemiste kans?

Anderzijds: omvat het Young Adult-genre dan ook niet verschillende subgenres, waaronder de YA-thriller, YA-fantasy, YA-roman of de zo populaire dystopische YA? En bevinden zich hieronder dan ook niet de boeken die de CPNB van 23 tot 29 maart onder de aandacht van middelbare scholieren wil brengen? Hoe breed kun je het trekken?

De stelling van deze week luidt dan ook:

Hét YA-genre bestaat niet.

Yay or Nay? Eens of oneens? Wat is jouw definitie van Young Adult? Laat het hieronder weten!  Over de auteur

Lindy de Jong

729 volgers
352 boeken
6 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Yay or Nay: Hét Young Adult-genre bestaat niet