Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Zie ginds komt de stoomboot...

'Zie ginds komt de stoomboot' wordt thuis als favoriet sinterklaaslied het meest gezongen bij de lezers van Hebban Junior. Naar aanleiding van de winactie van vorige week, waarbij de liedjesbundel 'Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet' te winnen was, brachten velen hun stem uit.

Ook 'Piet ging uit fietsen' en 'Sinterklaas kapoentje' zijn polulair onder de lezers, op de voet gevolgd door 'Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht'.
Verder werden vaak genoemd: 'Sinterklaas is jarig', 'Zie de maan schijnt door de bomen', 'Hoor wie klopt daar kinderen' en 'Ik ben toch zeker Sinterklaas niet' (van Kinderen voor Kinderen).

De sinterklaasliedjes behoren tot ons culturele erfgoed. Maar hoewel het sinterklaasfeest volgens traditie wordt gevierd, is er veel veranderd in de loop der tijd. Kinderen spelen met ander speelgoed dan hun grootouders en ook het taalgebruik is veranderd. Een ‘bromtol’ zal hun weinig zeggen en wat is nu weer een ‘gard’? En Zwarte Piet zwaait niet meer met zijn roe, hij is vooral lief met zijn zak vol lekkers.

Reden voor Paul Passchier en Thedo Keizer om de traditionele sinterklaasliedjes te moderniseren, zowel qua taal als inhoudelijk in de bundel Sinterklaasje, kom maar binnen met je Pier. Daarbij zijn ze zo dicht mogelijk bij de originelen gebleven, zodat ze niet alleen door jong uit volle borst gezongen zullen worden, maar zodat ook oud zich erin herkent.

In een voorwoord zetten Paul en Thedo hun opvattingen hieromtrent uiteen.
De vijfentwintig liedjes werden in dit bundeltje voorzien van helder gekleurde illustraties van de hand van Nynke Talsma. En voor wie een opfrisser nodig heeft: bij het boekje zit een cd.

Paul Passchier was onder meer jarenlang scriptschrijver van ‘Het feest van Sinterklaas’ in Ahoy. Ook werd hij als adviseur ingeschakeld voor het jaarlijkse ‘Z@pp Sinterklaasfeest’. Hij is een van de  scriptschrijvers van de Woezel en Pip-televisieserie SinterWoezel.

Thedo Keizer schreef onder andere scripts voor verschillende sinterklaasprogramma’s voor de TROS en voor FoxKids. Hij schreef een sinterklaasvoorstelling voor het theater.

Foto: Tamara Stok


Over de auteur

Julienne van den Heuvel

38 volgers
2 boeken
0 favorieten


Reacties op: Zie ginds komt de stoomboot...

 

Gerelateerd

Over

Paul Passchier

Paul Passchier

Paul Passchier studeerde in 1995 cum laude af als zanger aan het Koninklijk Cons...

Thedo Keizer

Thedo Keizer

Thedo Keizer is tekstschrijver en filmmaker. Hij was onder meer eindredacteur va...

Overig

Sinterklaas

op 14 november 2014 door Hebban Crew 32 boeken 1 volger 0 reacties