Dick Bruna

Artikelen 3 Newsroom 4 Spots 4 beschrijving bewerken

Dick Bruna (1927-2017) was een Nederlands grafisch vormgever, illustrator en kinderboekenschrijver. Hij werd wereldberoemd met zijn prenten en boekjes over Nijntje. Bruna werd geboren in een uitgeversfamilie, maar ging uiteindelijk zelf als tekenaar aan de slag. Hij begon zijn loopbaan met het illustreren van boekomslagen, in twintig jaar tijd liep het aantal op tot zo’n 1800 covers. Ook begon hij zelf kinderboeken te schrijven, dat werden er zo’n 120. De bekendste daarvan gaan uiteraard over Nijntje, waarvan hij het eerste verhaal in 1955 voor zijn zoontje tekende, maar hij verzon ook hoofdpersonen als het varken Betje Big en het hondje Snuffie.

Bruna’s stijl wordt gekenmerkt door de dikke kaderlijnen, waarmee hij in enkele streken een figuur weet neer te zetten, en het gebruik van primaire kleuren. Ook in het buitenland is zijn werk geliefd, de boeken verschenen in vijftig talen. Het succes bleef niet bij boeken alleen; ook werden er musicals gemaakt over het populaire konijntje, zijn er tentoonstellingen over Bruna’s werk te zien en worden wereldwijd artikelen verkocht met de beeltenissen van Bruna’s creaties.

Nieuwste boek

nijntje voelboek woordjes leren - Dick Bruna Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Door lezers

Boekenbengels en Leesbeesten / Rembrandt uitgelicht!
14 april 2019 5 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken