Advertentie

Wie als volwassene op vandaag een klein beetje in de wereld van kinderboeken thuis is, of is opgegroeid in de jaren zeventig en tachtig, kan niet om de boeken van Nijntje heen. Het klassieke figuurtje van Dick Bruna is ondertussen op pensioengerechtigde leeftijd en wil dat vieren met een mooie collectie van enkele van zijn verhalen.
Nijntje is onder het toezicht van zijn schepper altijd een beetje een beschermd gegeven geweest. Bruna hield eraan om telkens weer te werken met strikt afgelijnde tekstsamenstelling, een beperkte hoeveelheid primaire en secundaire kleuren in de tekeningen en natuurlijk de grote eenvoud van zijn illustraties.
Uit de 32 verhaaltjes van Nijntje (die ondertussen wereldwijd in meer dan 50 talen werden vertaald), werden vijf klassiekers gekozen en samengebundeld in een speciaal voorleesboekje om de 65ste verjaardag van het konijn te vieren. De publicatie wordt ook dit keer weer gekenmerkt door zijn vierkante vorm met contrastkleur op de boekenrug.
De verhaaltjes worden naar goede gewoonte opgedeeld in een linkerpagina met vier zinnen op rijm en een rechtpagina die het verhaalgebeuren illustreert. De gebruikte taal is zoals steeds eenvoudig om voor te lezen aan peuters en kleuters en voldoende uitdagend om beginnende lezertjes zelf de woorden te laten ontdekken.
Nijntje is uniek, het is een toonbeeld van eenvoud waarin zoveel verhaal schuilt, het is een internationaal herkenbaar gegeven. Het is een tijdloos product dat sinds de jaren vijftig generatie na generatie weet te bekoren en dat ongetwijfeld nog generaties lang zal blijven doen. De eer komt dan ook hoegenaamd niet aan mij toe om zo’n icoon van een puntenscore te voorzien.

Reacties op: Een tijdloos icoon

2
Nijntjes voorleesfeest - Dick Bruna
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners