Advertentie

Een aantal auteurs hebben het geluk om een boekencontract af te sluiten met een gevestigde uitgeverij, anderen nemen dan weer het heft in eigen handen en geven hun boek zelf uit of gebruiken een print-on-demand-uitgeverij. Maar wist je dat er ook via crowdfunding boeken verschijnen? Dat is misschien een heel wat minder gekend aspect van de boekenwereld. Michael Sels opteerde ervoor om via de onafhankelijke uitgeverij Beefcake Publishing deze weg op te gaan en slaagde erin zijn nieuwste boek ‘Een doodgewone Jongen” tot bij het brede publiek te brengen.

De auteur brengt een verhaal dat in meerdere lagen werkt. Enerzijds krijgt zijn doelpubliek een best leuk en fantasierijk verhaal met een spannende plot, en anderzijds zit de plot ook boordevol diepere boodschappen en thema’s. Die laatste zijn echter zo in het geheel verwerkt dat ze niet belemmerend of storend zijn voor die jonge lezers die gewoon lekker in de verhaallijn willen verdwalen. Thema’s als hoogsensitiviteit, een overactieve fantasie, vooroordelen of pakweg vriendschap en uniek zijn, voorzien de uitgave van tal van mogelijkheden om een in klas- of gespreksgroep mee aan de slag te gaan.

Sels ging voor zijn publicatie de samenwerking aan met Steven De Waele om het verhaal van een handvol leuke illustraties te voorzien. De illustraties zorgen regelmatig voor een aangename onderbreking van de doorlopende tekst, en al zorgt de opdeling van het plot in 20 hoofdstukken er dan wel voor dat een onderbreking niet echt nodig is, het blijft een leuk extraatje. Het boek dat een doelpubliek van 10-12-jarigen beoogt is gedrukt in een relatief groot lettertype en een bijhorende letterspatiëring, wat ervoor zorgt dat het 160 pagina’s tellende verhaal in een mum van tijd is uitgelezen, zelfs voor lezers die een wat langzamer leestempo hebben.

Het verhaaltempo ligt aangenaam hoog en het plot kent geen dode momenten, de spanning wordt hoofdstuk na hoofdstuk naar zijn climax gedreven en het geheel werd in een strakke structuur opgebouwd.“Een doodgewone jongen” is perfect afgestemd op de doorsnee 10-12-jarige lezers omwille van het taalgebruik en de laagdrempelige schrijfstijl. Helaas brengt dat een aantal compromissen met zich mee voor de wat oudere potentiële lezers. Wie al enige ervaring heeft met wat zwaardere ‘lectuur’ (voor hun leeftijd natuurlijk) en op zoek is naar een leesuitdaging, zal geen genoegen nemen met de beperkte uitbouw van de personages en de relatief rechtlijnige en eenvoudige verhaallijn.

“Een doodgewone jongen” is als ‘doodgewone’ leesbeurt een eenvoudig maar heel aangenaam boek met een dikke laag fantasie en een handvol spanning. Ga je echter ook met de dieper liggende thema’s aan de slag, dan ontsluit je pas het volledige potentieel van deze uitgave en wordt het meer dan zomaar ‘doodgewoon’.

Reacties op: Aangenaam jeugdverhaal met meerdere lagen

3
Een doodgewone jongen - Michael Sels
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners