Ian Rankin

Artikelen 6 Newsroom 5 Spots 1 Topics 1 beschrijving bewerken

De Schotse schrijver Ian Rankin (Fife, Cardenden, 1960) wordt beschouwd als de grootste misdaadauteur van Groot-Brittannië. Tijdens zijn studie aan de University of Edinburgh schreef hij zijn eerste drie novelles: The summer rites  (1984), The flood  (1986) en de misdaadnovelle Knots & crosses  (1987). In het laatstgenoemde verhaal, vertaald als Kat en muis, maakte de lezer voor het eerst kennis met detective John Rebus, de persoon rondom wie Rankin een volledige reeks zou gaan schrijven. In deze succesvolle Rebus-serie publiceerde Rankin een groot aantal boeken, waarvan vele voor televisie werden bewerkt. Hoewel hij al eerder had aangekondigd dat hij met John Rebus wilde stoppen, verscheen in 2014 Saints of the shadow bible, het negentiende deel in de serie.

Hoe populair Rankin is, blijkt wel uit het feit dat hij de enige auteur is die ooit zeven titels tegelijk in de London Times bestsellerlijst had staan. Zijn werk werd vele malen bekroond en genomineerd. Een kleine greep uit zijn prijzenkast: Cartier Diamond Dagger, Chandler-Fulbright Award, Diamond Dagger Award en Edgar Allen Poe Award (alle uit Groot-Brittannië), Palle Rosenkrantz Prize (Denemarken), Grand Prix du Roman Noir (Frankrijk) en Deutscher Krimipreis (Duitsland).

In de jaren '90 schreef Rankin ook enkele misdaadromans onder de pseudoniemen Jack Harvey en Malcolm Fox. Zijn boeken zijn in meer dan twintig talen vertaald.

Laatste bewerking door Soraya Vink op 16/08/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Een lied voor duistere tijden - Ian Rankin Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Meer over Ian Rankin

Zo Zondag #7: Realiteit, bron voor fictie
29 januari 2017 8 reacties
John Rebus moet weer aan de bak
15 maart 2015 1 reactie
  Meer artikelen

Hebban Newsroom

Ian Rankin brengt ‘Westwind’ opnieuw uit
11 november 2019 De Spanningsblog
  Meer artikelen

Topics

Nederlandse vertaling van de boeken van Ian Rankin
door Martijn 2 reacties 1 like

Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken