James Dashner

Artikelen 7 Spots 19 beschrijving bewerken

James Dashner (1972) werd geboren in Georgia en woont nu met zijn vrouw en vier kinderen in de Rocky Mountains. Hij werkte in de financiële wereld maar is nu, zeer succesvol, fulltime young adult-auteur. Van De labyrintrenner zijn wereldwijd meer dan 6,5 miljoen exemplaren verkocht.

Maze Runner-serie en The Mortality Doctrine

James Dasher schreef meerdere series. In 2003 verscheen het eerste deel in de Jimmy Fincher Saga. Nog eens drie delen in deze serie zouden volgen. In 2008 verscheen The Journal of Curious Letters, het eerste deel in de 13th Reality-serie, die eveens uit vier delen zou gaan bestaan.
Kort daarna begon de schrijver aan de Maze Runner-serie, waarvan het eerste deel, The Maze Runner, in 2009 werd uitgebracht. De eerste vijf delen zijn al naar het Nederlands vertaald: De labyrintrenner (2014), De schroeiproeven (2014), De doodskuur (2015), De moordopdracht (2015) en De labyrintrenner-files (2015). In 2016 zal het zesde deel, The Fever Code, worden vertaald.
Vrijwel gelijktijdig met de Maze Runner-serie schreef James Dashner de Infinity Ring-serie, waarvan vooralsnog twee nog niet naar het Nederlands vertaalde delen zijn verschenen.
In 2013 kwam het eerste deel uit in The Mortality Doctrine (The Eye of Minds) dat in 2015 werd vertaald naar het Nederlands (Geestesoog). Maar ook het tweede deel The Rule of Thoughts (Cyberbrein, januari 2016) en het derde deel The Game of Lives (Survivalgame, februari 2016) zijn inmiddels vertaald.

James Dahsner wint meerdere prijzen

In 2008 mocht James Dashner zijn eerste grote prijs in ontvangst nemen. Voor The 13th Reality ontving hij de Whitney Awards voor Beste jeugdroman. Maar met De labyrintrenner boekte hij zijn tot op heden grootste succes. Met  dit boek won hij in 2011 de ALA Best Fiction for Young Adults. Een jaar later, in 2012, kreeg hij voor ditzelfde boek de Young Reader's Choice Award.

Boekverfilmingen

In 2014 werd voor het eerst een boek van James Dashner verfilmd: De labyrintrenner (The Maze Runner). De regie was in handen van Wes Ball en de hoofdrollen waren voor Dylan O'Brien, Thomas Brodie-Sangster en Kaya Scodelario. Ook De schroeiproeven werd verfilmd en was in september 2015 in de bioscopen te zien. Aan de verfilming van De doodskuur wordt momenteel gewerkt. Naar verwachting zal de film in februari 2017 in de bioscoop draaien.

Meer informatie over James Dashner is ook te vinden op: jamesdashner.com

Laatste bewerking door hoid op 19/02/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Door lezers

Scifi & Fantasy Club / 7 x Woestijnen
07 juni 2019 30 reacties
Liefde voor YA / Voorstelrondje: nieuwe leden!
12 oktober 2018 22 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken