Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Hanneke van de Water

10. feb, 2016 Recensie van ‘De mythe van het economisme’

Het boek
De verwachtingen zijn hoog gespannen, de ambities groot. Gaat Jesse Klaver het waarmaken binnen het politieke landschap? Dat is wat wij moeten afwachten. Waar wij wel zeker van kunnen zijn is dat deze man een duidelijke mening en een visie heeft. Die deelt hij met ons in zijn boek ‘De mythe van het economisme’. Klaver presenteert zijn politieke idealisme en hoe hij de tendens, om iedere maatschappelijke kwestie te reduceren tot een rekensom, tegen wil gaan. Zijn stelling is helder. Klaver meent dat het economisme de politiek tot eenheidsworst maakt. Het weerhoudt ons van een ideologisch debat en het maakt van de politiek boekhouden voor gevorderden. De enige vragen die nog gesteld worden zijn: wat betekent een nieuwe wet voor onze economische groei, voor onze staatsschuld en onze concurrentiepositie. In zijn opinie een veel te smalle basis en de reden dat vrijwel alle partijen het economisme als referentiekader hebben overgenomen; zelfs de partijen op links! Klaver illustreert zijn visie met een aantal ‘mythes’.

De meest aansprekende in de ogen van uw recensent is die over het feit dat iedereen ervan profiteert wanneer de economie groeit. Volgens Klaver pertinent onwaar. De verschillen tussen rijk en arm nemen alleen maar toe. Hij verwijst daarin naar het werk van de Franse econoom Piketty, die na jaren van dataonderzoek het bewijs leverde voor wat velen al voelden: hij weerlegde de mythe dat, voor de aanpak van armoede en ongelijkheid, de koek simpelweg groter moest worden. Een, zelfs door linkse partijen, gevierd standpunt. Nee, herhaalt Klaver de mening van Piketty: er is actief overheidsbeleid nodig om te zorgen voor een eerlijke verdeling van de welvaart.
Ook de stelling dat een sociaal vangnet mensen lui maakt, moet het stevig ontgelden. In de plannen van het kabinet voor een belastingherziening gaat iedereen erop vooruit. Iedereen, behalve de mensen die het minst te besteden hebben.

De mensen met een uitkering, die rond moeten komen van een bijstandsinkomen. Het argument? Wanneer luie mensen met een uitkering erachter komen dat ze meer kunnen verdienen wanneer ze aan het werk gaan, dan komen ze wel van de bank af.
De visie van Klaver is helder: het evenwicht tussen markt, samenleving en overheid is de afgelopen dertig jaar zoekgeraakt. Politici zijn Nederland gaan besturen als een bedrijf, maar Nederland is nu eenmaal geen besloten vennootschap maar een democratie. Klaver wil niet sturen op winstcijfers, of op economische groei, hij meent dat idealen centraal moeten staan in de besluitvorming.

Visie van de recensent
Je hoeft het geenszins met alle stellingen van Klaver eens te zijn om zijn boek ‘De mythe van het economisme’ te waarderen. Wat mij vooral bevalt aan dit boek is het feit dat de auteur niet slechts tegen ‘heilige huisjes’  aanschopt en commentaar geeft, maar ook daadwerkelijk alternatieven biedt. Hiermee geeft Klaver een stem aan een groeiende onderstroom in de samenleving.

Over de auteur
Jesse Klaver (1986) is sinds 2010 Tweede Kamerlid voor Groen Links. Daarvoor was hij voorzitter van CNV Jongeren, lid van het algemeen bestuur van CNV en lid van de SER. Sinds mei 2015 is hij fractievoorzitter van GroenLinks.

Uitvoering
ISBN: 9789023494867 Auteur: Jesse Klaver Uitgave: Bezige Bij
dd86d99699e551f6a3b39d066fd79dfc.jpg


Lees verder op mijn site

Reacties op: 10. feb, 2016 Recensie van ‘De mythe van het economisme’