Blogpost: Ton van der Molen

129.864.880 boeken

Er bestaan in de wereld 129.864.880 verschillende boeken. Dat las ik onlangs in het alleraardigste boekje Het boek en het badwater van Lisa Kuitert, een pleidooi voor het papieren boek. Kuitert heeft het overigens over 129.864.880 miljoen boeken, maar dat blijkt na controle van de bron toch echt zes nullen te veel. Gelukkig maar!

Van die 129.864.880 boeken interesseren veruit de meeste me totaal niet. Maar dan blijft er toch echt nog meer dan genoeg te lezen over. Zelfs als er na vandaag geen enkel boek meer zou verschijnen. Maar dat is niet het geval: volgens Lisa Kuitert komen er juist iedere dag honderden bij.

Geen wonder dus dat ik behoorlijk depressief werd, toen ik eind november mijn voorlopige leesboekhouding van 2015 opmaakte. Want volgens mijn boekenschrift had ik dat jaar maar 55 boeken gelezen. Ik heb het drie keer nageteld, maar meer wilde het niet worden. Zelfs als ik een flinke eindspurt zou inzetten, zou ik de 94 van 2014 en zelfs de 86 van 2013 nooit meer halen.

Hoe kan dat nou? Vergeten sommige titels te noteren? Daar geloof ik niks van. Mijn geheugen wordt dan wel wat minder, maar zo erg is het toch nog niet. Te veel televisie gekeken? Nee hoor, eerder minder dan meer dan in voorgaande jaren. Want wat is er op tv nou helemaal nog te beleven?

Ik heb misschien wel erg veel op Facebook gezeten en daar van alles gelezen. En dat telt natuurlijk niet mee. Dan waren er nog wat bijzonder dikke boeken. De verhalen van L.H. Wiener is er zo een, anderhalve kilo, 1142 pagina’s. Daar ben je wel even mee onder de pannen, maar ik had al dat moois toch niet graag gemist.

Misschien moet ik die aantallen maar gewoon vergeten en me concentreren op de kwaliteit van wat ik gelezen heb. Dan was 2015 namelijk een geweldig leesjaar. Ik las veel van Daniël Dee (poëzie en proza), allemaal boeken waar ik erg blij van werd. Zijn verhalenbundel Vrouwen en ik eerst verdient een veel groter publiek. 2015 was voor mij ook het jaar van Koenraad Goudeseune. Van hem las ik al zijn proza en vrijwel al zijn poëzie. Wat een schrijver is die man! Lees maar eens Een verdomd goede jeugdschrijfster en andere verhalen.

Ik had me al voorgenomen voor 2016 op 100 boeken te mikken, maar daar zie ik van af. Liever 10 meesterwerken dan 100 matige titels. Het komt nog wel goed met me.

(Eerder gepubliceerd op Boekennieuws.nl)

Reacties op: 129.864.880 boeken

Gesponsorde boeken