Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Johanna Lime Auteur

Blogpost: Johanna Lime

2015 - Terugblik op een bewogen jaar

23-12-2015 door Johanna Lime 2 reacties
Geplaatst 23 december 2015

9f2058c38c16990e30945e448c9458ea.jpgIn onze woonkamer houdt de schouderdraak de wacht boven de oogst van 2015, het jaar van onze eerste publicaties, van ons debuut als schrijfsters. Wat was het een bewogen jaar! Een jaar met hoge bergen en diepe dalen.
De metaredactie van Schimmenschuw was gestart in oktober 2014 en stagneerde.
We kregen bericht dat alle drie de verhalen en tekeningen van de Gentasia Awards 2014 zouden worden opgenomen in verhalenbundels van uitgeverij Annibo. De datum waarop we die bundels toegestuurd kregen werd later en later.
In de tussentijd bezochten we het Gala van het Fantastische Boek in ’s Hertogenbosch en kregen we het juryrapport van twee korte verhalen, waardoor de discussie of we wel door moesten gaan met schrijven in alle heftigheid weer losbarstte. Uiteindelijk werd beslist dat we stug zouden volhouden.
Ons boek Schimmenschuw bij uitgeverij Zilverbron stond op de planning voor mei 2015, op Keltfest en het bewijs daarvan verscheen op de website van Zilverbron. In februari, maart en april waren we heel druk met de metaredactie van Schimmenschuw, die nu echt goed op gang kwam.
Net toen we het laatste hoofdstuk opgestuurd hadden, kwam het vreselijke bericht dat onze uitgever, Jos Weijmer, was overleden. Niemand wist hoe het nu verder moest. Wij dachten dat we de publicatie van onze debuutroman wel op onze buiken konden schrijven.
Op de dag dat Jos werd begraven, gingen wij naar Stolwijk voor de prijsuitreiking van Fantastels Verhalenwedstrijd. Daar hebben we Jos samen met de aanwezigen geëerd met een applaus. We zaten in spanning te wachten op de uitslag die daarna bekend werd gemaakt. Twee verhalen waren al langs gekomen, maar het duurde wel erg lang voordat de derde titel op het scherm verscheen. Toen bleek dat het derde verhaal op de zestiende plaats stond! Dirk Bontes had hem persoonlijk zelfs op nummer één van zijn lijst staan. Wat waren we verbaasd en trots!
Op dezelfde dag kregen we de drie verhalenbundels van de Gentasia Awards binnen en zagen we onze verhalen met de bijbehorende tekeningen in echte boeken staan. Wow!

Maar hoe moest het verder met Schimmenschuw? We wisten het echt niet.
En wat moesten we doen met de voorraad korte verhalen die we geschreven hadden en die steeds groter werd? We besloten de verhalen van de Paul Harland Prijs te gaan hersch8e484116bce50e55330ebc518d4533b8.jpgrijven en gebruikten CampNaNoWriMo als stok achter de deur om door te zetten.
In april schreven we bovendien aan drie nieuwe verhalen voor de Gentasia Awards van 2015 en ook aan drie nieuwe verhalen voor Prozanni 2015. In de maanden daarna herschreven we zo goed als alle eerder door ons geschreven korte verhalen.
Bij Camp NaNoWriMo in juli schreven we twee nieuwe verhalen voor de Harland Awards van 2015 en bovendien gingen we toch beginnen met het herschrijven en anders indelen van ons grote verhaal: De vergeten vloek. De proloog en twee hoofdstukken kwamen af.
Het was in de tussentijd erg stil bij Zilverbron, er moest veel worden uitgezocht. Maar gelukkig kwam er in juli toch een heel positief bericht. De fakkel werd doorgegeven. Cocky en Barry van Dijk zouden de uitgeverij in januari 2016 helemaal overnemen. Castlefest ging door en er kwamen nieuwe boeken uit.
Op Castlefest kochten we een heel stel nieuwe boeken en hoorden we dat Schimmenschuw in 2015 nog gepubliceerd zou worden.
Inmiddels ging het bij Annibo niet goed, het Gentasia Festival dat gepland stond voor augustus en waarvoor wij al een hotel in Gent hadden geboekt, ging niet door. Toch hebben we de reis naar Gent wel gemaakt en er dat weekend vakantie gehouden. We hebben het Citadelpark gezien en vonden het erg jammer dat het Festival niet door kon gaan, want het park waar het gehouden zou worden, was er heel geschikt voor.
Ineens ging de zon weer schijnen en kregen we het bericht dat Schimmenschuw toch vroeger uitgegeven werd dan verwacht, het kon meedoen met de Elfia in Arcen.
Onze eigen exemplaren van Schimmenschuw werden bezorgd met een vrachtwagen. We namen de boeken waaraan we drieënhalf jaar hadden gewekt in onze handen. Wat fantastisch was dat. Nu voelden we ons pas echt schrijfsters!
Maar het mooiste kwam nog toen we in de tenten van Zilverbron en Zilverspoor stonden op de Elfia en samen met andere Nederlandse schrijvers als auteurs boeken verkochten. De twinkeling in de ogen van de gretige genreliefhebbers zien we nog steeds voor ons.
De jongeman die zich met sterretjes in zijn ogen afvroeg of hij droomde en dat er inderdaad zoveel fantasyboeken te koop waren van schrijvers van eigen bodem, heeft onze harten gestolen.
De gezellige Zilverfamilie van schrijvers bij onze uitgeverij is voor ons het warme gezin war we nog heel lang thuis willen horen.
Cocky nam ons mee naar haar kantoor op het muurtje. Daar hebben we afgesproken dat we ons grote verhaal, De vergeten vloek, ook bij Zilverbron uit zullen geven. We zijn dus vanaf september weer bezig om ons verhaal te schrijven en steeds beter op te poetsen. Het eerste deel wordt verwacht in april 2017. De andere twee delen komen steeds anderhalf jaar later. Dat gaat ons vast en zeker lukken!
97f56dc653a7d66bf6ba7b8ab932eeba.jpg
Tijdens de NaNoWriMo in november hebben we de helft van deel een alweer in eerste opzet afgekregen en in 2016 gaan we het helemaal schrijven en daarna komt het hele proces van herschrijven en redigeren weer op gang.
We schreven voor die tijd, in september, nog drie nieuwe verhalen voor de Fantastels Verhalenwedstrijd en we zijn erg benieuwd naar de juryrapporten die in 2016 weer uitgereikt zullen worden.
Dinie heeft op haar werk een drukke tijd achter de rug, ze moest weer een nieuw vak leren. Daardoor heeft ze minder tijd gehad om te schrijven dan Marjo die nog steeds werkloos is en die ondanks alle inspanningen maar geen nieuwe baan kan vinden. Zolang dat zo gaat, houdt ze zich naast het solliciteren bezig met schrijven en tekenen (van kaften van e-books bijvoorbeeld).
Dinie heeft inmiddels een flink aantal collega’s voor Schimmenschuw weten te interesseren. We horen van hen hele positieve berichten, iedereen die het boek heeft gekocht, vindt het geweldig.
Marjo is steeds bezig om ons boek te promoten via Facebook en daar hebben we ook al een paar lezers gevonden die het boek besteld hebben. Ook die zijn er heel positief over. Zelfs Marjo’s kapster die nog nooit fantasy las, leefde met Kamilia mee en werd heel nieuwsgierig zodat ze het boek helemaal uit las en nu dus ook fantasy gelezen heeft.
Schimmenschuw deed mee met een WINactie van de Boeken Adventskalender die Emmy op Zon en Maan heeft geplaatst. Het boek is naar de winnaar opgestuurd.
Voor onze korte verhalen (die we dus allemaal herschreven hebben in 2015) volgden we de cursus e-boeken maken bij onze collega Tais Teng. We hebben veel aan zijn cursus gehad en er zijn nu zelfs al zeven verhalen van ons als e-book te koop bij Smashwords. We zagen ze bij het zoeken naar Johanna Lime ook al staan bij Bol.com.
Het zou jammer zijn als onze (wedstrijd)verhalen alleen maar staan te verstoffen op onze harde schijven. Dus vinden we het fijn dat ze nu ook de lezers kunnen bereiken.
We komen aan het einde van 2015 aan bij Kerstfeest en Oud- en Nieuw. Het wordt dus tijd om voor 2016 een nieuw Vision Board te gaan maken, waar onze voornemens voor het nieuwe jaar op komen te staan. De schilderijlijst waar dat in zit, hangt in de kamer en wijst ons elke dag op de doelen die we willen bereiken, het is onze stimulans om onze dromen waar te maken.
Wij wensen iedereen Fijne Feestdagen en een heel voorspoedig 2016.
Ook al kent het leven vele diepe dalen en hoge bergen, blijf geloven in je dromen. Op een gegeven moment komen ze echt uit!
Dat geldt ook voor het verhaal dat voornamelijk door Dinie is geschreven: de novelle Equilibrium op Mundus. Op het plaatje hieronder staan de boeleters die heel belangrijk zijn voor de mensen die op De Rand van deze vreemde planeet rondtrekken. De tekening werd gemaakt door Marjo. (Meer tekeningen vindt u onder het menu Rechten op onze webiste). Het e-book is gepubliceerd op Smashwords.
7e510416096fa6ab9511204edeb47d7b.jpg


Reacties op: 2015 - Terugblik op een bewogen jaar