Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Sander (Hebban Crew) Hebban Crew

Blogpost: Sander (Hebban Crew)

Achter de schermen van Hebban #1

232cf30f328209f46240cf5c6d9721ea.pngEr gebeuren zoveel dingen achter de schermen bij Hebban dat ik het wel aardig vind om jullie daar af en toe deelgenoot van te maken. Sommige ontwikkelingen zien jullie wel, maar zijn soms niet belangrijk genoeg om groot aan te kondigen. Bij andere dingen is het misschien fijn om wat meer achtergrondinformatie of uitleg te krijgen.

Welkom bij de eerste aflevering van Achter de schermen van Hebban


We zitten niet stil bij Hebban. Zo heb je misschien gezien dat de meeste auteursfoto's ineens verdwenen zijn. Die beslissing hebben we onlangs genomen omdat duidelijk werd dat de foto’s die we gebruiken niet altijd zomaar gebruikt mochten worden (ook al werden ze in veel gevallen aangeleverd door auteurs en uitgeverijen). Dit heeft alles te maken met het 'auteursrecht' van foto's. Daar kun je een boek over schrijven. Een tip: houd er rekening mee - bijvoorbeeld als je op Hebban of erbuiten een eigen boekenblog runt - dat er op foto's vrijwel altijd auteursrecht van toepassing is. Zo maar een fotootje van internet afhalen en publiceren bij een blog of artikel dat je schrijft, kan tot vervelende situaties leiden. Bijvoorbeeld een claim van een fotograaf. Je bent niet de eerste die een rekening van € 300 krijgt omdat je ongewild, ongewenst en misschien zelfs onwetend het auteursrecht hebt geschonden. Gebruik rechtenvrije beelden (er zijn verschillende sites die ze aanbieden, bijv. picfair.com en pexels.com) of vraag de aanbieder of fotograaf of je de geleverde foto rechtenvrij mag gebruiken (en bewaar de toestemming die je krijgt). Of fotografeer zelf.  

Een week of twee gingen we van start met Topics. Eigenlijk een soort lezersforum waar ruimte is om over alles rondom boeken te praten met andere lezers. Zo kunnen andere lezers je helpen bij het terugvinden van dat ene boek dat je las (of graag wilt lezen) waarvan je de titel bent vergeten, maar je kunt ook discussiëren over de inhoud van boeken of bijvoorbeeld over een interview met een schrijver dat je las. Je kunt lezers informeren over mooie aanbiedingen of evenementen en bijzondere weetjes met elkaar delen. Hier lees je alles over Hebban Topics. 

Een nieuw topic kun je starten via de Topics homepage, het uitklapmenu onder jouw foto (rechtsboven), maar ook op elke boek- of auteurspagina. Als je aan een nieuw topic een boek en/of auteur ‘hangt’ dan wordt je topic automatisch ook op die pagina’s gepubliceerd. Zo heb je nog meer kans op reacties.

Hebban gaat podcasts verzamelen. Als we Saskia Veen, de podcast-specialist van uitgeverij Lebowski, mogen geloven wordt 2018 het doorbraakjaar voor de podcast in Nederland. Na Lebowski heeft uitgeverij Das Mag nu ook podcasts aangekondigd en hebben onze vrienden van literair weblog Tzum hun eerste podcast opgenomen. Saskia zou zo maar eens gelijk kunnen krijgen, zeker waar het gaat om de boekenpodcast. Wij houden jullie graag op de hoogte hiervan. Morgen meer.

Heb je vragen of onderwerpen die je graag in een volgende aflevering behandeld zou willen hebben, laat het achter onder deze blog. 

Tot de volgende aflevering van Achter de schermen van Hebban

Reacties op: Achter de schermen van Hebban #1