Juliette van Nes Auteur

Blogpost: Juliette van Nes

Alice in uitgeversland

Alice in uitgeversland
Na drie proeflezers, drie redactieronden waarvan een eindredactie is het manuscript klaar en begint een nieuwe uitdaging: uitgeven in eigen beheer.
Een uitgever wilde het manuscript uitbrengen maar eigenwijs als ik ben koos ik 'zelfdoen'. De uitgever zei dat ze het begreep maar achteraf gezien weet ik zeker dat er om haar mondhoeken een stil lachje speelde. Afijn met de steun van een Eigen Beheer bedrijf: BoekenGilde ging ik onbevangen aan de slag. Ik volgde een serie webinars, vond in mijn kennissenkring een ervaren grafisch ontwerper en ging ervoor.
Nu zit ik midden in de keuzestress: over de afmetingen van het boek moet het pakje straks door de brievenbus, de bladspiegel moet die ruim of toch niet en wat is beter? Wat moet er op de cover? In welke kleur? Enkele barricades heb ik al geslecht maar iedere keer als ik me relaxed op de bank wil uitstrekken doemt er een nieuwe vraag op van een opdrachtnemer. Hoewel ik me inhoud ben ik verbaasd: he moet ik daarover nadenken? Over de kleur van het papier bijvoorbeeld. Als lezer denk je daar niet bij na. Het boek heeft papier en daar staan duidelijk gedrukte letters op dat is zonneklaar anders is het geen boek. Het ene boek leest prettiger dan het andere dat hangt niet alleen af van de inhoud maar ook van het leesgemak. Er zijn boeken die niet goed openblijven daar moet je eerst een paar keer met de hamer op de pagina's slaan om rustig te kunnen omslaan. Als opdrachtgever kun je daar iets aan doen blijkt nu.
Afijn zo gaat het maar door. Mijn opdrachtnemers blijven vrolijk vragen stellen. Als opdrachtgever moet ik beslissingen nemen. Er zijn nog wonderen want Corona heeft mij een hoop vrije tijd gegeven

Lees verder op mijn site

Reacties op: Alice in uitgeversland

Gesponsorde boeken