Blogpost: Jess

Antwoorden op de vragen "Voor jou" van Jojo Moyes

12-04-2016 door Jess 1 reactie
Achter in het boek "Voor jou" van Jojo Moyes staan vragen. Aangezien ik niet zo'n lange recensie wilde schrijven, dit wel wilde delen met jullie en tóch nog een blog wilde schrijven, doe ik dat dus hier. 

1. Als Lou en Will elkaar voor het eerst ontmoeten, is Will nogal gemeen tegen
Lou. Wat was je eerste indruk van Will? En is die in de loop van het boek veranderd?
In het begin vond ik Will een eigenaardige man, een dwarsligger die het als hobby heeft om het iedereen moeilijk te maken. Maar tegelijkertijd begreep ik dat ook, door zijn toestand kon hij niks en was hij uiteraard verbitterd. Ik heb hier meteen een gevoel van begrip voor gecreëerd, maar vroeg me tegelijkertijd ook af of hij ook zo gemeen was voor zijn ongeluk, aangezien ik dat uiteraard niet echt wist, behalve dat hij een zakenman was en verliefd, zoals te lezen valt in het begin. In de loop van het boek is mijn beeld heel erg omgekeerd. Ik vond het prachtig hoe hij zelf veranderde en op sommige momenten zag ik zelfs vergelijkingen met personen die mij dichtbij staan. Op deze manier hechtte ik me alleen maar meer en meer aan Will, die veel eigenschappen bleek te hebben waar ik zélf ook op val.

2. Aan het begin van het verhaal is Lou 26 en nog nooit weggeweest van huis. Ze woont nog bij haar ouders, werkt in het dorp en heeft geen ambitie haar wereld te vergroten. Wat voor indruk maakte ze op jou? Kon je je verplaatsen in haar manier van kijken naar de wereld? En hoe denk je over haar nu je het hele boek hebt gelezen?
Ik kon me erg in haar plaatsen toen zei haar baan verloor. Ik ben zelf ook een mensen mens en vind het geweldig om zulk werk te doen, dus ik had intens veel medelijden met haar. Wel stond ik verbaasd dat ze nog thuis woonde, maar kreeg daar begrip voor toen ik van de geldzaken las. Wat een lastig parket. Wel vond ik dat ze wel erg kieskeurig was qua werk, omdat ik van mening ben dat je gewoon moet pakken wat je pakken kan in die situatie, al is haar keuze uiteraard goed geweest uiteindelijk! Soms kon ik mij niet erg plaatsen, gezien naar irritante vriend, de gladjakker. Ik had hem allang al aan de kant gezet. Dat ze uiteindelijk helemaal tekeer ging over het feit dat Will tóch wel zou doorzetten, wat ze ook deed, vond ik ontzettend egoïstisch. Tuurlijk kan ik me voorstellen dat je ongekende verdriet voelt in haar situatie, maar ik had het meteen geaccepteerd nadat het duidelijk was dat hij echt niet meer verder wilde. Ik had ook zó ontzettend veel begrip voor zijn situatie, dat ik, als ik Lou was geweest, gewoon elke dag prachtig had gemaakt voor hem, wat ze tuurlijk ook heeft gedaan, maar de laatste dagen bedoel ik. Hij heeft zich vast verdromd klote gevoeld nadat zijn weg gestormd is. Wel vind ik het erg goed van haar dat ze terug ging, ondanks eat haar moeder zei en dat ze uiteindelijk wél begrip toonde. Ze is ontzettend gegroeid, en dat vind ik fantastisch.
3. Lou vind Camilla, Wills moeder, in eerste instantie een koude, harteloze vrouw. Was jij dat met haar eens? Waarom wel/niet? En nu je het boek gelezen hebt, is je mening dardoor veranderd?
Nee, mijn mening blijft hetzelfde. Vanaf het begin af aan had ik een hekel aan haar en toen ik het hoofdstuk "Camilla" zag heb ik hard op gekreund van afschuw. Wat een verschrikkelijk mens. In eerste instantie dacht ik dat zij vond dat Wills situatie haar "geluk" in de weg zat en dat ze dat niet kon verkroppen. Door haar hoofdstuk had ik een heel klein beetje begrip voor haar, maar eigenlijk niet genoeg. Wie was zij om over een leven te beslissen van een voleassen man, van wie ze elke dag het lijden zag? Ze had totaal geen begrip voor hem en ze vocht niet bepaald voor het welzijn tussen hen. Of tussen haar en Steven. Ze is mij te kordaat en zuur en wat zij nodig heeft is een totale ommekeer. Of een goeie beurt. Sorry, hahaha.
4. Nathan speelt een grote rol in Wills leven als zijn dagelijkse verpleegkudnige en vriend. Hoe belangrijk is Nathans rol in het boek? Wat voor positie neemt hij in tussen Will en Lou en tussen Will en zijn ouders?
Ik had meteen groot respect voor Nathan. Heel professioneel en de enige die normaal met Will kon omgaan en die begrip had voor zijn situatie. Zonder Nathan had Lou niet zo kunnen zorgen voor Will als ze deed dus hij heeft een grote rol in haar verandering gespeeld vind ik. Ook was hij de schakel tussen Will en zijn ouders, zodat die ook dingen meer begrepen over bepaalde ingrepen en behandelingen. Nathan eas van groot belang.
5. Lou's familie speelt een grote rol in haar leven. Denk je dat Lou de baan  als Wills verzorger zou hebben aangenomen als haar familiesituatie anders was geweest? En denk je dat ze die baan volgehouden had? Welke invloed heeft haar familie gehad op haar besluit naar Zwitserland te gaan?
Ik denk zeer zeker dat ze de baan wel had aangenomen, maar niet had volgehouden als het alleen maar aan de geldsituatie lag binnen de familie.
Als haar zus Katrina er niet was geweest had ze denk ik niet naar Zwitserland gegaan, of wel maar zonder dat ze het zo voor zichzelf opnam tegenover haar moeder.
6. Denk je dat Lou's leven er anders uit zou zien als ze Will niet had ontmoet? In hoeverre heeft het invloed gehad op haar relaties met haar ouders, zus en Patrick? Denk je dat ze zonder Will dezelfde keuzes gemaakt zou hebben?
Haar leven zou doorgaan op dezelfde saaie manier, maar dan in de kippenfabriek. Zonder Will zou ze geen eigen keuzes maken, haar zus niet hebben gewaardeerd en andersom en zou ze nog steeds bij die Kwal zijn. 

Er zijn nog zes vragen, maar mijn ADHD kickt in en de andere vragen vind ik niet interessant genoeg om te beantwoorden (spijtig, maar waar). Dit klinkt heel bekrompen, maar de andere vragen vereisen lange antwoorden, en aangezien ik al een ellenlange blog heb geschreven en mijn concentratie zo'n beetje weggevlogen is... Laat ik het hierbij. 
Ik pak meteen het vervolg en hoop dat die net zo mooi is.

Reacties op: Antwoorden op de vragen "Voor jou" van Jojo Moyes

Gesponsorde boeken