Blogpost: ikooi

Boeken in augustus t/m november; HRC: afgehaakt

Het lezen is weer eens in het slop geraakt. Erg veel gelezen heb ik dan ook niet in de afgelopen periode. Op de één of andere manier lukte het steeds maar niet om lekker in een boek te raken. Dat is ook één van de redenen waarom ik zo lang geen blog geschreven heb. 

De ontdekking van de Hemel
Eind september las ik eindelijk De ontdekking van de hemel van Harry Mulish uit. Eigenlijk wilde ik hem niet steeds in mijn werktas meeslepen, omdat het zo'n enorme dikke pil is, maar toen ik in een weekend er een poos in had zitten lezen, kwam ik steeds lekkerder in het verhaal en las ik overal waar ik maar kon: in de bus, in de pauze op het werk als ik niemand had om mee te lunchen, wachtend op de bus, enz. 
Ik ben blij dat ik dit boek eindelijk gelezen heb! 

Het verhaal gaat over twee engelen, die de opdracht hebben gekregen de stenen tafelen met de tien geboden terug te halen. De engelen komen steeds kort aan bod in korte hoofdstukjes tussendoor. 
Het grootste deel van het boek speelt echter gewoon op aarde, al komen er wel zaken voor die misschien niet helemaal realistisch zijn. De engelen interfereren namelijk her en der bij de mensen, om ervoor te zorgen dat zij hun opdracht kunnen volbrengen. 

Al met al wat mij betreft een mooi boek, wat me zeker boeide en waar ik ook af en toe nog wel eens aan terugdenk (altijd een goed teken, denk ik zo). Harry Mulish heeft veel onderwerpen in zijn verhaal verwerkt. Niet iedereen is daarvan gecharmeerd, maar ik vond dat, nadat ik er een beetje aan gewend was geraakt, juist wel boeiend. En dan vooral, omdat het maatschappelijke onderwerpen betreft, waar ik zelf erg in geinteresseerd ben. 

Pacific
Eind september ging ik naar het Boekenfestijn en daar nam ik onder andere Pacific, van Judy Nunn mee. De kaft deed denken dat het een niet al te diepgaande roman zou zijn, maar het verhaal sprak me aan en het was een lekkere dikke pil. 

Het verhaal gaat over Samantha Lindsay enerzijds, en over Jane Thackeray anderzijds. 
Samantha is een actrice die nog niet erg lang in het acteerwerk zit en dan gevraagd wordt voor een Hollowoodfilm, die speelt in de "South Pacific" (Zuidelijke Grote Oceaan). De film gaat over wat er in de Tweede Wereldoorlog in die omgeving plaatsvond en gaat over Mama Tack. 
Jane Thackeray leeft in de eerste helft van de Twintigste eeuw en komt op het eiland Vanuatu terecht met haar man, een missionaris. 
Beide verhalen bouwen zich steeds verder op. 

In het begin vond ik het ene verhaal wat boeiender, later het andere en op het einde boeiden beide verhalen me erg. 
Ik vond het een heerlijke roman om te lezen en het heeft me weer zicht gegeven op een stukjes geschiedenis dat ik niet kende. 

Bestseller
Het volgende boek dat ik van het Boekenfestijn las, was Bestseller van Allessandro Gallenzi.

Het boek speelt in de schrijvers- en uitgeverswereld, een wereld die overduidelijk niet al te gemakkelijk is om je in overeind te blijven. 
Het boek volgt zowel een onhandige, cynische schrijver, die het maar niet lukt om een bestseller te scoren, als een oudere uitgever, Charles Randall, die ook moeite heeft om zich staande te houden in de wereld. 

Persoonlijk kreeg ik al snel een hekel aan de schrijver, maar de uitgever vond ik wel een boeiend persoon. Het boek is niet erg dik en het Engels leest wel lekker weg. Ik had het dan ook in een week of iets dergelijks al uit, ondanks dat ik niet veel las. 

The moment
Vervolgens koos ik weer voor een dikke pil: The moment van Douglas Kennedy. Het verhaal sprak me wel aan. Toch ging het lezen niet optimaal. Het boek heeft veel meer inhoud dan je op basis van de kaft zou verwachten. Dit boek heb ik een poosje weggelegd, omdat ik niet geconcentreerd genoeg was om het te lezen. Wordt vervolgd dus! 

Het land van de zon
Ik had op Hebban over dit boek gelezen en toen ik in de bibliotheek aan het snuffelen was, kwam ik dit boek tegen. Na wat doorbladeren en korte stukjes lezen, dacht ik dat dit wel een geschikt boek voor dit moment zou zijn; gemakkelijk taalgebruik, korte hoofdstukjes, wel een boeiend verhaal. 

Het boek speelt zo'n 200 jaar geleden. Sarah Banne is de hoofdpersoon. Ze wordt door haar vader gepusht om te gaan trouwen met iemand waarmee zij dat absoluut niet wil. Dan komt ze Giovanni Batista Belzoni tegen als zij met haar zus naar het circus gaat. Korte tijd later trouwen ze en ze gaan samen op ontdekkingsreis en eindigen in 'Het land van de zon': Egypte. En dat gaat natuurlijk niet zonder moeilijkheden... 

Het boek was wel boeiend, maar werd nergens écht spannend. Wel leest het lekker weg, door het makkelijke taalgebruik en de korte hoofdstukjes. Een prima boek om mezelf weer aan het lezen te krijgen: ik leg mezelf op dat ik nu één hoofdstukje ga lezen (bijna alle hoofdstukken zijn maar een paar pagina's) en voor ik het weet heb ik er twee of drie gelezen. Ik vond in eerste instantie de personages niet erg realistisch, totdat ik aan het eind van het verhaal las dat dit gebaseerd is op een stukje geschiedenis en dat het er sterk op lijkt dat Sarah écht zo vrijgevochten en vooruitstrevend was (en dat kennelijk ook van haar partner mocht). 

HRC
'Het land van de zon' heb ik net uitgelezen. Nu weer op zoek naar een ander boek! Enige tijd terug heb ik besloten te stoppen met de Hebban Reading challenge. Omdat ik altijd erg fanatiek ben met challenges, begon het allemaal erg als een verplichting te voelen en voelde ik me genoodzaakt steeds boeken uit de categorieen te lezen. Nu ik eenmaal besloten heb dat ik weer lekker voor de lol ga lezen, gaat het lezen al stukken beter! 
De komende tijd wil ik natuurlijk nog meer boeken van het Boekenfestijn gaan lezen, maar ik wil vooral weer lekker opgaan in een boek en er plezier in hebben. Ook al noem ik het vaak een eerste levensbehoefte, het blijft een hobby en moet natuurlijk wel leuk blijven! 

Reacties op: Boeken in augustus t/m november; HRC: afgehaakt

Gesponsorde boeken