Blogpost: Lydia

[bookstats] Je eigen leesgedrag analyseren

18-03-2019 door Lydia 3 reacties
Heerlijk vind ik het om te weten hoeveel pagina's ik inmiddels heb gelezen dit jaar, hoeveel stappen ik heb gezet vandaag, of op welk tijdstip ik de meeste muziek luister. Voor muziek heb ik een account op last.fm, voor het aantal stappen heb ik eigenlijk nog niets :( (maar ik wil graag een fitbit) en voor boeken heb ik een goodreads account. Maar het is ook heel leuk en makkelijk om je eigen leesgedrag te analyseren.

Statistieken op Goodreads

Ik hou al sinds 2013 bij welke boeken ik wanneer heb gelezen, en die gegevens heb ik allemaal op goodreads ingevuld toen ik daar een paar jaar later een account aanmaakte. Zo kan ik onder andere zien:
Hoeveel boeken ik per jaar las:
boeken%2Bper%2Bjaar.png
Hoeveel sterren ik deze boeken gaf, welk boek de meeste pagina's had, en hoeveel ik in mijn eigen gemaakte categorieën lees: rating%2Ben%2Bshelves.png
Hoeveel pagina's ik per jaar las: pagina%2Bper%2Bjaar.png
In welk jaar de boeken zijn verschenen die ik heb gelezen: Let op, het is nogal een vertekend beeld omdat ik ooit een boek uit 1200 heb gelezen, waardoor de rest vrijwel op 1 lijn lijkt te liggen.
gepubliceerd%2Bin.png
En hoeveel pagina's per maand ik heb gelezen: pagina%2Bper%2Bmaand.png
Maar het zou ook leuk zijn om te weten wat de verhouding tussen Engelse en Nederlandse boeken is die ik lees, of ik meer of minder sterren geef dan gemiddeld, hoe lang ik gemiddeld over een boek (of een pagina) doe.

Mijn eigen statistieken
Het is betrekkelijk gemakkelijk om je eigen grafiekjes te maken waarmee je deze antwoorden kunt beantwoorden. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een spreadsheet waar je al deze gegevens netjes in kolommen invoert.

Lees verder op mijn site

Reacties op: [bookstats] Je eigen leesgedrag analyseren

Gesponsorde boeken