Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: LauraLeest.

Chicklit deel 1: Geschiedenis

Chicklits zijn populair, heel populair. Van Amerika tot Nederland, van Helen Fielding tot Chantal van Gastel: loop een boekhandel binnen en de vrolijke kaften springen direct in het oog. Maar waar komt dit genre eigenlijk vandaan en hoe heeft het de harten van zoveel vrouwen weten te veroveren? Ik zocht het uit!

Eerst een stukje etymologie: chicklit is een samentrekking van de woorden ‘chick’ en ‘literature’. Chick geeft de doelgroep weer: jonge vrouwen, ‘chicks’, oorspronkelijk tussen de twintig en dertig jaar. Inmiddels kunnen we wel stellen dat de doelgroep veel breder is: al op jonge leeftijd pakken meiden er een chicklit bij en ook na het dertigste levensjaar blijven veel vrouwen ze lezen. Wie weet zijn er zelfs mannen die deze boeken lezen – deze mogen zich nog steeds melden! Dan het ‘literature’ gedeelte… Er wordt al vele jaren gediscussieerd wanneer iets nu literatuur is, een unaniem antwoord is nog niet gevonden en zal naar mijn idee ook niet gauw gevonden worden. Over het algemeen is de consensus dat literatuur een bepaalde toegevoegde waarde moet hebben en zich moet onderscheiden van andere geschreven teksten.  Of de chicklit daaraan voldoet mag iedereen van mij voor zichzelf bepalen ;)

We weten nu wat de herkomst van het woord chicklit is, maar hoe is het een gangbare term geworden?  De term ‘chickflick’, films voor dezelfde doelgroep als de chicklit, was al langer in gebruik. In navolging daarvan kwam de benaming chicklit. In eerste instantie voor serieuzere stukken, maar later ook voor boeken waarvan het karakter iets luchtiger is. Dit is dan ook vooral hoe we chicklits nu kennen!

Lees verder op mijn site

Reacties op: Chicklit deel 1: Geschiedenis