LeenRaats Auteur

Blogpost: LeenRaats

Daarom richtte ik Boekenerf op

11-12-2020 door LeenRaats 2 reacties
Korte keten en lokaal shoppen zijn populairder dan ooit, mede door toedoen van de coronacrisis. Er zijn ook best wat schrijvers die rechtstreeks aan lezers verkopen, maar vaak komen zij daarbij niet verder dan hun eigen kennissenkring. Met mijn nieuwe initiatief Boekenerf wil ik daar verandering in brengen. Het is een collectief van auteurs en de ideale plek voor mensen die graag een gesigneerd boek kopen bij de schrijver zelf.

Korteketenlezen, dus. Een term die nog niet bestond en dat is op zich eigenlijk al opmerkelijk. Want waarom zouden we enkel appelen en stroop bij de producent kopen?

Er is toch niets fijner dan een gesigneerd exemplaar van een boek in je kast, rechtstreeks bij de schrijver gekocht? Die persoonlijke touch, het directe contact tussen lezer en schrijver, dat is een enorme verrijking. In deze coronatijden is dat natuurlijk niet zo evident, maar op Boekenerf kan je je boeken online bestellen, via de webshop van de schrijver of per e-mail. Hij of zij neemt dan een boek van de stapel, signeert het en stuurt het persoonlijk naar je op, eventueel met wat extraatjes of een handgeschreven kaartje bij.

Schrijver zkt publiek

Leuk voor de lezer, dus. Maar zeker ook voor de schrijver, die hiermee een nieuwe manier heeft om zijn of haar boeken tot bij de lezer te brengen.

Uit eigen ervaring weet ik dat het moeilijk is om je boeken te promoten, zelfs voor schrijvers die bij een uitgeverij zitten. De afgelopen weken ontving ik per mail talloze enthousiaste reacties van schrijvers. Eén constante valt me daarbij op: dat ze heel dankbaar zijn om een initiatief als dit omdat ze het moeilijk vinden om zichzelf te promoten en hun boek tot bij de lezer te krijgen. Dat vind ik ongelooflijk jammer en ik hoop dat Boekenerf mag helpen om heel wat getalenteerde woordkunstenaars een groter publiek te bezorgen.

Natuurlijk vind je op Boekenerf ook schrijvers die bij een professionele uitgeverij zitten, een eigen website hebben en heel actief aan promotie doen, maar ook voor hen is het een leuk kanaal waarbij ze rechtstreeks contact hebben met de lezer. Het schrijversbestaan is, zeker in coronatijden, immers eenzaam.

Van 16 tot 76

Het project ging van start op 2 november en staat dus nog in de kinderschoenen. Ik merk al een grote diversiteit op. De genres variëren van poëzie, over thrillers, romans en kinderboeken tot non-fictie. De jongste erfbewoner is zestien, de oudste bijna tachtig. Sommigen brachten recent hun eerste boek uit, anderen kunnen bogen op een rijkgevulde carrière waarin ze soms zelfs meer dan veertig boeken schreven. Sommige auteurs geven hun boeken uit in eigen beheer, anderen vonden onderdak bij een uitgeverij.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Daarom richtte ik Boekenerf op

Gesponsorde boeken