Mark Doornbos Auteur

Blogpost: Mark Doornbos

De grootste inspiraties

Het is nu alweer ruim een jaar geleden dat mijn debuut op de markt kwam: 'De Geheimen van Khifa', het eerste deel van mijn fantasyboekenserie 'De Kronieken van Cromrak' over de ork Cromrak. Ondertussen is het tweede deel, 'De Wraak van Bernan', eveneens verschenen, en ben ik druk bezig met het derde deel.
Hoog tijd voor een nieuwe blog dus!

Wat is er afgelopen jaar allemaal gebeurd?
Nou, in feite te veel om zomaar eventjes op te noemen. Naast het druk werken aan het schrijven en redigeren van mijn boeken, ben ik vooral langs heel veel evenementen en winkels geweest om mijn boeken onder de aandacht te brengen. Daarnaast ben ik via allerlei wegen reclame gaan maken voor mijn werk: niet alleen mondeling en schriftelijk, ook middels het verspreiden van flyers, visitekaartjes en ander promotiemateriaal (een website is overigens nog op komst).
Dat heeft zijn vruchten afgeworpen! Zowel in de winkels als op beurzen draaien mijn boeken erg goed - steeds beter zelfs - en inmiddels heeft mijn eerste boek ook al de bibliotheken bereikt. Dankzij een zeer positieve recensie door Biblion is 'De Geheimen van Khifa' nu in meer dan 100 bibliotheken in heel Nederland te vinden, dus daar ben ik natuurlijk uitermate blij mee!
Helaas is er ook tragisch nieuws te melden: de hoofdredacteur van uitgeverijen Zilverspoor en Zilverbron, Jos Weijmer, is niet meer. De man die al onze boeken mogelijk heeft gemaakt, overleed begin april, volkomen onverwachts. Dat nieuws sloeg dan ook in als een bom. Het is een groot gemis voor ons, en de fantasywereld in zijn geheel, al zullen we nooit vergeten wat hij voor ons betekend heeft.
Al met al was het dus een bewogen jaar, maar ik kan in elk geval melden: wat er in de toekomst gebeuren gaat, schrijven blijf ik zeker! Ik hoop nog veel mensen blij te maken met mijn verhalen, en wellicht anderen te inspireren om ook hun verhaal op papier te zetten. De wereld heeft meer schrijvers nodig!

Bij dezen hoop ik jullie enigszins te hebben bijgepraat over de huidige stand van zaken voor mij. Ups and downs, maar we gaan absoluut door!

7f69dbd3d457820fe84b2aaa25b43508.jpgWaar ik het verder nog over wil hebben in deze blog, is wat mij nou aanvankelijk heeft doen besluiten dat ik fantasy-auteur wilde worden.
Ik heb inspiraties opgedaan uit diverse bronnen, maar ooit is het toch ergens begonnen. Waar dan precies?
Mijn eerste interesse voor fantasy zat er al vroeg in, al was dat nog niet direct in de vorm van boeken. Toen ik klein was, was er namelijk een rage waar mijn ouders mij aan introduceerden: Monsters in my Pocket, een serie kleine monsters die je kon verzamelen en bewaren in de zogenaamde 'monsterberg' - voor de jaren '80 kinderen onder ons waarschijnlijk nog wel bekend. Uiteindelijk had ik ze allemaal, kleine fanatieke verzamelaar die ik was, en ik heb er nog vele jaren plezier van gehad. Gedeeltelijk waren het de monsters zelf, maar ook heel erg de achtergrondverhalen achter ieder monster die mij fascineerden: ieder monster kwam uit een mythe, sage of legende, en al die verhalen waren ontzettend interessant om te lezen. Hierdoor raakte ik langzamerhand verslingerd aan het 'monstergenre'. Toen ik als jongetje boeken van de bibliotheek mocht lenen, zocht ik dan ook altijd de boeken met monsters of bijzondere wezens erin. Boeken als De kleine kapitein, Het ei van oom Trotter, Jim Knoop en Lucas de machinist, Beestenbos is boos... Ik verslond ze bij bosjes.

3bf4462a68b3784653072cc1173610c8.jpgToch was hetgeen dat mij écht inspireerde om zelf zo'n verhaal te schrijven eigenlijk iets heel anders. Dat was namelijk een zekere eend, die met zijn neefjes altijd op avontuur ging en van alles beleefde.
Jep, het begon allemaal met Ducktales!
Steevast plakte ik aan de TV vast zodra het ervoor was, en wat was ik er blij mee toen ik uiteindelijk een abonnement op de Donald Duck van mijn ouders kreeg. Die avontuurlijke familie Duck, ik kreeg er maar geen genoeg van. Het werd al helemaal geweldig toen ik de Donald Duck Extra ging lezen en daarin de verhalen van schrijver Don Rosa tegenkwam. Hij had namelijk een heuse tijdlijn gemaakt van het leven van Dagobert Duck, vanaf diens prille jeugd tot aan diens tijd als excentrieke multimiljardair. Oom Dagobert beleefde altijd van alles en nog wat, omschreven met een goede dosis humor. Toen wist ik het zeker: 'zo'n soort verhaal, dat wil ik later ook schrijven'.
En zo geschiede het! Begin 2007 begon ik met schrijven, in 2012 had ik het manuscript afgerond. Nu wordt dit verhaal als de boeken één en twee van mijn serie uitgegeven (jep, het was een dik manuscript), met een hoofdpersoon die - inderdaad - trekjes heeft van die goede oude oom Dagobert. Aan deel drie wordt nu gewerkt, en in een vierde deel wil ik het geheel dan afronden. Zoals gezegd wordt het nog zien in welke vorm deze delen verschijnen, maar ze gaan er komen!

Voor wie mijn serie nog niet heeft gelezen en daar wel eens kennis mee zou willen maken: graag verwijs ik jullie door naar de site van Zilverbron (http://www.zilverbron.com/), of vraag naar 'De Geheimen van Khifa' bij je lokale bibliotheek. Ik hoop jullie dan te verwelkomen in de wondere wereld van Cromrak.
Dan wil ik hierbij deze blog afsluiten met de volgende woorden: Don Rosa en de Duck familie, dank jullie wel voor alle inspiratie!

Reacties op: De grootste inspiraties

Gesponsorde boeken