Blogpost: Istvan Kops

De Hebban Reading Challenge

09-12-2015 door Istvan Kops 9 reacties
Met veel trompetgeschal aangekondigd: de Hebban Reading Challenge. Veel mensen zien er wel wat in en de aanmeldingen stromen binnen. Ook ik heb me aangemeld. 70 boeken. Dat leek me wel redelijk. Al heb ik eigenlijk niet zo veel met 'challenges'. Het doet me teveel aan leeslijstjes denken vanuit mijn middelbare schooltijd. Targets die gehaald moesten worden voor het einde van het volgende schooljaar. Bovendien vind ik het fijn om frank en vrij te lezen zonder dat een boek in een bepaald hokje moet vallen. En zo'n challenge, tja, het zou geen uitdaging moeten zijn om boeken te lezen, ik zou eerder het tegendeel willen beweren. Het zou een remmende factor moeten zijn op de rest van je sociale leven. Vrije tijd is een luxe die helaas beperkt is. Wat ga ik daarmee doen? Lezen, uitgaan, internetten? Nu weet ik natuurlijk ook wel dat de intenties goed zijn en dat zo'n challenge juist is bedoeld om mensen aan het lezen te krijgen en ze enthousiast te maken en aan de reacties te zien gaat dat ook wel lukken.

Zelf word ik nog het meest enthousiast als ik op zoek ben naar een bepaald boek en dan met een heel ander boek thuis kom. Impulsieve aankopen zonder vooropgezet plan. Natuurlijk heb ik mijn voorkeuren, maar ik kleur het zelden helemaal vooraf in. Ik ben vooral nieuwsgierig wat ik aan het einde van het jaar heb gelezen. Ik turf dan ook vooral. Niet alleen op titels en auteurs, maar ook op uitgevers. Vooral uitgevers vind ik interessant. Waar komen de voor mij interessante boeken vandaan? Welk portfolio moet ik voornamelijk in de gaten houden? Het zijn voor mij belangrijke indicatoren. Door te turven weet ik bijvoorbeeld dat ik vooral uitgeverijen als Meridiaan, Lebowski en Podium moet volgen. Atlas Contact en Prometheus doen het vooral erg goed op het gebied van de jonge Nederlandstalige literatuur, één van mijn persoonlijke interesses.

Het liefst lees ik zo weinig mogelijk boeken in 2016. Ik geef namelijk het liefst zoveel mogelijk van mijn tijd aan een boek. Persoonlijk ben ik van mening dat een boek en de schrijver die het heeft geschreven mijn aandacht en attentie verdienen. Het is een beetje als met eten. Iets wat in een dag bereid wordt, moet je niet in een half uur tijd weg willen eten. Het ligt natuurlijk iets anders als de consumptie niet naar behoren smaakt, maar daar voer je als lezer zelf de regie over. Een boek kan net als een maaltijd terzijde worden geschoven als die niet naar behoren is geproduceerd. Wellicht ligt daar dan ook mijn grootste uitdaging. Hou het zo klein en intiem mogelijk.

Verder ben ik dan wel weer dol op statistieken. Ik zal de challenge dan ook goed in de gaten houden, al doe ik zelf vooral voor spek en bonen mee. Aan het einde van 2016 zie ik dan wel hoe we er met zijn allen voorstaan.

Reacties op: De Hebban Reading Challenge

Gesponsorde boeken