Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Mark Doornbos Auteur

Blogpost: Mark Doornbos

De Kronieken van Cromrak - Over de avonturen van een ork

Dit is hem dan, mijn allereerste blog op Hebban. En tja, dat brengt meteen een belangrijk vraagstuk met zich mee. Waar moet je het in zo'n eerste blog namelijk over hebben? Er zijn immers zoveel onderwerpen die besproken kunnen worden, zaken waar je mee te maken hebt in het dagelijks leven, dingen die je simpelweg aan het denken zetten en de moeite van het bediscussiëren waard zijn.

Om eerlijk te zijn was de keuze voor mij echter niet zo moeilijk. Als startend auteur wil je natuurlijk graag dat de wereld met je werk bekend raakt. Daarom wijd ik deze eerste blog aan Cromrak, de hoofdpersoon uit mijn eerste serie, toepasselijk genaamd 'De Kronieken van Cromrak'.

Wat er zo bijzonder is aan Cromrak? Hij is gedreven, avontuurlijk en woont in een wonderlijke wereld vol bijzondere wezens. Zelf is hij daar ook één van, want Cromrak is geen mens, maar een ork.

Waarom ben ik gaan schrijven over een ork? Het antwoord op die vraag is een combinatie van factoren. Ten eerste wilde ik, als liefhebber van het fantasygenre, al heel lang zelf eens een fantasyboek schrijven, één die ook meteen op zou vallen tussen de rest - want eerlijk is eerlijk, het fantasygenre is in de loop van vele jaren erg groot geworden en zelfs in dit genre, waar in principe alles mogelijk is, is het best moeilijk nog iets origineels te schrijven. Ten tweede kwam ik tijdens mijn middelbareschool- en studietijd veel in aanraking met boeken, spellen en games waarin orks een rol speelden en in veel gevallen werd dit wezen hierbij als stereotype neergezet - dom, lelijk, kanonvoer en de eeuwige verliezer. Dat vond ik jammer, want ook 'the bad guys' behoorden een verhaal te hebben.

Toen kwam ik in aanraking met boeken als 'Grunts' van Mary Gentle en 'Orcs' van Stan Nicholls, waar orks op een leuke en humoristische manier de hoofdrol speelden. De serie 'Goblin Quest' van Jim C. Hines, waarin een goblin tegen wil en dank de heldenrol krijgt toebedeeld. Games als Warcraft, waar de orks een trots en zelfstandig volk waren. Toen wist ik het: over deze wezens wil ik schrijven.

Tijdens mijn studie verzon ik zodoende het personage Cromrak, een avontuurlijke ork die de wereld nu eens moest redden in plaats van hem te vernietigen. Na mijn afstuderen ben ik deze wereld verder gaan uitbouwen, met goblins, trollen, kobolden en andere klassieke fantasywezens die normaliter enkel tot de vijand behoorden. Zo is uiteindelijk mijn eerste boek ontstaan. Toen volgden de ideeën voor een tweede boek, en een derde. Bij uitgeverij Zilverbron kregen mijn dromen een kans en nu liggen ze dan officieel op de markt: De Kronieken van Cromrak, een serie vol spanning en humor over een ork die meer beleeft dan hem lief is.

Ik nodig jullie allemaal uit om een kijkje te nemen in Cromraks wereld Rhove en ik wens jullie daarbij veel leesplezier toe.

Reacties op: De Kronieken van Cromrak - Over de avonturen van een ork