Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Demandiekokenkan

De man zijn variant op de insanity burger

Oh mensen, wat zijn homemade hamburgers toch een fijn gerecht. Toen Jamie Oliver zijn comfortfood boek uitbracht waren de insanityburgers die daarin stonden meteen een favoriet bij mij. Insanity doet je denken dat je waanzinnig wordt van deze burger. Maar misschien is het juist dat je de waanzin van de wereld om ons heen even vergeet door deze burger. Een soort anti-insanity burger ofzo. Filosofisch he? En dat voor een recept voor een hamburger. Ik dwaal af. De burger. Kom op Man die koken kan. Deze burger. Ja wat is er nou lekkerder dan in een vers afgebakken broodje te happen en dan een enorme smaaksensatie te ervaren van vlees, saus, tomaat, sla en kaas? En het liefst bij elke hap, door de verschillende ingrediënten, telkens een nieuwe en andere sensatie te krijgen. Dit is weer zo een typisch “stoer voer” gerecht. Te gek op de bbq of gewoon in de koekenpan. Biertje er bij, lekkere salade, goed gezelschap en het liefst een zonnetje en een vuurkorf.Ik wilde het goede van dit meesterlijke recept behouden en er nog wel een eigen twist aan geven. De “touch” van de man zogezegd. Hoewel, klinkt weer een beetje ongepast. Alsof ik eerst mijn vinger in je burger hang voordat ik hem bak ofzo. Nee ik bedoel mijn draai waardoor het recept ook weer uniek wordt. En ja, dat is gelukt. Het werd een broodje dat je alleen maar rommelig kan eten. Denk er dan ook niet aan dit met een mes en vork te eten. Gewoon hard op elkaar drukken en happen en knoeien maar. Is gewoon een onderdeel van de beleving. Beetje grommen naar elkaar, goedkeurend knikken, slokje bier en weer happen. Wat overigens niet lukte aan dit recept was de foto. Balen. Ik was te gehaast met mijn foto’s en kreeg daardoor enkel een onoverzichtelijke toren van brood, kaas en vlees op de gevoelige plaat. En dat doet geen recht aan dit recept. Wat wel recht hieraan doet is dit recept gewoon maken. Dus vertrouw me dat het er waanzinnig uitziet en maak deze burger. (De foto bij deze post is van een eerdere originele Jamie versie van de insanity burger maar geeft wel ongeveer het idee van dit recept).Wat ik je mee wil geven als tip. Als je de burgers in de koekenpan bakt kan het zijn dat er flink wat vocht uit je hamburger komt. Giet dit tussentijds af. Ik gebruikte biologisch gehakt maar met zes burgers tegelijk in de pan werd het een flinke vochtige bende. Dus voorkom zwemmen en bak niet meer dan twee burgers tegelijk of giet het vocht af. Of maak ze anders op de BBQ! Het is de moeite hem daarvoor aan te steken.Wat heb je nodig:
Voor 4 personen
400 gram biologisch gehakt
4 bruine broodjes of kaiserbolletjes
4tl honingmosterd
Zout
Peper
Olijfolie

Als toppings:

4 a 5 zongedroogde tomaten fijngehakt
4 plakken cheddar
4 augurken
4 plakken ontbijtspekVoor de saus:
1/4 krop ijsbergsla fijngesneden
1/4 geraspte komkommer
1 tl worcestersaus
1 tl sambal
2 eetlepels yogonaise
1 eetlepel ketchupDe how to:
Bak de broodjes af in de oven. Doe de ketchup, yogonaise, worchestersaus en sambal in een flinke kom en roer door elkaar. Snijd de ijsbergsla in stukjes en leg in de kom. Rasp de komkommer, leg in een klein bakje en doe er een snuf zout op en roer even door. Wacht één a twee minuten en knijp de komkommer goed uit. Doe de komkommer bij de ijsbergsla en de saus en roer goed door. Zet de kom even in de koelkast. Zet een koekenpan op zacht vuur en doe er een scheut olijfolie in. Bak de plakjes ontbijtspek goudbruin, haal uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenrol. Haal de pan even van het vuur.Rol vier ballen van het gehakt en vet ze in met olijfolie. Bestrooi deze ballen met zout en peper. Zet de pan terug op hoog vuur.Druk elke bal tussen je handen plat tot een dikte van circa 1,5 a 2 cm en leg ze in de koekenpan. Druk ze aan met een spatel. Bak één minuut en draai om. Kwast nu de al gebakken kant in met honingmosterd en bak nog één minuut. Draai de burgers om en kwast de andere nog niet bekwastte kant in met honingmosterd. Bak één minuut en draai ze nu. Blijf draaien en bakken tot ze klaar zijn. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaat fijn, de augurk in plakjes en pak de plakken cheddar er vast bij. Leg, als de burgers klaar zijn, een plak gebakken bacon en een plak cheddar op de burgers. Leg nu een deksel op de koekenpan om de kaas even te laten smelten.Snijd de broodjes open en leg een flinke lepel van de gemaakte saus op de onderkant. Leg nu een burger er bovenop, stukjes zongedroogde tomaat en de augurk voordat je de bovenkant van het broodje er op legt.
Serveer met een lekkere salade en een biertje. Goed plat drukken en genieten maar.
insanity.jpg

Lees verder op mijn site

Reacties op: De man zijn variant op de insanity burger