Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: VictorDLV

De meeste boeken worden uitgegeven in ... Japan. Maar zijn het ook góeie boeken?

3b797b0e3068ac75fba2353eee18c879.jpgDat is een mooi grafiekje uit Economist! Per miljoen inwoners worden er in Japan de meeste boeken uitgegeven. En China dan! Op de tweede plek! Als je het zo ziet zijn ze daar als een razende een inhaalslag aan het maken - toen ik klein was (50 jaar geleden - ahum) waren zowat alle boeken behalve dat van Mao verboden, kòn de halve bevolking niet eens lezen, laat staan dat ze een boek konden betàlen.
Ook in Griekenland en Servië lezen ze zich een ongeluk als we de cijfers van de uitgeefbond moeten geloven. Verrassend. IJsland, waar het 11 maanden per jaar winter is, daar kan je je wel weer wat bij voorstellen. Tot zover het goede nieuws. Meteen een enorme discussie op Facebook. Japanners die uitleggen dat in Japan ongelooflijke hoeveelheden pulp worden uitgeven. (De uitegevers tellen alles mee: manga, gebruiksaanwijzingen, flutromans...) Japanners lezen nl. niet óver de grens' zoals veel Nederlanders. Onzin dus die cijfers.Veel bozer nog zijn reaguurders die deze cijfers misleidend vinden. Het aantal kwaliteitsboeken gaat volgens hen eerder naar beneden dan omhoog. Als je het zo bekijkt zijn de cijfers helemaal niet zo positief. En dan Nederland er niet in voorkomt - toch wel een leesland dacht ik altijd - dat zit mìj dan weer niet lekker.

Reacties op: De meeste boeken worden uitgegeven in ... Japan. Maar zijn het ook góeie boeken?