Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Suzanna Esther Auteur

Blogpost: Suzanna Esther

De Stem - Origineel en geniaal

Mijn boek de Stem krijgt hele goed recensies.
Er is één mening die eruit springt in alle recensies tot nog toe en dat is: origineel.

Wat betekent origineel eigenlijk?

In principe betekent origineel: oorspronkelijk stuk, maar laten we eerlijk zijn, dat is elk boek. De oorsprong van een boek komt voort uit de ziel van een schrijver, maar blijkbaar is het dan nog niet origineel.

In de literatuurwetenschappen betekent origineel: volstrekt uniek, authentiek, niet nagedaan, geestrijk, en oorspronkelijk.

Wat betekent oorspronkelijk?

Oorspronkelijk: 1) Anders 2) Apart 3) Authentiek 4) Bijzonder 5) Echt 6) Eigenaardig 7) Fris 8) Geen anderen navolgend 9) Vernieuwend 10) Vindingrijk 11) Zelfbedacht.

Als je kijkt naar de geschiedenis, dan werd origineel en oorspronkelijk werk niet gelijk goed ontvangen.
Men wist niet goed hoe te reageren op iets wat tot dan toe nog niet bekend was of nog nooit was gedaan. Nou waren veel ‘pas achteraf groten der aarde’ ook vaak behoorlijk gek, of werden het wel tijdens het produceren van hun ‘oorspronkelijke werk’. 

Neem nou Vincent van Gogh. In de tijd dat hij schilderde werd zijn volstrekt originele schilderwijze niet gewaardeerd. 
‘Die man is gek,’ dacht men, en helaas was hij dat ook. Zijn leven lang heeft de grootmeester geleden onder psychische klachten, waar hij regelmatig voor werd opgenomen, maar wie zegt dat hij niet gek werd, omdat hij zo oorspronkelijk was, en dus niet werd begrepen? 
Pas na zijn dood ging het grote publiek Vincent van Gogh waarderen voor zijn originaliteit, en authenticiteit.

Natuurlijk ga ik mezelf niet vergelijken met Vincent van Gogh. Ik ben niet gek, en ga dat ook niet worden. Bovendien lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat de boeken die ik heb geschreven en nog ga schrijven, na mijn dood voor miljoenen verkocht gaan worden, al zou dat best een leuke uitkomst zijn. Zeker voor mijn nageslacht. 

Een tweede uitspraak in veel recensies van het verhaal de Stem is: Geniaal. 

Wat betekent geniaal eigenlijk?1) Vindingrijk 2) Vernuftig 3) Scheppend 4) Genie der taal 5) Verstandelijke scheppingskracht 6) Eigenaardige kracht der taal 7) Vindingskracht 8) Verstandsbekwaamheid.

Alweer kijkend naar het verleden werden alle geniën niet begrepen tijdens hun leven. Een genie, of iets geniaals, werd vaak weggezet als onbegrijpelijk, gestoord, te moeilijk, niet toegankelijk, niet voor het grote publiek en eigenlijk - alweer - onbegrepen.
Geniaal is simpelweg niet aantrekkelijk. 
Wij mensen verbinden ons het liefst met iets wat herkenbaar is, zoals zaken of mensen die overeenkomsten hebben met onszelf, en liever niet met zaken die buiten ons bevattingsvermogen liggen. Mezelf inbegrepen.

Zo had je de grote uitvinders, waaronder Einstein. Dit stuk is geen studie naar Einstein, maar dat hij uiteindelijk stierf in een psychiatrische inrichting ergens in Zurich* zegt genoeg. 

Wat zegt dat dan?

Mij zegt het dat criteria als volstrekt origineel en geniaal eerder afschrikwekkend werken dan dat het aanspoort om mijn boek de Stem te gaan lezen. 

Daarom benoem ik dus hartgrondig de meest belangrijke meningen over de Stem:

1) Goed geschreven 2) Humoristisch 3) Geweldig plot 4) Leest heerlijk weg 5) In een ruk uitgelezen 6) Ik had wel gewild dat het langer was …

Wat is nou mijn conclusie?

Mijn conclusies zijn: 
1) Ik moet zorgen dat ik over een aantal jaren wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en vervolgens vrij jong overlijd; 
2) Dat iedereen de Stem moet aanschaffen en zonder vooroordelen of verwachtingen zijn of haar eigen mening vormt. (Het is écht een heel leuk boek, en er komt een vervolg!)

Persoonlijk ga ik voor optie 2) Jullie ook? 

(* Einstein stierf in 1965 in Burghölzli in Zürich. Dat is 1 jaar voor mijn geboortejaar in 1966 … just saying ...)

Lees verder op mijn site

Reacties op: De Stem - Origineel en geniaal