De Tachtigers

10-03-2016 10 reacties
fded1d576eabc0d52d891c744f57b562.jpgTijdens mijn opleiding kregen we natuurlijk ook het vak Nederlands. Doordat ik een keer afwezig was schreef ik de aantekeningen over van een klasgenoot. Een paar lessen later werd de vraag gesteld: ‘Wat is de naam van de vernieuwde beweging die binnen de Nederlandse literatuur in de vorige eeuw ontstond?’ Het bleef muisstil in de klas.
Toen stak ik mijn vinger op en antwoordde: ‘De eighty tigers.’

Wat zeg je nu?’ vroeg de leraar.
Ik zei weer: ‘de eighty tigers.’
‘Kom eens naar voren en schrijf het eens op het bord.’
Wat staat er nu?’ vroeg hij.
Ik zei weer: ‘de eighty tigers.’

Toen barstte hij in lachen uit. ‘Dat heb ik zo nooit gezegd, maar jij hebt het verkeerd genoteerd, waarom gebruik je Engels in een Nederlandse les?’
Ik moest het antwoord schuldig blijven.

Overgeschreven meneer,’ zei ik heel timide terwijl het schaamrood naar mijn kaken steeg. In de aantekeningen die ik had overgepend stond namelijk 80- tigers. Ik bedacht me later waarom ik dat in het Engels zei waarschijnlijk kwam omdat ik zoveel in die taal correspondeerde.

Ik heb het natuurlijk thuis verteld, later tegen mijn man en weer later tegen onze kinderen. Zo af en toe passeert het begrip weer eens de revue op TV bij een quiz of zo en je kunt je wel voorstellen dat ik er nog steeds mee geplaagd word.

De bekendste Tachtigers zijn: Lodewijk van Deyssel, Frederik van Eeden, Frans Erens, Herman Gorter, Willem Kloos, Hélène Swarth en Albert Verwey.

Alleen Frederik van Eedens boeken: 'Van de koele meren des doods' en 'De kleine Johannes' heb ik gelezen. De rest had niet mijn interesse en we werden destijds ook niet verplicht om een boek van deze groepering te lezen.

Reacties op: De Tachtigers

Gesponsorde boeken