Doortje Hebban Recensent

Blogpost: Doortje

De wereld rond in 50 boeken

29-12-2017 door Doortje 7 reacties
Lezen en reizen zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo heb ik menig boek verslonden tijdens lange vliegreizen, in onpersoonlijke hotelkamers en op schitterende stranden. In het ideale scenario sluiten boek en bestemming perfect op elkaar aan. Een aantal jaar geleden las ik de autobiografie van Nelson Mandela Long walk to freedom in Kaapstad. Het uitzicht op Robbeneiland maakte de leeservaring nog indrukwekkender.

Begin 2017 ben ik de Hebban Reading Challenge aangegaan met 50 boeken als persoonlijke doelstelling. Naast het aantal te lezen boeken staat ook het thema ‘lees de wereld rond’ centraal in deze uitdaging. Een onderwerp dat mij vanwege mijn grote interesse in andere landen, talen en culturen enorm aanspreekt. Meteen stelde ik een lijstje op met landen waarover ik dit jaar wilde lezen. Cuba, Spanje en Suriname vormden de top 3.

Nu, eind 2017 kijk ik terug op de leeswereldreis die ik via de Hebban Reading Challenge heb gemaakt. Opmerkelijk genoeg ben ik vooral terechtgekomen in landen, politieke systemen en samenlevingen die als zodanig niet meer bestaan. Zo nam Koen Peeters mij in De Mensengenezer mee naar Congo tijdens het koloniale tijdperk. Via Wie het mooist valt van Sara Nović maakte ik kennis met voormalig Joegoslavië. De Zuid-Afrika boeken van Adriaan van Dis bracht mij naar het oude én het nieuwe Zuid-Afrika. Drie zeer indrukwekkende boeken die gaan over oorlog en onderdrukking, maar vooral ook over verzoening, vooruitgang en hoop.

Mijn favoriete leesbestemming van dit jaar is echter De acht bergen van Paolo Cognetti. Dit prachtige verhaal over een bijzondere vriendschap speelt zich af in het Noord-Italiaanse berglandschap. Hoofdpersonen Bruno en Pietro proberen ieder op hun eigen manier om iets van het leven te maken. De een blijft trouw aan zijn geboortegrond terwijl de ander de wijde wereld in trekt.

Met het einde van het jaar in zicht blijkt de doelstelling van 50 boeken te hoog gegrepen. Tot nu toe heb ik ‘slechts’ 38 boeken gelezen. Tijdens de nationale uitleesweek worden hier nog 2 titels aan toegevoegd, waardoor het eindresultaat uiteindelijk op 40 uitkomt. Exact hetzelfde aantal als in 2016. Het landenthema is daarentegen wél geslaagd. Vol bewondering las ik inspirerende verhalen uit voor mij relatief onbekende landen als Somalië, Rusland en Vietnam. Vanwege deze bijzondere kennismakingen beschouw ik de landenchallenge als een succes.

Voor mij persoonlijk was 2017 een zwaar jaar. Vanuit mijn huidige perspectief behoort het maken van verre reizen dan ook tot een ver verleden. Het lezen van boeken is hierdoor extra belangrijk geworden. Het is zo bijzonder om via een boek toegang te krijgen tot onbekende werelden en mee te kunnen leven met mensen die je in het dagelijks leven niet zo snel tegenkomt.

In 2018 zal ik dan ook opnieuw de Hebban Reading Challenge aangaan met 50 boeken als persoonlijke doelstelling. Deze keer zonder landenthema, maar met een checklist van 50 inspirerende categorieën. Net als in mijn privéleven zijn lezen en reizen dus ook op Hebban het komende jaar niet meer onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar zoals altijd maakt het afscheid van het een ruimte voor het ander. Het komende jaar ga ik dus op een nieuwe ontdekkingsreis, onder andere naar een boek uit mijn geboortejaar, een roadtrip boek en een boek waarin muziek een rol speelt.

Ik wens iedereen een gezond en gelukkig 2018 vol leesplezier!

Reacties op: De wereld rond in 50 boeken