Blogpost: Nathalie B1

Een Zweeds boek voor mijn Challenge: Drottningoffret

20-02-2016 door Nathalie B1 3 reacties
c46978eeaefc360bd85ce427bbaf52c3.jpg  Van de trilogie Kronprinsessen, Kongemordet en Dronningeofret van Hanne Vibeke Holst is het derde boek - hoe onbegrijpelijk ook - jammer genoeg niet naar het Nederlands vertaald. En aangezien ik het Deens niet echt machtig ben, greep ik naar de Zweedse versie want deze talen verschillen onderling toch nog genoeg om een gans boek in een andere Scandinavische taal niet echt te begrijpen... Er is wél een miniserie op gebaseerd die Lumière in juni 2011 in het Nederlandse taalgebied uitbracht met de titels Kroonprinses, Koningsmoord en - kortweg - Offer. De boeken en de reeks zijn zelfs een grote inspiratiebron geweest voor de makers van de succesreeks Borgen, heb ik geleerd uit een tip. Dus allemaal goede redenen om deze boeken te lezen in ieder geval. Drottningoffret telde op m'n e-reader net geen 600 pag, dus het nam wel even tijd om het te doorploegen. En hoewel het soms zwaar was, ben ik weer enorm blij dat ik het helemaal gelezen heb.

Elisabeth Meyer is nu de partijvoorzitster van de Sociaal-Democratische partij en begint vanwege haar joodse afkomst bedreigingen te krijgen van islamitische fundamentalisten. Daardoor moet ze haar partij de verkiezingen zien door te loodsen met de beveligingsdienst die over haar schouder meekijkt. Charlotte Damgaard is nog steeds haar 'kroonprinses' die haar politieke woordvoerder is geworden, en enorm populair blijkt te zijn. Ondertussen krijgt ze te horen dat ze wordt gediagnosticeerd met het erfelijke gen van de verschrikkelijke ziekte Alzheimer die ook haar grootmoeder en moeder heeft geveld. Dit wil ze met alle macht geheim houden voor zowel haar geliefden als haar politieke medestanders.

Tijdens een neonazistische extreem-rechtse mars die de politie tracht afgescheiden te houden van hun anti-racistische en linkse tegenstanders wordt een 10-jarige jongen van Palestijnse afkomst neergeslagen en dit brengt oproer teweeg in de immigrantenwijken over heel Denemarken. Doorheen het boek loopt er dus ook een misdaadverhaal van enkele inspecteurs die proberen te onderzoeken wie hier achter zitten. Bovendien plant deze groep nog een grotere aanval om nog meer rassenrellen uit te lokken. Kunnen ze die op tijd weten te verhinderen?

Drottningoffret is opnieuw een roman over politiek ideologisme tov realisme en kaart de problematieken aan van racisme, fundamentalisme, en gebrek aan opvolging bij maatschappelijke fenomenen als PSD bij teruggekeerde soldaten, een gebrekkige opvoeding en onbegrepen en onopgeloste jeugdtrauma's, enz... Je wordt meegezogen in de motieven en de dromen van mensen en krijgt weer een inkijkje in de onbegrijpelijke menselijke natuur.
In de persoonlijke geschiedenis van Elisabeth Meyer krijg je dan weer een beeld van wat de holocaust heeft teweeggebracht bij de joodse diaspora. Holst heeft met dit laatste deel van deze trilogie weer een meesterwerkje afgeleverd van een psychologische roman.

Voor diegenen die Deens of Zweeds kunnen: lezen! Voor de Nederlandse uitgeverij: hierbij een blaam om dit afsluitende deel niet te hebben vertaald...

Mijn recensie over Kroonprinses

Mijn recensie over Koningsmoord

Voor de categorie: Een trilogie (De eerste van dit jaar is hierbij gelezen!) & een verfilming

Reacties op: Een Zweeds boek voor mijn Challenge: Drottningoffret

Gesponsorde boeken