Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Juliette van Nes Auteur

Blogpost: Juliette van Nes

EEN MANUSCRIPT SCHRIJF JE MET EEN PEN

Bewondering heb ik voor de schrijver die met pen schrijft zoals schrijvers deden in de tijd van vóór de tekstverwerker. Ik zie wel eens met de pen geschreven manuscripten voorbijkomen die zijn voorzien van doorhalingen, aantekeningen en een hoop krassen. Dan denk ik, goddank ik kan in Word schrijven. Woorden en alinea's kan ik met een klik doen verdwijnen maar ook terugtoveren als het nodig is.
Ik zag een tekening van een schrijvende Multatuli op een zolderkamertje. Er stond een kacheltje, zo'n stinkend Aladdin potkacheltje. Hij zat voor een dakraam, het enige raam waarschijnlijk, gehuld in een deken. Op die tekening schrijft hij, zo stel ik me voor, aan de Max Havelaar.Multatuli, alias Douwes Dekker was ontslagen als assistent-resident en was tot armoede vervallen. Hij hoopte op eerherstel en een nieuwe ambtelijke functie in de kolonie. Hij was zelfs bereid van publicatie af te zien, indien door de toenmalige regering aan zijn "wensen" zou worden voldaan. In een brief aan zijn vrouw Tine gedateerd 20 november 1859 licht hij dat toe. Die wensen hielden onder andere in dat hij op Java tot resident werd benoemd, herstel van zijn diensttijd zodat hij gewoon pensioen zou krijgen over die jaren, een ruim voorschot en hij wilde benoemd worden in de orde van de Nederlandse Leeuw.Dat lintje zag hij vooral als eerherstel en als een blijk van erkenning. In de onderhandelingen werd Dekker "eene convenable betrekking" aangeboden in West-Indië, in ruil voor het achterhouden van het boek. Dat was Dekker niet genoeg. In een brief aan koning Willem III schreef Dekker dat hij het aanbod afgewezen heeft.Ook door anderen (onder wie Van Lennep) werd geprobeerd Dekker een functie toe te spelen om zo de publicatie te voorkomen.Er wordt gezegd dat hij de Max Havelaar, een aanklacht tegen de corruptie en uitbuiting van de inlander, schreef in vijf tot zes maanden. En dat met pen, een kroontjespen waarschijnlijk. Het zat hem hoog. Petje af!

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Havelaar_(boek)#Ontvangst


Lees verder op mijn site

Reacties op: EEN MANUSCRIPT SCHRIJF JE MET EEN PEN