Blogpost: Eske Groeneveld

Een titel. Hoe zou ik dit nou weer moeten noemen?

Daar ben ik weer. Had gisteren niet geschreven dus ook vergeten om hier een stukje te schrijven. 
Ik heb een een nieuwe plek gevonden om gratis boken te vinden; wattpad. Daarop kun je zelf je verhalen delen, maar je krijgt er geen geld voor zodat anderen gratis jouw verhalen kunnen lezen.
Ik had zelf geprobeerd om een stukje van mijn verhaal te delen, maar ik kon geen titel bedenken. Ik snap niet hoe die schrijvers dat doen. Je kan natuurlijk zo'n schreeuwerige titel kiezen als Verkwanseld, of Gevallen, of Het Lot Grijpt Me Bij Mijn Kladden, maar dan weet niemand waar het verhaal over gaat, of over wie, behalve dat er iets goed mis is. En als mensen dat lezen denken ze natuurlijk meteen aan een heel tragisch verhaal met allemaal mensen die huilen en als ze klaar zijn met huilen anderen aan het huilen maken.
Als het zo'n boek wordt kan je het beter "Zoute tranen, Zoute Zee" noemen. Maar dan heeft het natuurlijk weer niks te maken met het feit dat de hoofdpersoon een buschauffeur is, of een vampier. Of allebei.
Ondertussen is mijn titel gewoon de naam van de hoofdpersoon. Lekker simpel, maar een naam is dan niet spannend genoeg.  

De eerste zin, of zelfs de eerste bladzij, is vaak ook een probleemgeval. Je hoort vaak verhalen over schrijvers die het uiteindelijk allemaal wissen of tien keer opnieuw beginnen.  De vraag daarbij is, wil je een flashback gebruiken, of een herinnering, of een vooruitblik? Want dan kan je met de actie beginnen en tussendoor dingen over het personage te weten komen.  Als je je stoort aan flashbacks, dan zal je waarschijnlijk moeten kiezen tussen laten zien wat het personage allemaal niet was voordat de actie begon, of meteen in de actie springen en later vertellen wat het personage allemaal niet was, voordat het verhaal begon. Een middenweg is natuurlijk het makkelijkst, maar niet altijd even geslaagd. 
Ik ben daar gelukkig al uit. Denk ik. Voorlopig is mijn begin wel passend, alleen voor een proloog wel een beetje lang (30 A4tjes), maar voor alles is een eerste keer. Waarschijnlijk gooi ik de helft er uit en herschrijf ik nog een kwart als ik verder het verhaal af heb, maar daar kom ik dan wel achter ;). 

Ik heb gisteren weer is twee boeken uitgelezen via - o, wacht het waren er drie! - wattpad. Ik vraag me af hoe veel het er vandaag gaan worden, net als een verslaafde aan een computerprogramma die zich afvraagt hoeveel minecraft-kastelen er aan het eind van de dag af zijn. 
Het gaat heel goed met me, je hoort het. 

Groetjes van het behoorlijk verslaafde boekiemonster


Reacties op: Een titel. Hoe zou ik dit nou weer moeten noemen?

Gesponsorde boeken