Jasper Polane Auteur

Blogpost: Jasper Polane

Een verhaal per dag

16-05-2015 door Jasper Polane 9 reacties
Ik probeer elke dag een kort verhaal te lezen. Lukt me niet altijd, maar op zich hou ik het redelijk vol. In de afgelopen anderhalve week heb ik toch zeven verhalen gelezen. Dit waren ze:

Alastair Reynolds – Great Wall of Mars:
In de bundel Galactic North (2006). Dit is een van de achtergrondverhalen over  Nevil Clavain. Ik ben er nog niet uit of je dit het beste vóór Redemption Ark kunt lezen, of erna. Het verhaal werkt als achtergrond, maar als je het niet hebt gelezen voordat je aan de roman begint komt het personage van Clavain misschien een beetje uit de lucht vallen. Anyway, dit is een interessant verhaal, dat de conjoiners en hun techniek voorstelt en in detail beschrijft, met een vrij rechtlijnig plot.

China Miéville – The Condition of New Death: Een voorpublicatie in de nieuwe SFX, uit Miévilles nog te verschijnen nieuwe bundel. Het verhaal is een artikel over een nieuwe vorm van dood, die opeens de kop opsteekt. Een heel kort verhaal, waarin Miéville een enkel vreemd idee neemt en tot in de puntjes uitwerkt zoals alleen hij dat kan. De link met videogames had voor mij niet gehoeven en leek mij eigenlijk teveel ‘hier heb ik het idee vandaan’.

Erle Stanley Gardner – Het menselijk nulpunt: Uit een oude verhalenbundel met dezelfde titel: nog van mijn vader geweest, verschenen in 1967, vertaling uit 1975. Deze oude verhalen zijn volledig anders dan hedendaagse SFverhalen. Een verhaal draait vaak om één speculatief element, in dit geval een straal die mensen tot het absolute nulpunt kan afkoelen, dat door een enkele geleerde is uitgevonden. Voor de rest is dit verhaal vooral een detectiveverhaal met houterige dialogen en een tenenkrommend slecht liefdesplotje.

Erik Heiser – Mevrouw Rosenbaum vecht tegen de duivel: Dit was de winnaar van de Paul Harland Prijs 2014. Poetsdames vechten tegen de duivels en demonen die opduiken in het notariskantoor omdat hun baas een duivelsaanbidder is. Het is mooi geschreven, erg mooie zinnen en vergelijkingen, maar het plot kon mij eerlijk gezegd niet zo boeien. Als de duivels het kantoor onveilig maken vanwege hun connectie met de notaris, waarom de notaris niet doden?

Tom Thys – Honger: Uit de bundel Volmaakt monster, maar dit verhaal is ook gratis verkrijgbaar op Hebban Fantasy. Een heel kort zombieverhaal, verteld uit oogpunt van een zombie in tweede persoon. Er zijn sowieso weinig verhalen in “jij-vorm” en dat maakt dit verhaal zeker interessant.

Ann Leckie – Het sluipende gif van de nacht: Het verhaal is al enige tijd gratis te downloaden van haar website, maar ik las de vertaling die staat in de nieuwe Eclips. Op een ruimteschip dat passagiers vervoert wordt gezocht naar spionnen. Gezien de hype rondom haar boeken en de prijzen die ze heeft gewonnen vond ik dit korte verhaal tegenvallen. Veel infodumps die me steeds uit het verhaal haalden en een voorspelbare climax. Ik vertrouw erop dat haar boeken beter zijn.

Arthur C. Clarke – De man die de zee omploegde: Ook uit Het menselijk nulpunt. Een rijke wetenschapper heeft een moleculaire zeef ontworpen, waarmee hij elementen uit zeewater kan zeven. Ook hier een enkele uitvinding, bedacht door een enkele geleerde. Het hele verhaal heeft een irritante obsessie voor de rijkdom van de personages en hun materiele overdaad: de uitvinder van de zeef begint met een groot jacht en komt uiteindelijk met een nóg groter jacht als winnaar uit de bus.

Reacties op: Een verhaal per dag

Gesponsorde boeken