Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Annette van Luyk Auteur

Blogpost: Annette van Luyk

Filmische romans

“Het is net alsof ik naar een film zit te kijken tijdens het lezen.” 
“Ze zouden hier een film van moeten maken.” 
“De beschrijvingen doen filmisch aan.” 
Zomaar een paar opmerkingen van lezers en recensenten die mijn avontuurlijke boeken gelezen hebben. 

EEN PERFECTE ILLUSIE trok de aandacht van acteur en scenarioschrijver Edwin de Vries, die aanbood om het script te schrijven. Wat een eer! “Een actueel thema als datingfraude verpakt in een thrillerachtige setting, dat wordt vast een kaskraker. Echt iets voor Netflix!” zo riep Edwin een jaar geleden enthousiast bij mij aan de keukentafel. Hij schreef dezelfde week nog de filmsynopsis en benaderde mijn uitgever De Fontein, die net zo aangenaam verrast was als ik.
Maar helaas, op dit moment heeft zich nog geen enkele producent gemeld. En zeker geen Netflix. 

“ROADTRIP ITALIA is zo’n typische roadmovie die erom schreeuwt verfilmd te worden,” kreeg ik meer dan eens te horen.  

“DE BUCKETLIST zou een fantastische avonturenfilm zijn,” aldus een bekende recensent en interviewer. “Maar dan moet je wel een Amerikaans budget ter beschikking hebben, want om dit verhaal tot zijn recht te laten komen mag je er niet teveel op bezuinigen.” 

En hoe zit het met GETEKEND DOOR EEN SEKTE, mijn nieuwste roman? Die is van een hele andere orde. Geen avonturenroman, al beleeft de hoofdpersoon misschien wel de meest hachelijke avonturen van allemaal. Het is een aanklacht. Een schreeuw om aandacht. Geschreven uit naam van alle jeugdige slachtoffers van ritueel misbruik in een sekte-achtige omgeving. Een genoegdoening voor al die dappere vrouwen die hun aangiftes als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen op het politiebureau, omdat ze niet serieus genomen werden. Een documentaire zou het meest voor de hand liggen, maar ook hierin zie ik potentie voor prachtig, aangrijpend drama. 

Een film. Zo werkt mijn schrijfproces. In mijn hoofd zie ik de film voor me, nog voordat de letters op papier verschijnen. Ik schrijf gewoon de film op, die zich langzaam ontvouwt in mijn hoofd. Natuurlijk weet ik wel ongeveer waar ik naartoe wil schrijven, maar de weg ernaartoe? De zijweggetjes? Die verschijnen pas op mijn netvlies tijdens het schrijven. Ik kan van te voren van alles bedenken, maar de praktijk blijkt keer op keer weerbarstiger. Mijn personages veel koppiger. “Oh, had je het zó bedacht? Nou, mooi niet! Ik ben toch lekker helemaal anders!”
In mijn laatste roman was ik natuurlijk wel gebonden aan de herinneringen van een echt bestaande vrouw, maar alsnog kreeg ik de vrijheid om er een mooi verhaal omheen te bouwen. Waarvoor ik haar heel dankbaar ben. 

Dus… je raadt het al, een film zou voor mij de ultieme bekroning op mijn werk zijn. Al mijn boeken zijn me even lief, dus het maakt me eigenlijk niet eens zoveel uit welke verfilmd zou worden. Sterker nog: ik ben momenteel bezig met de research voor mijn volgende boek. Ik sta ervoor open om die in overleg met een scenarioschrijver te gaan schrijven. Alles is mogelijk. Er mag best flink aan gesleuteld worden. Ik hoef er niet rijk van te worden, ik wil zelfs investeren als het een veelbelovend project betreft. Maar de eer, ja die wil ik wel graag in de aftiteling terugzien.   

Welke filmmaker durft met mij in zee te gaan? Ik sta open voor alle creatieve ideeën! Brainstorm maar raak via mail@annettevanluyk.nl.

Reacties op: Filmische romans