Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Roosje de Vries

Gelezen in januari 2016 (werk in uitvoering; eigen leesuitdaging voor 2016)

Gelezen in januari 2016 nav eigen leesuitdaging voor 2016

1. NOORWEGEN / jeugdboek
Jostein Gaarder, Het sinaasappelmeisje, 2003 (jeugdboek, 2/5;  5/10) Vond er niks aan. Moeilijk doenerij van een zieke vader tot zijn zoon. Niet voor mij.


2. NOORWEGEN / 19e EEUW / toneel
Henrik Ibsen, Spoken, 1881, 2004 ((1881), vertaald door Judith Herzberg voor de Paardenkathedraal, 2014), toneelstuk 3 bedrijven; 3/5; 7,5/10; 
modernistisch, misschien naturalistisch; psychologisch. Een toneelstuk lezen is niet heel makkelijk. Het is alleen dialoog en een paar summiere regie-aanwijzingen. Geen van de personages komt er goed vanaf. Intrigerend.


3. USA / non-fictie, brieven, bio
Sylvia Plath, Brieven naar huis, Een keuze uit de correspondentie van 1950 tot 1963, samengesteld en van aantekeningen voorzien door Aurelia Schober Plath, 1975, 1986 (Nldse vertaling) 3/5
De glazen stolp blijkt zeer autobiografisch!
Interessant, maar Plaths moeder heeft dit boek geredigeerd. Hun verhouding was zeker niet onproblematisch. Als je de inleiding goed leest, merk je dat Sylvia's moeder haar straatje op subtiele wijze probeert schoon te vegen. En dat is ook helemaal niet erg, als je je dat maar wel voor ogen houdt.


4. NOORWEGEN / fictie

Kjersti Annesdatter Skomsvold, Hoe harder ik loop, hoe kleiner ik ben, 2009, 2015; 3/5; 7,5/10.
tamelijk absurdistisch, wel heel erg zwaarmoedig, uitzichtsloos en somber; te aangezet wat mij betreft; eendimensionaal; maar toch intrigerend; ben er nog niet helemaal uit, vandaar:- 7,5/10)


5. DUITSLAND; verhalenbundel

Karen Köhler, Vuurpijlen vangen, (20140, 2015, uitgeverij Podium; 4/5; 8/10  voor met name het laatste verhaal 'Wild is schuw'; maar ook in de andere verhalen zit veel moois, heftigs en ontroerends. Frisse, verfrissende stijl; structuur van verhalen heel verschillend, apart. Het gaat over dood, ziekte, afscheid, rouw, verdriet, eenzaamheid. Heavy stuff (maar daar hou ik wel van).


6.  DENEMARKEN, thriller (spionage-roman), ander continent: Cuba
Leif Davidsen, Op zoek naar Hemmingway, (2008), 2010; 3/5 In het begin interessant, het lange middenstuk saai; einde wel een beetje spannend; ik snap over t algemeen weinig van spionageverhalen: dubbelspionnen en contra-spionage: het gaat altijd om paranoia. Ik las dat het boek over Cuba ging en daarom heb ik het gekozen. Ik vind de Cubaanse situatie eigenlijk behoorlijk goed geschetst. Het Cubaanse dilemma. De auteur kiest ook niet echt partij; en dat kan in een situatie als die van Cuba ook bijna niet. Niemand houdt van de communistische dictatuur; iedereen houdt wel Che Chevara; niemand houdt van de kapitalistische Amerikanen en de dictatuur van de maffia, die Cuba deed zuchten. Iedereen vindt wel dat de bevolking meer moet kunnen delen in de rijkdom. Het is een moeilijk op te lossen probleem. De Cubaanse cultuur is ongelooflijk prachtig: oerwoud, zee, koraalriffen, kleine plantages. Er is vrijwel geen infrastructuur, zodat je niet overal kunt komen, als dat al mag van het leger.


7. FINLAND, psychologische roman, debuut (26 jaar) Riika Pulkkinen, De grens, (2006), 3/5; 7/10

8. BELGIË, roman, hedendaagse thematiek (illegale vluchtelingen in Europa)
Annelies Verbeke, Dertig dagen, 2015, 5/5; iedere zin is raak!; goede miniaturen van de verschillende mensen; goede structuur met veel motieven (uit de natuur: veldleeuwerik, bomen); prachtig einde. Een heel ander boek dan Slaap! en Reus; toegankelijker maar niet 'slechter'. Het enige is dat de hoofdpersoon wel heel edelmoedig lijkt. Actueel over vluchtelingen. Prachtige natuurbeschrijvingen.

9. ENGELAND, faction, gefingeerde historische biografie, Booker Prize-winnaar (2x op de short list). Penelope Fitzgerald, De blauwe bloem, (1995), 2015, 5/5 Op basis van zijn brieven en dagboeken schreef PF een gefingeerde biografie over Novalis, Friedrich von Hardenberg, nog voor hij een beroemd Duits dichter werd, romantiek. Prachtig heldere, subtiele, goed lopende zinnen. Lichte ironie, licht sarcasme zonder naar te worden. Licht, fijnzinnig, subtiel. Een heel ander boek (qua inhoud) dan De boekhandel. Geen bestseller. 

10. VS, non-fictie; persoonlijk en politiek pamflet over hedendaags racisme in VS
Ta-Nehisi Coates, Tussen de wereld en mij, 2015; 3/5 Naar aanleiding van het doodschieten van jonge zwarte Amerikanen door de politie (de agenten werden voor de rechter vrijgesproken) hartstochtelijke brief van een zwarte vader (journalist) aan zijn zwarte zoon. Ik heb nogal wat over racisme tegen zwarten gelezen de laatste tijd. Ik kan niet anders dan meevoelen en meehuilen. Een dergelijk gepassioneerd pamflet leest niet altijd 'lekker' (afgezien van de inhoud). De situatie is erg Amerikaans; voor mij niet altijd even goed in te schatten. Specifiek is het gebruik vh concept 'lichaam' door Coates; dat gaat ws terug op het letterlijk lijfeigenschap van de zwarte slaaf door de meester: racisme os een fysieke ervaring.

11. VS, autobiografische fictie
Sylvia Plath, De glazen stolp, 1963; tweede lezing voor fysieke leesclub, 5/5

12. Nederland, prozadebuut?
Hagar Peters, Malva, 2015, 2/5 Over het algemeen vind ik het boek pretentieus, zielloos, irritant en van een soort verbale woordenbrei, een waterval aan intellectuele feiten en filosofische uiteenzettingen (over de naam Malva neglecta, vh bloempje; een uiteenzetting over het interessante van puntkomma: hoezo is dat aan de orde in dit verhaal?). Het gaat om de invalide dochter van Pablo Neruda, zijn enig kind, van zijn eerste vrouw, een struise Nederlandse; door hem verstoten. Het meisje had een waterhoofd en kon niet spreken (waarom dan zo'n waterval aan loze woorden?). Daarom leent zij haar stem aan dichteres Hagar Peters, die eveneens door haar vader miskent is.

13. Polen, journalistieke reisverhalen. non-fictie,

Ryszard Kapuściński, Reizen met Herodotus, 2005, zijn laatste boek (overleden in 2007),  4/5;
mooi overzicht van zijn journalistieke reisverhalen (verzamelbundel) en mooi overzicht van de verhalen van Herodotos (voor de gymnasiasten onder ons).


14.  Nederland, faction (gefingeerde autobiografie op basis van feiten en documenten)
Connie Palmen, Jij zegt het, 2015, 3/5 Ik vond het te lang en iets te langdradig; de stijl van Palmen bevalt met niet; ik heb begrepen dat Palmen schrijft in de stijl van Hughes: alsof de zinnen uit de klei getrokken moeten worden; alsof je je moet voortbewegen in een stroperige massa, massief. (itt de heel lichtvoetige en licht humoristische stijl van bijv. Annelies Verbeke en P. Fitzgerald). Het perspectief verlamt me: Palmen schrijft in de ik-stijl (=Ted Hughes) over het huwelijk van van Hughes en Plath. Ik vind het vnm leesbaar omdat het gaat om Plath, terwijl het toch over Hughes zou moeten gaan. Dat had ik bij IM ook: het boek interesseert me omdat het gaat over Ischa Meijer. Ik heb bij Palmen altijd het gevoel dat ik haar niet snap.
 
15. Denemarken, novelle
Karen Blixen, 'De overstroming op Norderney', uit: Twee grillige verhalen, (1934), 1964; 4/5 Mooie volzinnen; lang maar goed opgebouwd. Ironiserende humor. Licht sarcasme. En een wending op het eind die je niet verwacht. Uitgesponnen vergelijkingen. Heel humoristisch, sprankelend, scherpzinnig. Vier mensen en een hond overnachten op de gammele zolder van een gammele boerderij, terwijl het water wast; schipbreukelingen; er is een overstroming aan de westkust van Holstein. Raamvertelling in zekere zin a la de Decamerone; Canterbury Tales (pelgrims op weg naar Kantelberg, vertellen om de tijd te doden) en als 1001 Nacht van Sheherazade (die aan het eind de kop op steekt: ‘’A ce moment de sa narration,’ zei ze, ‘Shéhérazade vit paraître le matin, et, discrète, se tut.’’).


16. Polen, journalistiek reisverslag, non-fictie, 5/5
Kapuściński, Ryszard, Ebbenhout : Afrikaanse ontmoetingen, 2000: verhelderend, relativerend, inzichtelijk!! Maar ook rauw en verschrikkelijk en mensonterend.



Reacties op: Gelezen in januari 2016 (werk in uitvoering; eigen leesuitdaging voor 2016)