Meer dan 6,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Jolanda Wouters

HRC 2024

Met dit blog wil ik laten zien welke boeken ik voor de categorieën van de HRC heb gekozen, elk boek met een kleine toelichting of anekdote. Dit jaar zijn de categorieën wel wat makkelijker te gebruiken daardoor zijn er bij mij al aardig wat gevuld! Bij de boeken die ik voor de LUEK-challenge las heb ik dit vermeld.

DUISTER:
Saskia  Noort- Huidpijn.
Ondanks dat ik niet van de boeken van Saskia Noort houd, heb ik het op aanraden van mijn leesclubmaatje Anita toch gelezen. Maar ik weet nu waarom ik er niet van houd.
LICHT:
Kate Mosse -Schip der zielen. LUEK
Een lichte kaft, eerdere delen heb ik ook gelezen. Dit is echt één van mijn favoriete schrijfsters. Ik houd van de combinatie van historie, romantiek en Frankrijk. 
KLEURRIJK:
Vermeer. LUEK
Hiervoor koos ik de museumgids van de tentoonstelling van Vermeer die ik bezocht heb. Als er iemand kleur gebruikte...
FEESTELIJK:
Paul Biegel - Het olifantenfeest. LUEK
Een kinderboek met de categorie in de titel. Vroeger las ik boeken van Paul Biegel  voor aan mijn zoons. Ook nu nog vond ik het leuk om er weer eens één te lezen.
ORANJE:
Marc van der Linden - 5 jaar koningin Maxima. LUEK
Ik ben best een beetje koningsgezind en Maxima heeft zoveel stijl, ook zulke prachtige jurken, vooral die van Jan Taminiau vind ik prachtig. Ik heb ook een boek van hem gekocht toen ik de tentoonstelling heb bezocht, waar veel jurken van Maxima hingen.
SPORTIEF:
Patrick Bernhart - Tom Dumolin. LUEK
Dit boek stond al lang in de boekenkast. Het is van mijn man, die het zelf nog niet helemaal gelezen heeft. Ik heb het mee op vakantie genomen om te lezen. Deze maand is er een nieuw boek over Tom Dumolin uitgekomen....
LUI:
Susan Smit - Alles wat beweegt.
Lui, omdat ik het ook in mijn vakantie las. Een boek voor de leesclub. Ik vond het mooi, de meningen van de andere leden was verdeeld.
HEET:
Waris Dirie – Mijn woestijn.
Toen ik jonger was heb ik dit boek ook gelezen. Ik was toen onder de in druk weet ik nog wel. Maar nu we het voor de leesclub lazen was ik iets minder enthousiast.  Ik vond het wat meer een opsomming dan een verhaal
KOUD:
Alex Lépic  - Het kerstlicht van Montmartre.
Ik vind het heerlijk om deze boeken tussendoor te lezen. Ook weer Frans, in Parijs, Frans eten en drinken. Grappig hoe de rechercheur weinig prijs geeft en dan aan het eind met een onverwachte clou komt.
NAT:
Raynor Winn – De wilde stilte. LUEK
Nadat ik het eerste deel, Het zoutpad, heb gelezen heb ik ook het tweede deel gekocht. Maar het bleef maar in de kast staan. De LUEK actie heeft er voor gezorgd dat ik het nu toch opgepakt heb. Ik vond het mooi! Ik ga deel 3, Landlijnen,  zeker ook lezen. Eerst nog even aanschaffen en tijd maken. Misschien bewaren voor LUEK 25 boeken in 2025…   
DROOG:
Mark H Stokmans - Spiegeldagen
Dit boek ben ik aan het luisteren tijdens mijn wandelingen. Het gaat over een streek in Spanje waar we heel vaak op vakantie zijn geweest. Ook Venetië kwam voorbij, hier ook herkenning omdat ik het meerdere keren heb bezocht. Tot nu toe erg enthousiast!
VER:
Javier Zamora – Solito.
Sinds een half jaar heb ik een abonnement op Bookchoice. Hierdoor kwam ik het daar tegen. Ik weet niet of ik het in een boekwinkel opgepakt zou hebben maar uiteindelijk heb ik het graag gelezen. Wat een tocht heeft dat jongetje gemaakt zo zonder familie en hoe zijn medereizigers bijna familie zijn geworden.
DICHTBIJ:
Christel Jansen – Mijn moeder wil mijn naam niet weten. LUEK
Dit boek heb ik een keer in een pakket van Hebban gewonnen. Het stond in de stapel naast mijn kast en kwam nu prima van pas voor de LUEK challenge. Ik had het al een aantal keer voorbij zien komen op Hebban en werd dus eigenlijk wel nieuwsgierig. Het verhaal gaat over een celliste die zelf getraumatiseerd is maar die ook zorgt voor een heel traumatische jeugd voor haar kinderen uit haar eerste huwelijk. Hoe kan het, wel op waarheid gebaseerd!
JONG:
Yorick Galdewijk – Films die nergens draaien. LUEK
Een schitterend jeugdboek. Beetje fantasy, toch ook met een boodschap, goed leesbaar! Wat jammer dat dit soort boeken vroeger niet bestond. Daarom lees ik ze nu!
OUD:
Adriaan van Dis – Naar zachtheid en warm omhelzen.
Over de negenjarige Adriaan, die doordat zijn vader een oorlogstrauma heeft tijdelijk bij zijn grootvader gaat wonen. Daar ontmoet hij de huishoudster die als een oma voor hem zorgt. Hij noemt haar dan ook Ommie. Zij leert hem levenslessen! Een boek voor de leesclub.
EERSTE:
Gareth Brown – Het boek der deuren.
Een geschenk van Hebban, in ruil voor een recensie. Ik heb wel even moeite gehad met alle namen. Fantasy is niet echt mijn ding maar in dit boek heel geloofwaardig. Ik vond het ook wel een beetje een young adult boek.
LAATSTE:
Karen Swan – De Ierse erfenis
Voor deze categorie gekozen omdat het boek over de laatste knight van een geslacht gaat.
ZONNIG:
Matthijs van Nieuwkerk – Zonnegloren. LUEK
Het woord zit in de titel. Ik heb niet alle verhalen met evenveel plezier gelezen.
KWETSBAAR:
Ellen de Visser – Die ene patiënt. LUEK
Een boek dat al enige tijd in mijn bezit was. Er staat een verhaal in van één van onze SEH-artsen. Daarbij ook een verhaal over een oud-collega en een verhaal over een oncoloog/radioloog die zelf ziek is geweest en daar een boek over schreef, dat ik eerder al eens las. Prachtige goede verhalen over hoe zorgprofessionals bijzondere situaties beleven.
GROOT:
Hélene Rocco en Sophie van de Hoek – Parijs. LUEK
Een groot dik boek met prachtige foto’s en verhalen over delen van Parijs die niet door alle toeristen bezocht worden. Mijn lievelingsstad!!!
KLEIN:
Adriaan van Dis – De wandelaar. LUEK
Adriaan van Dis is al wat ouder, vandaar de keuze voor dit boek voor deze categorie. Het gaat ook over een al wat oudere man. Heerlijk weer Parijs. Daar heb je hem weer, die stad!
BEESTACHTIG:
James Brown – Bob de straatkat.
Een hartverwarmend boek over een reis met een vondeling, een kat, op de fiets en wat voor ontmoetingen je dan krijgt!
MOEDIG:
Katherine J Chen – Jeanne. LUEK
Voor mijn verjaardag gekregen van mijn moeder. Wederom Frans, wat is dat toch? Diverse plaatsen bezocht waar zij, Jeanne d’Arc, is geweest. Een moedige vrouw, een geromantiseerd verhaal maar met waargebeurde feiten. Het las heel fijn, was zo uit.
WAAR:
SJ Bennet – De moord op Sandringham Castle.
Een beetje een Agatha Christie achtig verhaal. Volgens Hebban passend in deze categorie…
ONWAAR: 
Charlotte Link- Leugenaar.
Een boek waar ik op aanraden van mijn vriendin en leesclubnmaatje 3 keer in begonnen ben, ik wilde het voor deze categorie gebruiken, dus uiteindelijk doorgelezen. Uiteindelik wilde ik het toch uitlezen, was lekker spannend!
DAG:
Berend Boudewijn – Wie houd je warm in de winter?
Een dagboek. Prachtig beschreven hoe hij achter bleef na de dood van Martine Bijl.
NACHT:
Jan van Mersbergen – Naar de overkant van de nacht.
Gelezen voor de leesclub. Als echte carnavaller kon ik dit boek beslist niet waarderen. Ook ongelooflijk hoe iemand zo’n hoeveelheid drank overleeft.
GOED:
Simone van der Vlugt – Bloedlijn.
Ik kreeg dit boek ook weer voor mijn verjaardag van mijn moeder. Ik heb het met veel plezier gelezen. Voor mij een pageturner. Zo mooi geschreven, goed onderzoek, mooie historie. Goed dus!!!
SLECHT:
Eva Vriend – Het eiland van Anna.
Het gaat over families die op het eiland Schokland hebben gewoond. Daar weg hebben moeten gaan en verdeeld over andere plaatsen toch naar elkaar blijven trekken zoveel generaties later nog. Ik vond het niet heel verhalend geschreven.
HOOG:
Tjibbe Veldkamp en Alice Hengstad – Kom uit die kraan.
Een mooi prentenboek dat pas te koop was ter bevordering van het (voor)lezen. Een verhaal met een leuke clou.
DIEP: 
Paulo Coelho - De alchemist. LUEK
Een boek dat mij al vaak aangeraden is. Ik heb het ooit op een boekenmarkt gekocht en nu dan toch voor de LUEKchallenge gelezen. Echt een boek voor mij bleek. Historisch, andere culturen en een prachtig verhaal!
ZUUR:
Dani Atkins – Zes dagen.
Een boek van bookchoice dat ik luisterde. Leuk maar niet voor mij.
ZOET:
Margot Ros en Jeroen Kleijne – Agaath gaat viraal.
Wederom een van bookchoice geluisterd boek. Hilarische stukjes. Een oudere dame die door een Marokaanse jongen geholpen wordt om haar zolder op te ruimen en uiteindelijk bij hem in de band beland. Heerlijk ontspannend boek.
BITTER:
Clare Mackintosh – Ik zie jou.
PITTIG:
Gabrielle Zevin- Vergeten waarom ik van je hou.
Mijn eerste young adult dit jaar. Pittig door het ongeluk dat het meisje overkomt en hoe ze met haar geheugenverlies om gaat.
SNEL:Jack Plooij – Jack in de pits.
Een boek van mijn man, een enorme F1 fan. Leuk eens een boek van hem te lezen.
SLOOM:

SMAKELIJK:
Alex Lépic – De bakker van Saint Germain.
Heerlijk tussendoor, Frankrijk, lekker eten en drinken en ook nog een spannend verhaal over een bakker met heerlijk stokbrood. Hij wordt wel daarom vermoord…….
AAIBAAR:
Judith Visser – Het meisje met de halve ster.
Zo’n mooi verhaal, in één keer uitgelezen. Een Joods meisje dat probeert tijdens de oorlog bij haar kleine broertje te blijven en in een bos verstopt zit. Ze ontmoet daar een wolf die uit de Diergaarde ontsnapt is en ook nog een romantische ontmoeting!
WINNEND:
Rob van Essen – Ik kom hier nog op terug.
Ik heb het uit geluisterd maar geen boek voor mij.
MYSTERIEUS
Margot vanderstraeten - Mazzel Tov.
Een boek geleend van een collega. Bijzonder om te lezen hoe het in de Joodse wereld gaat. Je hoort of ziet daar zelden iets over. En dan speelt het zich hier dichtbij af in Antwerpen, de stad waar wij regelmatig komen. Dan kijk je toch met iets meer interesse naar de Joodse mensen die je tegenkomt.
GROEN:
Anna Drijver – Zomeravond.
Een dun boekje met verhalen, maar niet zo mijn ding.
GEVAARLIJK:
Christie Lefteri – Het boek van vuur.
De brand op een Griekse berg. Een klein meisje dat verwond raakt. Een moord en een heel familieverhaal. Bookchoice, geluisterd.
GENUMMERD:
Joseph Sacco – Mijn patiënten zijn geen nummers. LUEK
Een ietwat verouderd boek met een beschrijving hoe een arts zijn ervaringen opdoet in ziekenhuizen in Amerika.
EENZAAM:

VLIEGEND:
Madeleine Martin – De laatste boekwinkel van Londen.
De bommen vliegen in het rond. De hoofdpersoon gaat in een boekwinkel werken en moderniseert deze. Ze erft de winkel. Wordt lid van een organisatie die tijdens en na een bomaanslag de bewoners helpt en de stadsdelen opruimen. De boekwinkel, waarin zij voorleest is van grote betekenis in de buurt. Het geeft de mensen afleiding in een hele moeilijke tijd.
GEZELLIG:
De Chabotten- Gezinsverpakking.
Ik heb ook al Confettiregen gelezen. Een prachtig boek van Slinter Chabot over zijn ontluikende homoseksualiteit. Splinter is leuk. Ook in zijn programma over het Binnenhof en zijn deelnames aan actualiteitenprogramma’s.  Leuk dat in dit boek alle Chabotten aan het woord komen, tot aan de hond toe, haha. Echt een gezinsverhaal, een passend Boekenweek geschenk.
ONGEZELLIG:
Cobi van Baars -  De onbedoelden.
Een boek voor de leesclub. Mooi geschreven. Soms te mooi om waar te zijn! Hoe triest dat een tweeling gescheiden werd. Daar denkt men nu toch heel anders over. Terwijl ik het las was er ook een documentaire op tv over twee broers die na de geboorte gescheiden werden.
DROMEND:
Charlotte Jacobi – De patisserie.
De 19-jarige Ida Tritschler verhuisd met haar familie om daar een patisserie te openen. Voor mij te zoet.
DENKEND:
Melissa da Costa – Al het blauw van de hemel
Een jonge man die de diagnose dementie krijgt, hij plaatst een oproep op internet om met iemand een reis te maken in Frankrijk omdat hij niet wil deelnemen aan een onderzoek. De medereiziger heeft ook iets meegemaakt, maar dat blijkt pas op het laatst. Zij hebben mooie ontmoetingen tijdens de reis. Het einde is emotioneel. PRACHTIG boek. Wel een dik boek. Ik moest het hebben en kon niet wachten met lezen.
HEMELS:
Harry Whittaker en Lucinda Riley- Atlas
Het laatste deel van de zevenzussen. Het duurde even voor ik dit kon lezen. Nog steeds een boek over sterren en hemellichamen…..
DUIVELS:
Marcel Vaarmeyer - Voor wie ik heb liefgehad.
Een boek over een oude dame die in een verpleeghuis woont. Iemand stuurt haar haar oude dagboeken, waar ze eerst niets van wil weten. Dan gaat een verzorger, waar ze mee bevriend raakt haar de dagboeken voorlezen en kijkt ze op haar leven terug, waarin nogal wat gebeurt is. Het duivelse eraan is hoe ze de verpleeghuisarts voor de rechter sleept!

Reacties op: HRC 2024