Blogpost: Sia Vogel

Heerlijke Kaasgerechten

Deze blogpost gaat over kaas. Er zijn algemene kookboeken, kookboeken van topchefs, kookboeken die betrekking hebben op een bepaald toe te passen apparaat, kookboeken met betrekking tot een bepaalde manier van eten of dieet, kookboeken over een manier van klaarmaken, kookboeken over een bepaald ingrediënt. Eerder schreef ik over vis, het ei, groenten en nu dan over kaas.

Mijn boek Heerlijke Kaasgerechten is in het Nederlands verschenen in 1988. Er staat wel in dat het vertaald en bewerkt is maar nergens is te vinden waar het origineel vandaan komt of door wie het is gemaakt of samengesteld. Mijn boekje heeft redelijk wat vlekken en er is aan te zien dat het vaak is gebruikt. Het begint met een woord vooraf waarin ons wordt geleerd dat al 8000 jaar voor het begin van de jaartelling kaas geliefd was als voedingsmiddel. In Friesland zijn bij het afgraven van terpen stenen kaasvaten gevonden die ons vertellen dat er aan het begin van de jaartelling al melkvee werd gehouden en kaas werd gemaakt.

Ik ga de inhoudsopgave toch maar even opsommen want het zegt veel over dit boek.
Wat u over kaas moet weten; Waaraan herkent u kaas; Genieten van kaas; Het kazen-abc; Voorgerechten en salades; Kaas in soepen en sauzen; Eiergerechten; Vis en kaas, een verrukkelijke combinatie; Vlees, wild en gevogelte in combinatie met kaas; Aardappel-delicatessen; Pasta en kaas; Groenten met kaas; Pikante ovenschotels; Variaties met kaas en toast; Kaas in zoete desserts; Kaasvariaties bij de koffie; Kaastussendoortjes; Kaasgebak warm en koud; Pasteitjes, pizza’s en wähes; Kaassurprises voor feestelijke gelegenheden; Fondues en dipsauzen; Receptenregister.
Een wähe is een Zwitserse variant op een pizza en wordt oorspronkelijk gebakken in de grootte van een wagenwiel. In dit boek is de receptuur aangepast aan een gewone oven.

Het boek zit barstensvol met heerlijke foto’s. Ook in de starthoofdstukken veel foto’s waaraan de kaas herkend kan worden. En dan is er ook nog een voedingswaardetabel van de meest gangbare kazen in Nederland. In 1988, in dit boek dus, werd nog zonder meer beweerd dat kaas gezond is. Inmiddels wordt daar heel verschillend over gedacht. Ik geef een paar linkjes naar gedachten hierover. Maar dat kaas geserveerd moet worden op een houten plank vinden we nog steeds wel denk ik.

Een recept wat ik in het verleden vaak gemaakt heb is: Kaascocktail.
200 gr. rijpe Roquefort zeer fijn maken. Vermengen met 1/8 l zure room en een borrelglas cognac en luchtig kloppen. Op smaak brengen met peper en zo nodig wat zout. Afdekken. Intussen 1 grote rijpe peer schillen en in kleine stukjes snijden en een tweede peer ongeschild in vieren delen en in plakjes snijden. Meteen besprenkelen met het sap van 1 citroen. 125 gr. groene en 125 gr. blauwe druiven wassen, halveren en pitten verwijderen. Plakjes peer over bodem van glazen schaal verdelen, druiven en stukjes peer vermengen en op de plakjes scheppen. Hierover de saus schenken en meteen serveren. Als voorgerecht of als dessert een heerlijk hapje.

En voor deze tijd, aspergeseizoen, staat er een heerlijk recept in van asperges met drie verschillende sauzen. Een overzicht van de ingrediënten per dip moet genoeg zijn om een en ander klaar te maken. In de kaasdip de slagroom ongeklopt vermengen met de geprakte kaas, in de sinaasappeldip de slagroom luchtig maar niet stijf kloppen en vermengen met sap en losgeklopte eidooier.

399622a05ebf6d7be00681a5b55eb752.jpg

Als je van kaas houdt een heerlijk boek. Alleen nog als tweedehands te verkrijgen.Zie hier de gegevens

Mijn eigen, andere weblog over koken en eten vind je hier.

Reacties op: Heerlijke Kaasgerechten

Gesponsorde boeken