Blogpost: Ingeborg van 't Pad Bosch-auteur

Help! Ik val door de mand!

06e7f0bbac1b0e2949b621ef71ba6286.jpeg Over een paar weken lanceer ik mijn eerste roman. Ik hoor het iedereen om mij heen zeggen: wat een feest na vier jaar bloed zweet en tranen! Wat zul je trots zijn! Het gaat echt een succes worden! Ik  glimlach maar het enige dat ik denk is: ‘Straks val ik door de mand en ziet eindelijk iedereen dat ik er helemaal niks maar dan ook helemaal niks van kan.

‘s Nachts schrik ik wakker van een nachtmerrie. Straaltjes zweet druppelen over mijn rug en ik probeer me te herinneren wat er precies gebeurde. Ik sta op een podium met een boek in mijn handen als er plots een man het podium op sprint en het boek uit mijn handen grist. Met een ijzingwekkend harde stem roept hij hard: ‘Plagiaat!’ Iemand heeft ontdekt dat mijn hele boek gekopieerd is van een Amerikaanse schrijfster en vertaald is in het Nederlands. Ik word ontmaskerd. Nu weet de hele wereld dat ik er niets maar dan ook niets zelf van verzonnen heb. Ik probeer weer in te slapen maar mijn gedachten plagen me. Is dat boek eigenlijk wel goed genoeg? Hoezo ben ik een schrijver? Van een roman? Ik ben blij dat het buiten licht wordtDe nacht daarna komt mijn kleine neefje van vijf naar me toe omdat hij zojuist iemand hoorde zeggen dat zijn tante een schrijfster van niks is….Twee nachten later is het boek ineens een schilderij…Het is hetzelfde paniekgevoel dat ik tot mijn veertigste had wanneer ik droomde dat ik dat ene vak (ook nog het makkelijkste van mijn hele studie) Wetenschapsleer, voor mijn afstuderen nooit had gehaald. Geen idee waarom het juist dat vak was, maar het dook s’ nachts telkens weer op. Of ik was al jaren aan het werk als psycholoog maar wist zeker dat mijn scriptie nog steeds niet was goedgekeurd. En dat werd uitgevonden door mijn baas. Badend in het zweet schrok ik dan wakker…Met de raarste gedachten: ‘Zie je wel, je bent een bedriegster. Je valt door de mand. Op elk moment kun je ontmaskerd worden.’ Mijn paniek duurde langer dan een minuut voordat ik mij realiseerde dat het maar een boze droom was en ik gewoon toch echt mijn studie helemaal had afgemaakt.Ik ben nu toch al bijna 50…Maar nu loop ik toch al bijna tegen de vijftig…Houdt het dan nooit op? Ik ben voer voor psychologen maar ben verdorie zelf psycholoog…Ach ja, de kinderen van de schoenmaker lopen ook altijd op blote voeten. Maar waar komt dat gevoel eigenlijk vandaan? Ben ik te zelfkritisch, hoe hoog ligt mijn lat wel niet, is het mijn jeugd? Ben ik de enige? En belangrijker nog, hoe kom ik ervan af voordat mijn debuutroman in de schappen ligt?Als kind had ik het al. Het gevoel dat alles wat ik deed vanzelfsprekend was. Het was een logisch gevolg en het hoorde er gewoon bij. En als ik mijn prestaties relateerde aan prestaties van anderen, dan stelde het nooit zoveel voor. Ik had wel altijd behoefte aan bevestiging en complimenten, maar of ik ze echt hoorde, dat betwijfel ik.Maar wie heeft dat nou? Dat gevoel dat alles wat je presteert, normaal is of een toevalstreffer.....

WIL JE VERDER LEZEN? KLIK DAN HIERLees verder op mijn site

Reacties op: Help! Ik val door de mand!

Gesponsorde boeken