Blogpost: ikooi

Het Boekenjaar van ikooi - 2020: een rollercoaster (lees)jaar

26-12-2020 door ikooi 8 reacties
Eind 2019 zei ik heel overtuigd: 2020 gaat mijn jaar worden! Hoewel dat door Corona over het algemeen natuurlijk niet zo is, is 2020 voor wat betreft mijn leesjaar zeker mijn jaar geworden. Door een combinatie van de Coronamaatregelen en dus veel meer thuis zijn én de Read-a-thon in oktober heb ik een mooi aantal boeken gelezen. En dat naast een drukke baan (weliswaar werk ik thuis, maar dat maakt de werkuren er niet minder om) en een studie! 

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
Het eerste wat me te binnen schiet: de Hebban Read-a-thon in oktober! Ik had nog nooit een Read-a-thon gedaan en heb echt een stapeltje boeken (een stuk of 4 à 5 geloof ik) gelezen in die paar dagen, heerlijk. Ik kijk dan ook alweer uit naar de Read-a-thon die ik voor eind januari gepland zag staan in het Hebban jaaroverzicht. 

Maar eigenlijk is het moeilijk kiezen hoor, er waren zo veel mooie / verrassende / leuke / interessante leesmomenten!
In mei besloten mijn moeder en ik om 'samen' een boek te lezen: Twelve years a slave. We lazen elk op ons eigen tempo, maar hadden tussendoor regelmatig contact over wat we vonden van het boek en wat ons opviel. Een soort mini-leesclub met ons tweeën dus. Het is leuk om af en toe een hele andere invalshoek te horen over het boek dat je aan het lezen bent. 

Heb je je Reading Challenge gehaald?
Jazeker, sneller dan ooit tevoren! Ik zit er nu alweer ruim overheen. Maar dat komt natuurlijk vooral doordat ik héél veel thuis ben geweest door de Coronacrisis. Wat blijft er dan veel leestijd over! (Zelfs naast vier dagen per week werken en een studie!) Ik zit nu op de 27 van de 24 boeken, maar ben er nog in twee bezig en ik was eerder al begonnen in een paar andere. Wellicht dat het aantal dus nóg verder oploopt, zeker gezien het feit dat ik mijn schoolwerk voor dit jaar heb afgerond en ik veel vrije dagen heb. 

Wie is je favoriete boekverkoper?
Ik ben helemaal fan van Donner in Rotterdam. Geen specifieke verkopers, maar wel de vriendelijkheid in het algemeen, het fijne sfeertje en natuurlijk het grote assortiment. Recent ontving ik een leespaspoortje voor de Reading Challenge 2021. Er stond geen afzender bij, maar ik vermoed dat Donner deze nagestuurd heeft (achter mijn boeken aan, die vermoedelijk toen al onderweg waren). 

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
The secret life of bees van Sue Monk Kidd. Het past niet alleen heel erg goed in een jaar waarin Black Life Matters een belangrijke rol speelde (je zou het door Corona bijna vergeten), maar ook een fantastisch sfeertje, mooie levenslessen en stiekem ook nog heel erg leerzaam over (het leven van) bijen.

Met welk boek ga je 2021 in?
Géén idee, dat hangt ervan af waar ik dan zin in heb. Ik denk dat het kiezen wordt tussen The moment van Douglas Kennedy (een boek dat mijn vader graag las, voor de categorie "vaderboek" van de Reading Challenge 2021 dus) of Lord of the Rings (ik heb mezelf op de Engelstalige box getrakteerd). Maar ik heb ook veel zin in De wereld van Sofie, van Jostein Gaarder. Oftewel: ik kan nog helemaal niet kiezen. Tegen de tijd dat 2021 start, hoop ik toch de huidige twee boeken uitgelezen te hebben en misschien nog wel iets extra's! 

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Het nieuwe boek van Annejet van der Zijl spreekt me erg aan (Kinderen van fortuin).
Uit eigen kast kijk ik o.a. uit naar De wereld van Sofie, Lord of the rings en the Garden jungle (De tuinjungle). 

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Ik hoop weer minstens zo divers als die van 2020 was! Als ik naar mijn leeslijst van het afgelopen jaar kijk, of mijn jaaroverzicht van Hebban (waarvoor dank!), dan valt namelijk op dat ik ontzettend divers gelezen heb dit jaar. Las ik ooit grotendeels thrillers en detectives, nu lees ik "vanalles-en-nog-wat". Van klassiekers tot kinderboeken, van literatuur tot lekker luchtige romans. En is ook weer een mooie mix geworden van Engels en Nederlands. Na een periode in 2019 waarin ik soms veel moeite had met lezen, was het verrassend hoe goed het dit jaar lukte om ook de complexere boeken (klassiekers met ouderwets taalgebruik bijvoorbeeld) in het Engels te lezen. Vooraf bedenk ik altijd wel een beetje wat ik in elk geval dat jaar graag zou willen lezen. Op een gegeven moment had ik alleen nog de Nederlandstalige boeken over die ik nog graag wilde lezen. En ook daar ben ik grotendeels doorheen nu! 

Op naar een heerlijk leesjaar in 2021! Met wat mij betreft misschien wel de leukste Reading Challenge tot nu toe, omdat je er echt alle kanten mee op kunt... 

Reacties op: Het Boekenjaar van ikooi - 2020: een rollercoaster (lees)jaar

Gesponsorde boeken