Blogpost: Jokie

Het boekenjaar van Jokie

28-12-2020 door Jokie 2 reacties
Nog niet zo aktief geweest hier, dus dit was een mooie gelegenheid om dat een beetje goed te maken!

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

Dat was denk ik de eerste lockdown, toen ik mijn eigen boekenkast(-en) weer ontdekte en ook weer geconfronteerd werd met het feit dat ik zoveel uit mijn eigen kast nog niet gelezen heb; maar in plaats van gefrustreerd voelde ik me heel rijk, met die goedgevulde boekenkast! 

Heb je je Reading Challenge gehaald?

Ik heb dit jaar niet aan de Reading Challenge meegedaan. Ik heb heel lang op Goodreads gezeten en daar wel Reading Challenges gedaan. Maar in het begin van dit jaar voelde ik me niet meer thuis op Goodreads en wilde ik ook even af van Challenges, het voelde te veel als een moeten. Resultaat is wel dat ik dit jaar veel minder gelezen heb (de teller staat op 45) dan andere jaren (gemiddeld 65) maar dat kan natuurlijk ook zijn omdat ik, zoals velen van ons, afgeleid raakte door de corona-perikelen. Een ook merkte ik dat ik er behoefte aan had met mijn handen bezig te zijn, dus ik heb mijn tijd meer verdeeld tussen creatief bezig zijn en lezen. 

Wie is je favoriete boekverkoper?

Mijn favoriete boekhandels in mijn buurt zijn Boekhandel Jacques Baas in Driebergen en Kramer en Van Doorn in Zeist. Ik ben heel blij dat Manda Heddema Boekhandel Jacques Baas heeft overgenomen, door haar komst heeft de boekhandel een flilnke 'boost' gekregen. En in deze periode komt ze persoonlijk mijn boeken brengen, dat vind ik echt zo top!

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

Hoewel ik overgestapt ben van het engelstalige Goodreads naar Hebban, is mijn boek van het jaar toch een engelstalig boek, The Woodwife van Terry Windling. Het boek was jarenlang niet meer verkrijgbaar en daarna heeft het nog een paar jaar in de kast gestaan. Dit jaar was het dan eindelijk zover en wat een prachtboek was het.  Het is een fantasyboek dat zich afspeelt in de woestijn van Tucson, Arizona en Indiaanse mythen spelen een grote rol in dit verhaal over natuur, kunst en natuurlijk liefde. 

Met welk boek ga je 2021 in?

Dat is zeker een boek van Lucinda Riley's zussenreeks, want ik heb er nog 3 te gaan en wil toch het zevende deel graag lezen zodra het uitkomt, omdat ik bang ben dat ik anders toch spoilers te zien krijg. Daarnaast neem ik ook het prijswinnende boek van Pieter van Os, Liever dier dan mens, mee naar volgend jaar.

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?

O jemig, zo veel! Ik lees vrijwel alles genres (alleen horror kan me niet bekoren) met een lichte  voorkeur voor historische fictie en fantasy en heb een grenzeloze nieuwsgierigheid in alles, dus wat nieuwe boeken betreft loop ik voortdurend achter de feiten aan. Er zijn momenten dat ik denk: ik let er niet meer op, ga alleen nog maar oudere boeken lezen van de verschillende lijsten die ik bijhoud. Maar dan begint het toch weer te kriebelen en ga ik alle nieuwe catalogi weer uit zitten pluizen....hopeloos! 
Ik kijk zeker uit naar het slotdeel van de Zeven Zussen, maar ook het nieuwe boek van Sylvain Tesson, en de nieuwe van Terry Hayes staan hoog op mijn lijstje. En verder: het nieuwe boek van Edmund de Waal (Brieven aan Camondo) omdat ik De amberkleurige haas een topboek vond. De Boekhandelaar van Florence van Ross King. De bibliotheek van Parijs van Janet Skeslien-Charles, Klara en de zon van Kazuo Ishiguro, Klifi van Adriaan van Dis en Laat de wereld achter van Rumaan Alam. En verder.....ach laat het boekenjaar 2021 maar komen!

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?

Ik heb voorzichtig ingezet, op 55 boeken. Ik heb mezelf ervan kunnen weerhouden om dit ook nog helemaal in te vullen met titels, omdat ik daar toch van ga afwijken, ik ben een stemmingslezer en grijp altijd weer naar iets waar ik op dat moment erg zin in heb. Reacties op: Het boekenjaar van Jokie

Gesponsorde boeken