Blogpost: Ria vanB

Het boekenjaar van Ria_vanB

22-12-2020 door Ria vanB 6 reacties
Hebben vraagt in dit artikel naar een ieders boekenjaar. Altijd leuk, even mijmeren over het jaar dat voorbij is en de boeken die zijn gelezen. Ook goed om nog even bij bepaalde boeken stil te staan, ze even in je herinnering te halen, voordat ze de vergetelheid in gaan. Hoewel, sommige zal ik niet snel vergeten.

Gelukkig stelt Hebban een aantal vragen, want waar moet ik anders beginnen? Zelfs mét vragen is het lastig, maar ik doe m'n best.

Wat is mijn belangrijkste moment van 2020 op boekengebied? 
Ik heb niet zo een bepaald 'boekenmoment' dat eruit springt. Ik heb een paar mooie boeken gelezen. Door de boeken die ik las over de tweede wereldoorlog besefte ik hoeveel vrouwen eigenlijk stilzwijgend hebben gedaan en hoe weinig aandacht daar door geschiedschrijvers voor is (geweest). En dan denk ik bijvoorbeeld aan De Nachtegaal van Kristin Hannah, die zich afspeelt in een klein dorpje in Frankrijk of aan 't Hooge Nest (wie heeft er inmiddels nog niet over gehoord) van Roxane van Iperen. Maar ook aan Inge en Mira van Marianne Fredriksson over een heel ander soort onderdrukking in Chili.
Alle drie prachtige verhalen over sterke vrouwen. Verhalen in die in schril contrast staan met De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Of toch niet?

Misschien was mijn belangrijkste moment op boekengebied wel dat ik in juli een Minibieb gestart ben. Ik ben er maar druk mee. Ondertussen ga ik ook veel op pad met boeken naar andere minibiebs en haal daar dan ook weer boeken weg.

Heb je je Reading Challenge gehaald?
Ik haalde mijn Reading Challenge afgelopen zondag. Veel later dan vorig jaar, terwijl ik hetzelfde aantal boeken voorgenomen had. Tot nu toe heb ik ook vijfduizend pagina's minder gelezen dan vorig jaar. Dat ga ik niet meer inhalen in negen dagen. Maar goed, de challenge is gehaald.

Wie is je favoriete boekverkoper?
Ik ga graag naar Van der Velde in Groningen. Liefst die aan het A-kerkhof, maar bij het filiaal op de Grote Markt zie ik altijd weer andere boeken en leuke frutsels. Daarnaast is boekhandel Riemer, ook in Groningen, ook een erg mooie zaak. Of boekhandel Godert Walter.

Kortom: Groningen is voor de lezer een walhalla.

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Ik heb veel mooie boeken gelezen, maar Confettiregen van Splinter Chabot is mijn boek van het jaar. Vooral omdat ik het schokkend vond hoe een jongen nog kan worstelen met zijn seksualiteit, als hij toch in een vrij en open gezin opgroeit. Als het voor hem al zo moeilijk is, hoe moet het dan zijn voor de jongeren in meer conservatieve en gelovige gezinnen.

Met welk boek ga je 2021 in?
Oh, dat weet ik nu nog niet. Misschien één van de boeken van de adventkalender. Ik ben net begonnen in Smilla's gevoel voor sneeuw van Peter Hoeg. Vijfhonderdzesentachtig pagina's. Dat gaat nog wel uit voor de 31e, toch?

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Stephen King komt weer met een nieuw boek. Uiteraard kijk ik daar naar uit. Maar ook op het vervolg van De ijzige verloofde van Christelle Dabos. Ik heb er zelfs over gedacht mijn Frans af te stoffen, zodat ik de boekenserie in één keer door kon lezen.

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Mijn Hebban Reading Challenge voor 2021 staat weer op honderd boeken. Vorig jaar haalde ik dat aantal met gemak, dit jaar moest ik er meer moeite voor doen. Ik vind het een mooi aantal, omdat het ongeveer twee boeken per week zijn. Bij mijn eerste deelname aan de challenge in 2016 was ik al blij met één boek in de twee weken. Zo zie je maar. 

Nou, tot zover mijn boekenjaar 2020. Gelukkig houdt lezen en genieten van boeken zich niet aan data. Dat gaat gewoon door.

Reacties op: Het boekenjaar van Ria_vanB

Gesponsorde boeken