Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Kitchen Table Happiness

Het einde van patat met appelmoes

Het eeuwige kindermenuutje was Johannes van Dam al een doorn in het oog. Buiten de deur eten zou educatief kunnen zijn, schreef hij bijna vijftien jaar geleden in één van zijn beroemde columns genaamd: “Land van appelmoes”[1]. Is er in de tussentijd al wat veranderd?

Kipnuggets, kroket of frikandel, dat zijn zo’n beetje de keuzes die je als kind krijgt voorgeschoteld, of je nu met je ouders bij de grote gele M of het gemiddelde restaurant om de hoek gaat eten. Al dan niet voorzien van de naam van één van je favoriete helden: de inhoud blijft patat (of frietjes voor de andere helft van Nederland) met mayo en de onvermijdelijke fabrieksappelmoes.

a2fbb744c3308654c4987e2d2e17a63b.jpg
































Maar er gloort hoop.
Zo kwam ik laatst –en ik weet echt niet meer waar dus ik kan de initiatiefnemers niet met naam en toenaam roemen- het piratenbord en piratenbestek tegen. Op de menukaart staat de uitleg dat je een bord en bestek krijgt (gratis inderdaad) waarmee je dan als een echte piraat kan stelen van het bord van je ouders. Kijk, dat is leuk. Wil je als restaurantbezitter toch nog wat verdienen aan kinderen, denk dan aan de mogelijkheid van halve porties op de kaart.
En misschien zet Van der Valk wel een echte trend in gang. Van der Valk, die hebben toch zo’n beetje appelmoes uitgevonden (met een felgekleurde kers bovenop)? En díe moeten onze gids zijn in culinaire kinderopvoeding? Nou, ze zijn in ieder geval goed bezig met hulp van het Wereldeters concept[2]. Timo Toekan neemt de kids mee op reis naar landen als Italië, Indonesië, Brazilië, Mexico, Hawaï en gerechten die in die landen worden gegeten (waaronder pizza, saté, tortilla). Nederland is ook van de partij met, helaas, het traditionele kindermenu. Dat hadden toch op zijn minst Hollandse gehaktballetjes kunnen zijn. Maar de intentie is goed en de impact kan groot zijn, er eten immers veel gezinnen bij Van der Valk en die zijn niet op zoek naar culinaire hoogstandjes. Hoeft ook niet, net zo min als uit eten gaan altijd gezond hoeft te zijn.

Bijna ieder kind lust patat met appelmoes. Maar dat betekent toch niet dat je iedere keer als je uit eten gaat hetzelfde wilt eten? Dus kom op restauranteigenaar en chef-kok, ga de uitdaging aan en verzin eens iets anders.

[1] Uit de bundel “Gastronomie” (2011), met een bloemlezing van zijn columns in Elsevier
[2] “Wereldeters”: een leesboek, kijkboek en kookboek in één van Marjolein de Vlaam Zie Wereldeters.nl



Lees verder op mijn site

Reacties op: Het einde van patat met appelmoes